„Tėvai, kurie nuo mažens vaikus pratina valgyti sveiką bei subalansuotą maistą, tikrai neturi problemų dėl nepilnavertės atžalos mitybos jam einant į mokyklą. Jei norite, kad vaikų užkandžių pasirinkimai būtų tinkami – rodykite jiems gerą pavyzdį. Vis dėlto, vaikui tikrai neužtenka pavalgyti pusryčius, pietus ir vakarienę. Dienos eigoje augančiam organizmui reikia užkandžių. Vieni jų – naudingi bei sveiki, o kiti – atvirkščiai“, – teigia VUL Santaros klinikų Pediatrijos centro gydytojas, vaikų gastroenterologas ir VU Medicinos fakulteto prof. dr. Vaidotas Urbonas.

Ilgametę patirtį sukaupęs specialistas sutiko papasakoti, kokius užkandžius naudingiausia rinktis ruošiant vaikams priešpiečių dėžutės turinį bei kokie produktai – tikrai ne pati geriausia mintis.

Vaidotas Urbonas

Svarbiausia – apskritai valgyti, tačiau vieni produktai yra geresni už kitus

Profesorius V. Urbonas sako, kad idealiausia, jei vaikai pusryčiams renkasi įvairias košes ar kiaušinius, pietų metu valgo žuvį, mėgstamą mėsą ir, žinoma, daržoves. Na, o priešpiečiams palankiausia rinktis vaisius bei daržoves.

„Rekomenduočiau rinktis itin paprastus ir lengvai patiekiamus užkandžius – šviežius vaisius ir daržoves. Obuolius, kriaušes, kaulavaisius ar sezonines daržoves yra lengva sudėti į priešpiečių dėžutę, vaikas juos galės patogiai valgyti pertraukos metu. Taip pat geras pasirinkimas yra bananai. Vis dėlto, geriau rinktis jau kiek parudavusius bananus, kurie yra gerai prinokę. Prekybos centruose dažnai siūlomi pusiau žali bananai, kurie nėra geras pasirinkimas“, – teigia pašnekovas.

Jei vaikas neturi problemų su padidėjusiu arba sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu, jis rekomenduoja į mokyklą įsidėti ir citrusinių vaisių. Vis dėlto, naudingiau jais užkandžiauti nesant visai tuščiu skrandžiu. Taip pat profesorius pataria vaikams pasiūlyti mėgstamų uogų. Jas mokykloje patogu valgyti, jos dažniausiai gerai išsilaiko.

Užkandžiai, kurie nėra pats naudingiausias pasirinkimas: ko geriau vengti?

V. Urbonas pastebi, kad tėvai vaikams į mokyklą neretai įdeda džiovintų vaisių ir uogų. Tai, anot jo, nėra sveikatai naudingas pasirinkimas. Džiovintuose vaisiuose bei uogose gausu cukraus ir fruktozės. Žinoma, šis pasirinkimas – geresnis už įvairius saldumynus.

„Verčiau rinktis riešutus. Tačiau atkreipkite dėmesį, kad jie nebūtų sūdyti. Naudingiausia riešutus pirkti su kevalu ir patiems juos gliaudyti. Aš rekomenduočiau rinktis graikinius ar lazdyno riešutus. Tikrai neverta žavėtis egzotiniais riešutais“, – sako medikas.

Jis teigia, kad jei vaikas mėgsta įvairias sėklas – jas taip pat galima rinktis. Vis dėlto, profesorius rekomenduoja vengti sezamo sėklų. Pasak jo, šiuo metu itin padaugėję alergijų būtent šioms sėkloms, tad verčiau rinktis kitokią rūšį.

„Dar vienas dažnas tėvų pasirinkimas – įvairių grūdų batonėliai. Tėvai juos perka galvodami, kad jie yra sveiki. Vis dėlto, tai – nėra teisybė. Tokie batonėliai yra saldumynai, kurie neturi teigiamos naudos vaiko sveikatai, skatina nutukimą. Taip pat ir sausų pusryčių nerekomenduočiau rinktis. Juose – daugybė cukraus, kuris nėra naudingas augančiam organizmui“, – kalba V. Urbonas.

