Klinikos „Empatija“ vaikų ligų gydytojas Viktoras Sutkus primena, kad kiekvienos mamos pienas savo sudėtimi yra unikalus, o kad pieno fabrikėlis užsikurtų tinkamai, stengiamasi jau ką tik gimusį naujagimį kuo greičiau paguldyti mamai ant krūtinės, kad jis galėtų kuo anksčiau pabandyti žįsti.

Jei viskas vyksta sklandžiai, kūdikis išskirtinai motinos pienu maitinamas iki 4–6 mėn. amžiaus. Tokio amžiaus vaikui nereikia jokio kito papildomo maisto, netgi vandens, visos reikalingos medžiagos yra gaunamos su mamos pienu.

Žindymo nauda – ne tik kūdikiui, bet ir mamai

Žindymas teigiamai veikia ir kūdikio, ir pačios mamos sveikatą. „Kiekvienos mamos pienas yra unikalus – pritaikytas būtent jos kūdikiui. Vaikui augant jo sudėtis keičiasi, užtikrina to laikotarpio vaiko kalorijų, baltymų, riebalų, mikroelementų poreikį. Jei vaikas suserga, piene atsiranda ir daugiau imunoglobulino, kuris padeda imunitetui kovoti su įvairių ligų sukėlėjais. Pirmaisiais mėnesiais vaikas turi imunitetą praktiškai nuo visų ligų, nuo kurių imunitetą turi ir mama“, – kalba V. Sutkus.

Motinos pienas teigiamai veikia kūdikio virškinimo sistemą, taip pat palaiko burnos higieną – tie patys imunoglobulinai apsaugo nuo bakterijų. Be to, mamos piene yra mažiau medžiagų, kurios padeda plisti kariesui.

Tai veiksminga apsauga ir nuo tokių ligų, kaip mažakraujystė ar antrojo tipo cukrinis diabetas, taip pat – nuo nutukimo, įvairių alergijų ir net staigios kūdikių mirties sindromo, pliusus vardija vaikų gydytojas.

Mokslininkų buvo pastebėta, kad mamos pienas teigiamai veikia vaiko raidą ir intelektą. „Buvo tirti kūdikėliai ir jau vyresnio amžiaus vaikai ir pastebėta, kad tie vaikai, kurie kūdikystėje iki pusės metų buvo maitinami išskirtinai motinos pienu, surinko daugiau balų intelekto teste“, – dalijasi V. Sutkus.

Mamą žindymas apsaugo nuo krūties ir kiaušidžių vėžio, cukrinio diabeto, nutukimo. Taip pat veikia ir kaip tam tikra kontracepcija.

Kūdikio alkio ženklai

Gydytojas akcentuoja, kad labai svarbu kūdikį maitinti pagal poreikį, t.y. tiek dažnai ir taip daug, kiek tik pats vaikas nori. „Įprastai kūdikiai turi savo apetito jausmą, todėl nepersivalgo, bet jaučia, kada išalksta ir kada pasisotina“, – tikina V. Sutkus.

Pagal poreikį žindančioms mamoms svarbu pastebėti, kada vaikas išalksta. O kūdikių siunčiamus alkio ženklus gydytojas skirsto į ankstyvuosius ir vėlyvuosius. „Žindyti reikia, kai tik pamatote ankstyvus alkio požymius, be ne rečiau kaip 8–12 kartų per parą, t.y. kas 2–3 valandas. Leiskite jam žįsti taip ilgai, kaip nori pats kūdikis“, – moko vaikų gydytojas.

Ankstyvieji kūdikio alkio ženklai – lūpų laižymasis, čepsėjimas, žiojimasis, išalkęs kūdikis pradeda į burnytę kišti savo pirštukus, rankas, čiulpia rūbus. Pamačiusi šiuos ženklus mama jau gali pradėti kūdikį žindyti.

Jei kūdikis dar nesulaukia, kada bus pamaitintas, jis gali imti ieškoti krūties, kad ir ant kieno rankų tuo metu bebūtų. Taip pat jis bando užimti tą padėtį, kurioje yra įpratęs būti žindomas, inkščia, raitosi, baksnoja į krūtinę. Tai rodo, kad vaikas jau tikrai alkanas, tad pastebėjus šiuos ženklus reiktų nedelsti ir jį kuo greičiau pažindyti.

