Žinoma, nesitikėkite paplekšnojimo per petį: vykti ten tikrai nerekomenduojama. Ir netgi – abejinga, atsižvelgiant į žiaurų diktatoriaus elgesį su savo šalies piliečiais, broliškus santykius su diktatoriška Rusija ir nuolatinius grasinimus branduoliniu ginklu. 

Ko gero turėtų užtekti fakto, jog gaisro atveju Šiaurės Korėjos pilietis ir gyventojas pirmiausiai iš namo privalo gelbėti ne savo šeimos narius ar augintinius, ne savo brangius daiktus, o kiekvienuose namuose būti privalantį diktatoriaus portretą. Aplaidumas neišgelbėjant tokios vertybės pateisinamas tik jei pats to gaisro metu mirei. Kitaip – tai neatleistina. 

Ir vis dėlto, atsiranda norinčių šalį aplankyti. Nepaisant to. Nepaisant visko. Nepaisant, kad, pavyzdžiui, JAV savo piliečius įspėja nekeliauti į šalį dėl didelio ilgalaikio JAV piliečių sulaikymo pavojaus. 

Žmonės taip pat yra įspėjami, kad JAV vyriausybė negali teikti skubios pagalbos paslaugų, besisvečiuojantiems diktatoriaus šalyje. Vis dėlto vykstantieji į pavojingą aplaidų nuotykį skatinami prieš kelionę sudaryti savo testamentą, tinkamai susitvarkyti gyvybės draudimą, su artimaisiais aptarti, kas jų mirties atvejų prižiūrėtų vaikus, augintinius ir t.t.

Norintieji aplankyti nustekentą ir surežisuotą spektaklį siūlančią šalį, įprastai turi rinktis specialiuosius kelionių paketus. 

Šalies oro linijos „Air Koryo“ skraido į Pekiną ir Šenjangą, esančius Kinijoje, Makao – specialųjį administracinį regioną Kinijoje ir Rusijos miestą Vladivostoką. Pastaruoju reisu daugiausiai, kaip spėjama, skraido priverstinai statybose Rusijoje dirbantys Šiaurės Korėjos piliečiai, labiausiai tinkami vadinti vergais, kurie ten kruopščiai prižiūrimi, kad nepabėgtų, o vėliau surenkami ir parskraidinami atgal. 

Na, o turistai anksčiau (skrydžiai po Covid-19 ribojimų atsinaujino vos šią vasarą) įprastai į Šiaurės Korėją skraidydavo per Kiniją. Tačiau, žinoma, taip paprastai, tiesiog nusipirkę bilietą, ten nepatekdavo. Reikia pirkti specialųjį paketą, gauti vizą. 

Pačios „Air Koryo“ tinklalapyje pateikiamoje informacijoje teigiama, kad egzistuoja trys skirtingi turistiniai paketai: biudžetinis, klasikinis ir ypatingasis. Šiuo metu Naujųjų metų sutiktuvėms siūlomas 2 naktų turas po šalį už 455 eurų, o trokštantiems ilgesnio pataikavimo diktatoriui – 5 naktų naujametis turas už 1195 eurus. 

Tokiu atveju jums teks atskristi į Pekiną, na, o iš ten jau galėsite rinktis. Papildomai jums nekainuos, jei rinksitės keliauti traukiniu Pekinas-Pchenjanas-Pekinas. Šiuo atveju jums teks sustoti dar viename Kinijos mieste ir, deja, praleisite keletą užsiėmimų Šiaurės Korėjoje, nes diktatoriškos linksmybės jau bus prasidėjusios be jūsų.

Už papildomus 199 eurus galite į Šiaurės Korėjos sostinę nuskristi iš Pekino, na, o atgal jau siūloma vykti traukiniu. O už 299 eurus suskraidysite į abu galus. „Galėsite paragauti „Air Koryo“ burgerio dukart“, – vilioja diktatoriaus oro linijos. Reikia papildyti, kad taip pat jos turi visokiausių mokesčių, taigi, skrendantieji papildomai diktatoriaus režimui palaikyti atseikės dar šiek tiek pinigų. 

Ko gero tokia ar panašia patirtimi 2016-aisiais susigundė jaunas amerikietis studentas iš Ohajo valstijos – Otto Warmbier. Su organizuota turistine grupe keliavęs vyras, kaip siūloma ir dabarties turistams, turėjo sudarytą biudžetinę turistinę programą, bei visą taisyklių rinkinį. Pavyzdžiui, taisyklės draudžia iš šalies išvežti politinius, propagandinius lankstinukus, kurių viešbutyje, žinoma, yra.

Nelaimėlis Otto Warmbier kaip tik tai ir padarė: pavogė lankstinuką, kurie ten, akivaizdu, suskaičiuoti visi iki vieno, o turistai akylai stebimi, ir buvo nuteistas 15 metų kalėti sunkiųjų darbų kalėjime. 

Paprastais žodžiais kalbant, tai koncentracijos stovykla, kurių diktatoriaus valstybėje yra anaiptol ne viena. Ir jose pabūna toli gražu ne maža saujelė vietinių. Greičiau – didelė dalis. Pavyzdžiui, garsios Šiaurės Korėjos pabėgėlės Yeonmi Park tėtis koncentracijos stovykloje atsidūrė todėl, kad prekiavo prieskoniais: druska, cukrumi ir panašiai. Jam to reikėjo, kad šeima išgyventų ir prasimaitintų, bet, žinoma, šalies vadams pasirodė, kad tai ilgų metų kalėjime vertas nusikaltimas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)