Jis įsitikinęs, kad keisti sunkiausia blogai susiformavusius įpročius. Jei vaikas pripratęs mokykloje valgyti bandeles, batonėlius bei gerti sultis – jam bus sunku pradėti valgyti daržoves ir vaisius. Vis dėlto, geras pavyzdys užkrečiamas, tad pašnekovas rekomenduoja patiems tėvams maitintis sveikai bei tokiu būdu skatinti ir vaikus rinktis naudingesnius maisto produktus.

Virtas kiaušinis – net labai sveikintinas užkandžio pasirinkimas

Jei vaikas mokykloje praleidžia itin daug laiko, lanko įvairius būrelius, galbūt bibliotekoje net ruošia namų darbus – profesorius pataria jam paruošti kiek „stipresnių“ užkandžių.

„Į priešpiečių dėžutę galite sudėti mėgstamų alyvuogių, jei vaikas mėgsta – morkų griežinėlių ar tarkuotų morkų, kurias galima apibarstyti cukrumi, kad jam būtų skaniau. Puikus pasirinkimas įvairios šviežių daržovių salotos. Jos – sočios ir naudingos sveikatai. Vis dėlto, geriau salotas ruošti su alyvuogių aliejumi, vengiant padažų, kurie greitai genda. Salotas galima pagardinti tarkuotu sūriu“, – pasakoja pašnekovas.

Receptų receptai. Priešpiečių dėžutės

Dar vienas labai naudingas ir gerai išsilaikantis priešpiečių pasirinkimas – virti kiaušiniai. Juos patogu laikyti dėžutėje, galima paprastai suvalgyti net koridoriuje, laukiant pamokos. Prie virtų kiaušinių, jei norisi daugiau sotumo, pašnekovas rekomenduoja patiekti avokadą. Jis taip pat labai naudingas sveikatai.

Pieno produktai – skanu ir sveika

Šiuolaikiniai vaikai lanko daugybę užsiėmimų bei popamokinių veiklų. Jei vaikui reikalingas sotus bei energijos suteikiantis maistas, V. Urbonas pataria rinktis sūrį.

„Nors sūris gana greitai genda, jis tikrai išsilaikys priešpiečių dėžutėje tol, kol vaikas bus mokykloje. Sūris puikiai tinka drauge su įvairiomis daržovėmis, jį galima supjaustyti griežinėliais ar patiekti riekelėmis“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, siekiant, kad sūris nesugestų, geriausia rinktis fermentuotą pieno gaminį. Jei vaikas mėgsta, taip pat verta rinktis jogurtą, kefyrą, varškę. Šie pieno produktai – naudingi sveikatai, juose gausu augančiam organizmui reikiamų medžiagų. Vis tik, pieno produktai greitai genda, tad jų ilgai kuprinėje laikyti negalima.

Skysčiai – itin svarbu: jų vaikas turėtų gauti nuolat

Profesorius V. Urbonas primena nesusikoncentruoti vien į užkandžių paruošimą. Skysčiai – taip pat labai svarbūs, tad reikia užtikrinti, kad vaikas nuolat vartotų vandenį bei kitus gėrimus.

„Labai naudingi yra šilti gėrimai. Manau, arbatos įsigyti mokykloje galima visada. Vis tik, tėvai taip pat vaikui gali įdėti į kuprinę termosą su arbata. Ją vaikas galės visą dieną gurkšnoti arba išgerti valgydamas priešpiečius“, – sako medikas.

Vis tik, pašnekovas pataria nesirinkti įvairių sulčių, net ir spaustų šviežiai. Vaikui, anot jo, žymiai naudingiau bus suvalgyti apelsiną ar obuolį, nei išgerti spaustas vaisių sultis. Taip pat jis pataria nesivaikyti madų bei neruošti įvairių trintų kokteilių. Jo nuomone, sveikas ir kramtyti galintis vaikas visada turėtų rinktis tiesiog vaisių, o ne iš jo pagamintas sultis ar kokteilius.