O jei ir tada nesulaukia pieno, kūdikis ima rodyti gydytojo vėlyvaisiais vadinamus alkio ženklus: jis darosi piktas, neramus, sukiojasi į visas puses, rėkiai ir bando visaip kaip tik moka atkreipti į save dėmesį. Tuomet jau reikia stengtis kūdikį pirmiausia nuraminti ir prispausti prie krūties, kad jis pagaliau pavalgytų.

Sėkmingo žindymo žingsniai

Sėkmingam kūdikio žindymui pirmiausia svarbi tinkama kūdikio padėtis. Vaikas turi gulėti mamai ant rankų, kad galva ir kūnas sudarytų tiesią liniją. Jo pilvas turi būti prigludęs prie mamos, kūnas prilaikomas, kad jis jaustųsi saugus, veidas atgręžtas į krūtį, nosis – ties speneliu.

Kaip įsitikinti, kad kūdikis krūtį apžiojo tinkamai? Gydytojas išskiria keturis punktus, į ką reiktų atkreipti dėmesį:

  • kūdikio smakras turi liesti krūtį;
  • jo burna plačiai pražiota;
  • apatinė lūpa – atsivertusi;
  • daugiau jūsų krūties pigmentinio laukelio matyti viršuje nei apačioje.

Jei žindymas veiksmingas, pamatysite, kad kūdikis valgo lėtai ir giliai, girdėsite jo ryjamų gurkšnių garsus, o skruostai bus išsipūtę. Kūdikis bus ramus, o kai baigs valgyti, atrodys patenkintas, kartais ir užmigs.

Svarbu ir tai, kad pati žindanti mama neturi jausti jokio skausmo.

Sėkmę patvirtins sauskelnės

Geriausiai tai, ar vaikas mamos pieno gauna pakankamai, suprasite įvertinę kūdikio sauskelnes, sako gydytojas ir konkretizuoja, į ką reiktų atkreipti dėmesį.

  • Nuo 3–4 dienos kūdikis turi pasituštinti bent tris kartus per parą. Vaikas turi dažnai šlapintis, skaičiuojama, kad per parą turite sulaukti 5–6 „sunkių“ sauskelnių. Atkreipkite dėmesį, kad šlapimas – šviesus ir bekvapis.
  • Nuo 5 dienos nebėra pirmųjų dienų išmatų – mekonijaus.
  • Per pirmas dvi savaites kūdikis turi priaugti po gimimo nukritusį svorį.
  • 4–6 savaitę vėlgi dažni pasituštinimai – bent 2–5 kartai per parą, 5–6 „sunkios“ sauskelnės. Šlapimas skaidrus arba šviesiai gelsvas.
  • Vėliau nesutrikite, mat normalu, kad tuštinimasis nuo 3 kartų per parą gali suretėti iki 1 karto per 14 dienų.

„Kai jau matote, koks jūsų kūdikio režimas, kiek kartų per dieną jis tuštinasi ir šlapinasi, tai pakankamo žindymo rodiklis bus, jei jis ir toliau panašiai tuštinsis ir šlapinsis. Tai reikš, kad jam netrūks nei maisto, nei skysčių“, – dėsto V. Sutkus.

Kada ieškoti pagalbos?

Gydytojas pataria kreiptis pagalbos, jei matote, kad kūdikis netaisyklingai apžiojęs krūtį – smakras nutolęs nuo krūties, burna nepražiota plačiai, apatinė lūpa tiesi ar užlenkta į vidų, daugiau krūties pigmentinio laukelio matyti apačioje nei viršuje arba vienodai. Tokiais atvejais gali būti, kad žindymas neveiksmingas.

„Stebėkite, ar vaikas nevalgo per greitai, negiliai žįsdamas, gal girdimi pliaukšėjimo arba spragsėjimo garsai. Matyti įkritę jo skruostai, kūdikis bruzda prie krūties arba apžioja ir išspjauna ją. Gali būti ir taip, kad kūdikis žinda labai dažnai, ilgą laiką, bet krūties nepaleidžia ir matyti, kad jis nėra patenkintas“, – kviečia atkreipti dėmesį gydytojas.

