Ir visai neseniai čia įsikūrė iš kito mūsų krašto kampelio atsikrausčiusi krosnininkų Motiejūnų šeima. Beje, krosnis stato ne tik vyras, bet ir žmona. Moteris, ko gero, yra vienintelė krosnis statanti dailiosios lyties atstovė Lietuvoje.

Statybos darbai nebuvo svetimi

1,5 km į rytus nuo Kunionių, Šušvės pakrantėje, Šušvės kraštovaizdžio draustinyje esančiame Jasnagurkos kaime, Mariaus ir Renatos Motiejūnų šeima įsikūrė ne per seniausiai. Marius buvo gana žinomas Kėdainių krašto krosnininkas, o jo širdies draugė – statybininkė iš Vilniaus rajono.

„Statybos darbai man jau nebuvo svetimi, nes 8 metus dirbau su vidaus apdaila. Visada patiko suteikti grožį namuose.

Persikėlus gyventi į Kėdainius, visi klientai liko Vilniaus rajone. Tai sukėlė nepatogumų, todėl teko ieškoti kitų alternatyvų, tuo labiau reikėjo naujus namus Jasnagurkos kaime suremontuoti, į kuriuos su vyru atsikraustėme“, – prisiminė Renata.

Ėmė dirbti kartu su vyru

Moteris pasakojo, kad dykai sėdėti namuose nenorėjo, tad važiuodavo su vyru į objektus statyti krosnių. Taip ir išmoko dirbti viena.

„Gal po metų susidomėjau vyro išskirtiniu amatu ir pradėjome kartu važinėti pas klientus. Mokiausi, padėjau keletą metų. Ypač patiko klientai, stebėjausi jų mandagumu bei požiūriu į krosnininkus.

Sunkiausia buvo pradėti, nes žiūrėti yra viena, pačiai statyti – visai kas kita. Neplanavome, kad šiais metais pradėsiu, galvojome tik apie kitus metus.

Bet vyrui gavus sunkią traumą, teko planus koreguoti ir pradėti anksčiau“, – šypsojosi R. Motiejūnienė.

Šiuolaikinės moterys – stiprios ir darbščios

Ir nors Renata yra, ko gero, vienintelė moteris, statanti krosnis Lietuvoje, ji sako, kad klientai ją visuomet pasitinka ir išlydi su šypsena.

„Šiuolaikinės moterys yra labai stiprios ir nebijančios darbo, tad ir į mane, moterį, statančią krosnį, žiūri labai palankiai. Vyrai gal šiek tiek mažiau pasitiki moters sugebėjimais, tai pirmą dieną vis klausinėja visko ir tik po to nusiramina.

Man labiausiai patinka ir traukia statyti krosnis su židinio durimis. Baigus statyti visą vargą atperka krosnyje degančios ugnies vaizdas. Kiekvienos krosnies kaina nustatoma individualiai, pagal klientų poreikius“, – paaiškina krosnininkė.

Žinomi visoje Lietuvoje

Kėdainių krašto krosnininkai Motiejūnai dėl savo išskirtinio amato yra žinomi visoje Lietuvoje. Unikalių senovinių krosnių statytojų visoje Lietuvoje yra vienetai.

„Pastatyti senovinę krosnį tikrai reikia mokėti. Židinius šiais laikais stato daug kas, o va krosnių meistrų tikrai nėra daug. Kėdainių rajone vos vieną kitą mėgėją žinome, profesionalų net nepažįstame.

Tad supraskite, kad darbo tikrai netrūksta. Tiesa, mums tik Kėdainiuose klientų tikrai nepakaktų, norint išgyventi reikia dirbti visoje Lietuvoje, kitaip neišeina“, – dėsto krosnininkai Motiejūnai.