Itin svarbu – nuoseklus priešpiečių dėžutės turinio planavimas

Prekybos tinklo „Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė teigia, kad matant tėvų apsipirkimo įpročius yra užtikrinama, kad parduotuvėse tėvai rastų visko, ko reikia tiems tėvams, kurie užkandžius gamina namuose, tiek tiems, kurie ieško jau paruoštų produktų.

„Maxima“ Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorė Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

„Siekiame užtikrinti platų asortimentą sveikų ir subalansuotų maisto produktų, puikiai tinkančių įvairaus amžiaus moksleivių mitybai. Nuolat bendraujame su gamintojais ir tiekėjais, kurie siūlo vis naujų idėjų, kaip patenkinti mokyklinio amžiaus vaikų poreikius, užtikrinti sveiką gyvenseną bei subalansuotą mitybą. Kartu su partneriais kuriame ir formuojame maisto prekių įvairovę, kuri padėtų išlaikyti tinkamos mitybos įpročius bei užtikrintų gerą savijautą“, – pasakoja pašnekovė.

Ji įsitikinusi, kad vaiko mitybą lemia visos šeimos įpročiai. Dėl šios priežasties ji rekomenduoja prekių krepšelį sudaryti drauge su vaiku.

„Bendraujant ir aptariant sprendimus, paprasta paaiškinti, kodėl verta rinktis vienus, o ne kitus maisto produktus, kokią naudą jie suteikia. Norint sėkmingai suruošti vaiko priešpiečių dėžutę, rekomenduojame nepamiršti svarbios taisyklės – planavimo. Į šį procesą visada naudinga įtraukti ir pačius vaikus, nes užduotis suruošti užkandžius tuomet visokeriopai palengvės: vaikai bus labiau linkę suvalgyti tai, ką išsirinko, o tėvai sutaupys ir laiko, ir nervų, ir pinigų. Puikiu pagalbininku planuojant gali tapti prekybos tinklo akcijų leidiniai, kuriuose paprastai geresne kaina siūlomi įvairūs sezoniniai produktai, tad pusė darbo jau padaroma už tėvus: toks maistas yra vertingesnis, jo kaina geresnė, o vaikui vis atsiranda įvairovė maisto asortimente“, – teigia prekybos tinklo atstovė.

Norintiems sutaupyti specialistė taip pat rekomenduoja sudarant pirkinių sąrašą pasižymėti ne tik produktus, bet ir jų kiekius. Tai padės išvengti nesuvalgytų likučių ir maisto švaistymo.

Vaikai mėgsta sūrį, riešutus ir džiovintus vaisius

O ką labiausiai mėgsta mokykloje valgyti vaikai? I. Trakimaitė-Šeškuvienė informuoja, kad 2022 metų pardavimų duomenys rodo, kad rugsėjo mėnesį stipriai šokteli įvairių sūrelių, sūrio lazdelių, grūdėtos varškės, bandelių, krekerių, vaflių, batonėlių, riestainių, javainių, riešutų bei džiovintų vaisių pardavimai, lyginant su tų pačių metų liepos mėnesiu.

„Taip pat ženkliai išauga vaikų mėgstamų ir į priešpiečių dėžutę puikiai tinkančių sūrio lazdelių pardavimai, kurios ypač tinka mokykloje ilgiau būnantiems vaikams, mat greitai negenda. Be to pastebime išaugančius grūdėtos varškės su įvairiomis uogomis, bandelių su varške, pyragėlių su obuoliais, mini krekerių, vaflių, įvairių šokoladinių batonėlių, arbatinių riestainių ir traškučių pardavimus“, – nurodo pašnekovė.

Ji sako, kad rugsėjo mėnesį ženkliai daugiau nuperkama ir džiovintų vaisių bei įvairių riešutų mišinių. Anot jos, džiovinti vaisiai yra puiki alternatyva saldumynams. Vis tik, svarbu, kad šie nebūtų mirkyti cukraus sirupe.

„Užkandžiams mokykloje puikiai tinka ir riešutai, tačiau pirmiausia reikėtų įsitikinti, ar klasėje nėra riešutams alergiškų vaikų bei ar jūsų vaikų mokykloje leistinas toks užkandis“, – pataria specialistė.