Neveiksmingo žindymo ženklas bus ir tai, jei sauskelnes prisireikia keisti mažiau nei 5–6 kartus per parą, jei šlapimas turi kvapą ir yra geltonas, jei kūdikis retai tuštinasi.

Jei pati mama žindydama jaučia skausmą – taip pat reiktų ieškoti pagalbos, kad išsiaiškintų, kokia ta skausmo priežastis, mat ateityje jaučiamas skausmas gali sumažinti pieno gamybą.

Prireiks daugiau kantrybės

Mamos pienas sudarytas iš dviejų dalių – pirmas pienas yra skaidresnis, skirtas atsigerti, jis numalšina vaiko troškulį. Jame yra daugiau angliavandenių ir daugiau baltymų, mažiau kalorijų ir riebalų. Vėliau pasirodantis pienas – tirštesnis, jame daugiau riebalų ir kalorijų.

„Kai kūdikis žinda, iš pradžių krūtis duoda skystesnį pieną, vėliau palengva pereina į mišrų, o galiausiai į tirštą pieną. Todėl geriausia žindant pirmiausia ištuštinti vieną krūtį, kad kūdikis ir pavalgytų, ir atsigertų, o tada, jeigu dar nori valgyti, pereitų prie kitos krūties. Nes jei krūtį keisite per dažnai, kūdikis gers daugiau to skysčio ir su maistu gaus mažiau kalorijų, negu jam reikia“, – moko gydytojas.

Iš vėžių gali išmušti vis pasitaikantys augimo šuoliai. Tai yra vaiko greitesnio augimo periodai ir jie dažniausiai trunka keletą dienų. Tuo metu kūdikis valgo dažniau ir suvalgo daugiau. Pasikeičia jo miego režimas, dažniausiai miegas būna trumpesnis, mat vaikas dažniau atsikelia pavalgyti, atitinkamai miega ilgiau vėliau. Taip pat pastebima, kad šiuo metu kūdikis būna irzlesnis, neramesnis, mat dažniau išalksta.

Gydytojas išskiria ir laiką, kada tie augimo šuoliai paprastai pasireiškia: 7–10 dienų, 2–3 sav., 4–8 sav., 3 mėn., 6 mėn., 9 mėn.

Šiuo metu mamai gali prireikti daugiau kantrybės ir ištvermės. Labai svarbu nepamiršti gerti pakankamai skysčių, gerai maitintis. „Leiskite vaikui žįsti, kiek jis nori. Taigi tas kelias dienas teks pakentėti“, – įspėja pašnekovas.

Maitinančioms mišinuku

Adaptuotas pieno mišinys rekomenduojamas tuomet, jei mama neturi pieno arba jei jo nepakanka. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad yra kelios adaptuoto pieno rūšys: įprastas, kuris skirtas sveikiems vaikams; alergiškiems vaikams skirtas hipoalerginis mišinys; yra pieno mišinys be laktozės – skirtas tiems vaikams, kurie jos netoleruoja; taip pat antirefliuksinis mišinys, skirtas tiems vaikams, kurie daug atpylinėja.

Jeigu mamos pieno bent kažkiek yra, tuomet adaptuotą mišinį galima maišyti su mamos pienu ir duoti kartu – taip ir mamos pieno gamyba bus stimuliuojama.

Adaptuoto pieno mišinio kiekį gydytojas pataria didinti po truputį. „Geriau valgyti duoti dažniau nei iškart daugiau, nes vaiko skrandžio tūris yra ribotas ir jis yra įpratęs suvalgyti tam tikra kiekį maisto. Jei pradėsite didinti porcijas, kūdikis daugiau atpils ir vis tiek nepasisavins tų maisto medžiagų“, – sako V. Sutkus.

Jeigu jūsų vaikas pakankamai maisto jau suvalgo pats, nuo metų galima mišinuko ir nebeduoti. Tačiau jei matote, kad jam maisto dar trūksta, kad dar nori pavalgyti, tuomet mišinuką dar palikite, pataria vaikų gydytojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)