Žindyti ant klozeto

Savo patirtimi su DELFI pasidalinusi jauna, 5 mėnesių mergaitės mama pasakojo, kaip pirmą kartą nutarė nueiti į Panevėžyje esantį prekybos centrą „Babilonas“. „Dažniausiai mūsų pasivaikščiojimai vyksta parke. O šiandien pirmą sykį nusprendėme su šeima apsilankyti prekybos centre „Babilonas“. Kadangi dukrelę dar pati maitinu krūtimi, o prekybos centre greit bėga laikas, labai aktualus klausimas visoms kūdikius auginančioms mamoms yra motinos ir kūdikio kambarys“, – rašė į redakciją besikreipusi moteris.

Panevėžio prekybos centro "Babilonas" motinos ir vaiko kambarys

Anot jos, prekybos centre ji tiesiogine ta žodžio prasme pasijautė pažeminta, mat dukrelę turėjo maitinti sėdėdama ant tualeto dangčio. „Pasirodo, tokio kambario praktiškai nėra. Jis kartu su neįgaliųjų tualetu. Jame tik vystymo padėklas (kurio paviršių nuvalius drėgna servetėle, ji tapo tamsiai ruda) ir kažkokia kėdutė vaikams, matyt, maitinamiems iš buteliuko. Manau tik viešumas gali pagaliau suteikti galimybę oriai maitinti savo vaikus... o ne sėdint ant tualeto dangčio!!! Apie higieną kalbos nėra – nei muilo nei dezinfektanto tame tualete–vaikų kambaryje neradome“, – piktinosi mama.

Ruošiamas naujas kambarys

Prekybos ir pramogų centro „Babilonas“ vadovė Asta Jasilionė sakė žinanti šią problemą ir bando kuo greičiau ją išspręsti. „Srautas mamų su vaikais vis didėja, dėl to yra kuriamas naujas, atskiras kambarys. Jame bus vystymo stalas, vieta atsisėsti, kriauklė, kėdutė. Dabar mamoms su vaikais tenka dalintis viena patalpa su neįgaliųjų tualetu. Muilo ir karšto vandens ten tikrai visada būna“, – teigė pašnekovė. Anot jos, sąlygos nėra tokios prastos – juk kambarys vis dėl to yra. „Kita vertus, yra net toks reikalavimas, kad mamos ir vaiko kambaryje privalomai turi būti tualetas. O kadangi ten yra neįgaliųjų tualetas, negalime pastatyti sofos ar fotelio, nes nebus, kaip pravažiuoti kitiems žmonėms“, – pasakojo centro vadovė.

Panevėžio prekybos centro "Babilonas" motinos ir vaiko kambarys

Žindymo specialistė, dula Eglė pasakojo, kad žmonių sąmoningumas auga, todėl naujai statomuose ar rekonstruojamuose prekybos centruose motinos ir vaiko kambariai jau pažengė į priekį. „Tie, kas likę iš senų, dar neturi. Daugelis kavinių to dar nesupranta ir neturi. Vienareikšmiškai tualetas yra patogu, bet atsisėdimo vieta tikrai neturėtų būti klozetas. Motinos ir vaiko kambaryje turėtų būti patogus krėslas ar sofutė, vystymo lenta, kriauklė. Kad būtų kur atsisėsti ir pervystyti vaiką“, – sakė žindymo specialistė. Ji sutiko, kad bandymas sutaupyti ir neįgaliųjų tualetą paversti kartu ir motinos bei vaiko kambariu, atrodo liūdnai. Tiesa, Eglė pridūrė, kad Lietuva šiuo atžvilgiu neišsiskiria iš kitų valstybių. „Teko keliauti ir kitur yra visaip. Yra ir labai gražių pavyzdžių, bet yra ir dar blogesnių sąlygų. Tad neiškrentame iš konteksto“, – pasakojo dula.