Patarimai, kad maistas kuo ilgiau išliktų šviežias

Prekybos tinklo atstovė rekomenduoja vaikus skatinti valgyti vaisius bei daržoves. Būtent juos vertėtų rinktis ruošiant priešpiečių dėžutės turinį.

„Priešpiečių dėžutėje turėtų atsirasti vaisių ir daržovių. Puikiai tinka obuoliai, kriaušės, slyvos bei kiti vaiko mėgstami vaisiai ar uogos. Svarbu, kad juos būtų patogu valgyti. Visgi, neretai tėvai daro klaidą, kai vaisius supjausto. Tada juos ima greičiau veikti aplinkos sąlygos, oras, šiluma. Todėl geriau rekomenduojame rinktis mažesnius vaisius, kurie tilptų į pradinuko maisto dėžutę ir būtų patogūs suvalgyti vienu kartu. Jeigu vis dėlto pjaustote, dalykite juos perpus, išimkite sėklas ir vėl kuo lygiau suglauskite puses“, – itin vertingais patarimais dalinasi ji.

I. Trakimaitė-Šeškuvienė siūlo sandarumui užtikrinti panaudoti kanceliarinę gumytę, taip vaisiaus pusės tvirčiau laikysis suglaustos. Taip pat ji pataria į šias rekomendacijas atsižvelgti ir ruošiant daržoves. Protingiau rinktis mažesnes daržoves – slyvinius ar vyšninius pomidorus, kuo mažesnius trumpavaisius agurkus. Jei daržovės didesnės – jas galima supjaustyti pagaliukais.

Svarbu ir pati dėžutė: geriau rinktis kokybišką bei patogią

O kaip užtikrinti, kad vaikas sveikus priešpiečius norėtų valgyti? Vienas iš būdų – drauge su juo išsirinkti jam patinkančią dėžutę, iš kurios maistą valgyti bus žymiai skaniau.

„Parduotuvėse siekiame užtikrinti platų priešpiečių dėžučių asortimentą, kuris leidžia jas lengvai išsirinkti pagal patogumą, kainą ar net spalvą. Renkantis dėžutę reikėtų įvertinti, koks maistas bus į ją dedamas. Jeigu dėsite nepjaustytus vaisius – tuomet reikės aukštesnės dėžutės, o jos sandarumas tokiu atveju nėra itin reikšmingas. Jeigu bersite vaiko mėgstamas uogas – rinkitės mažesnę ir sandarią. Jeigu planuojate dėti namie pagamintą maistą – ieškokite hermetinės, tik įsitikinkite, jog vaikas ją lengvai atidarys. Žvelgdami į hermetinių indų ir maisto dėžučių pardavimus matome, jog dažniausiai tėvai jas aktyviau įsigyja prieš prasidedant mokslo metams, t. y. rugpjūčio bei rugsėjo mėnesiais“, – nurodo pašnekovė.

Taip pat ji primena ir tai, kad ruošiant vaiko priešpiečių dėžutės turinį, svarbu nepamiršti ir skysčių. Anot jos, neretai lengvu pasirinkimu tampa įvairių vaisių ir uogų sultys, kurių nedideles pakuotes yra patogu ir lengva įdėti į kuprinę.

„Tačiau šis saldus gėrimas tik neilgam gali numalšinti kylantį alkį ir sukelti staigų cukraus kiekio šoktelėjimą organizme. Itin svarbi subalansuotos mitybos dedamoji yra pats paprasčiausias, reikiamais mineralais ir vitaminais praturtintas vanduo. Jei pastebite, jog dienos eigoje vaikui yrasunku išgerti pakankamą jo kiekį, pamėginkite į vandenį įdėti vaisių griežinėlių ar uogų. Tai vandeniui suteiks ne tik natūralaus lengvo saldumo, bet ir praturtins jį naudingomis medžiagomis“, – rekomenduoja specialistė.

Anot jos, prekybos tinklo asortimente ištisus metus galima rasti ir įvairaus tūrio bei išvaizdos gertuvių, kurių pardavimai ženkliausiai išauga liepos–rugpjūčio mėnesiais.