„Nekalbėk su nepažįstamaisiais“

Daugelis tėvų įspėja savo vaikus nekalbėti su nepažįstamaisiais, nes jie gali būti blogi ar bauginantys. Vaikas tą įsimena ir bet kokį nepažįstamąjį mato kaip savo priešą. Buvusi policijos pareigūnė Samantha Wilson sako, kad taisyklė „nekalbėk su nepažįstamaisiais“ kartais tik pablogina situaciją. „Vaikus geriau reikėtų mokinti, kad be tėvų leidimo niekada niekur neitų su nepažįstamaisiais“, – teigia specialistė. Anot jos, tokį nurodymą lengvai supras net ir ikimokyklinio amžiaus vaikai.

Išmokykite vaiką pasakyti tikrą jūsų vardą

Jei jūsų vaikas pasiklydo, šaukti „mama“ gali būti beprasmiška. Taip šaukia daugelis vaikų. Ikimokyklinio amžiaus vaikai turėtų mokėti tėvų vardus ir pavardes. Šią informaciją jiems reikia kartoti, kol įsimins. Tą galima daryti ir žaidžiant. Beje, kai kurie tėvai mano, kad šaukiantis pasiklydęs vaikas tampa grobiu blogo linkintiems žmonėms. Tai netiesa. Atvirkščiai – nusikaltėliai ieško tų vaikų, kurie į save neatkreipia aplinkinių dėmesio.

Išmokykite vaiką pagalbos kreiptis į kitą mamą

Jei jūsų vaikas pasiklydo, šaukia jus vardu, bet tai nepadeda, kitas žingsnis – prašyti pagalbos. Geriausia ir saugiausia kreiptis į kitą mamą. „Statistiškai mama su vaiku yra saugiausias „nepažįstamasis“. Dažnai vyrai bijo padėti pasiklydusiam vaikui, nes gali būti neteisingai apkaltinti“, – sakė policijos pareigūnė. Taigi pagrindinės taisyklės, kurias turi žinoti pasiklydęs vaikas – nesiblaškyti, šaukti mamą arba tėtį vardu, būti toje vietoje, kur pasiklydo, ir prašyti pagalbos artimiausios moters.

Kasdien kalbėkite apie saugumą

Apie tai, kaip elgtis pavojingoje situacijoje, vaikams reikia aiškinti kasdien, nepasiduodant emocijoms ir su tinkamais pavyzdžiais. Specialistai pataria, kad užuot sakę „nebėk per gatvę, tave gali nutrenkti sunkvežimis“, reikia akcentuoti pozityvius dalykus: „jei per gatvę eisi ramiai, saugiai pasieksi namus“. Jei esate prekybos centre, pilname žmonių, paklauskite savo trimečio vaiko, ką jis darytų, jei netyčia atsiskirtų nuo jūsų. Pasiūlykite jam tris variantus ir būtinai pabrėžkite, kad net jei jis pasiklystų, jūs jį rasite, todėl jam tereikia išlikti ramiam ir paisyti saugumo taisyklių.

Žaiskite vaidmenų žaidimus

Daugelis tėvų, kurie kada nors bandė ką nors išaiškinti savo trimečiui vaikui, žino, kad galiausiai jie yra užmėtomi gausiais „kodėl“. Kodėl aš turiu kviesti tave vardu? Kodėl tu turi mane rasti? Kodėl aš pasiklydau? Todėl, užuot aiškinę, pažaiskite, kad jūs pasiklydote, o vaikas jus rado ir atvirkščiai. Namuose leiskite jam „pasiklysti“, įtraukite į žaidimą kitus namiškius, kurių vaikas galėtų „paprašyti“ pagalbos. Susidūręs su tokia situacija žaidime, vaikas realybėje jau žinos, kaip elgtis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)