Kardeliai – neatsiejamas mokslo metų pradžios šventės atributas. Kaip pranešime spaudai nurodo „Lidl“ ekspertai, kasmet šių gėlių nuperkama tūkstančiais, o pirkėjai labiausiai vertina jų tvirtumą ir žiedyno spalvingumą. Taip pat svarbu ir tai, jog gėlės būtų šviežios, bei kad kuo ilgiau išsilaikytų.

TOP 5 faktai apie kardelius

Kardeliai – vienos populiariausių gėlių daugelyje šalių: turimais duomenimis, šios gėlės patenka tarp dešimties daugiausiai parduodamų pasaulyje pagal kiekį. Tačiau yra dar bent kelios priežastys, kodėl kardeliai sulaukia tiek dėmesio.

1. Itin daug rūšių ir veislių. Kardeliai į Europą iš pietryčių Afrikos atvežti 17 amžiuje. Tuomet jų buvo vos 8 rūšys, kai dabar priskaičiuojama kone 300 rūšių ir per 30 tūkst. skirtingų kardelių veislių.

2. Viena aukščiausių gėlių. Vienas pagrindinių kardelių bruožų – jų dydis: kai kurios gėlės gali užaugti net iki 90 cm aukščio. Tokių gėlių žiedyną sudaro iki 16 žiedų, kurių kiekvieno skersmuo siekia apie 5–7 cm. Spalvos varijuoja nuo raudonos iki purpurinės ar net žalios – nėra tik mėlynos spalvos žiedų. Tuo metu net ir mažesni kardeliai – 45–60 cm aukščio – savo dydžiu vis tiek lenkia daugelį kitų gėlių.

3. Turi stiprią simbolinę reikšmę. Kone kiekviena gėlė turi vienokią ar kitokią simbolinę reikšmę – taip pat ir kardeliai. Jie pabrėžia charakterio stiprybę, atkaklumą, nuoširdumą, ištikimybę. Pats gėlės pavadinimas, tiek lietuviškas „kardelis“, tiek ir lotyniškas „gladiolus“, kuris ir reiškia kardą, imponuoja, kad dovanojama gėlė perveria gavėjo širdį, ir taip parodoma meilė.

Papildomą simbolinę reikšmę suteikia ir gėlės spalvos, pavyzdžiui, raudona spalva įprastai reiškia aistrą, balta – tyrumą. Tuo metu geltonos spalvos žiedynais išreiškiama draugystė.

4. Atsparios parazitams ir kenkėjams. Įdomu tai, kad kardeliai – itin atsparūs kenkėjams ir parazitams, todėl jie gali ilgai džiuginti savo grožiu.

5. Kardeliai – daugiametės gėlės. Kardeliai – daugiametės gėlės, kurias vėsesnio klimato šalyse, taip pat ir Lietuvoje, rudenį galima iškasti ir laikyti per žiemą tamsioje, vėsioje vietoje. Tačiau jie nėra svogūninės gėlės, kaip, pavyzdžiui, tulpės – kardelių „svogūnėlis“ vadinamas gumbu.

Kaip kardelius išlaikyti kuo ilgiau šviežius?

Ekspertų teigimu, yra kelios taisyklės, kuriomis reikėtų vadovautis prižiūrint bet kurias gėles, taip pat ir kardelius.

Pirmiausia, patariama nuo stiebo pašalinti lapelius, kurie vazoje panyra po vandeniu – kitaip jie pradės pūti. Pamerktas gėles reikėtų saugoti ir nuo aukštos temperatūros, todėl jų geriau nelaikyti prie židinio ar kito šilumos šaltinio. Vengti reikėtų ir tiesioginių saulės spindulių.

Norint pamerktas gėles išlaikyti kuo šviežesnes, patariama reguliariai keisti vandenį ir laikas nuo laiko patrumpinti kotelius. Jei gėlių koteliai – sumedėję, jų galiukus reikėtų pjauti įstrižai arba nesmarkiai padaužyti plaktuku – taip gėlės lengviau pasisavins vandenį.

Į vandenį, kuriame laikomos skintos gėlės, rekomenduojama įberti specialiai tokioms gėlėms skirtų trąšų ar vitaminų – jie taip pat suteiks šviežumo. Galima rinktis ir natūralesnes priemones, pavyzdžiui, valgomąją sodą, obuolių sidro actą. Jei yra galimybė, vazą su gėlėmis nakčiai patariama pastatyti į šaldytuvą – taip gėlės ilgiau išliks šviežios ir gražios.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją