Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Lvivo gimdymo namuose užregistruota daugiau nei šimtas naujagimių, kurių motinos – karo pabėgėlėmis tapusios nėščios moterys. Gydytojai tvirtina, kad stresą patyrusios ir išgyvenimų iškankintos ukrainietės labai dažnai pagimdo pirma laiko. Su gimdymais slėptuvėse susidurti dar neteko, tačiau vieni gimdymo namai jau ėmė ruoštis ir tokiam scenarijui – atitinkamai įrenginėti pastato rūsį.

Apie tai nutarė papasakoti ukrainiečių naujienų kanalo TSN žurnalistai.

Vienų gimdymo namų slėptuvės aukštis – tik kiek daugiau negu pusantro metro. Norint patekti į vidų, tenka gerokai pasilenkti. Šiuo metu kaip tik joje įrenginėjamas gimdymo skyrius.

„Stengiamės įrengti vietą, kurioje būtų galima gimdyti, būtų patogu moteriai, tilptų mobilusis inkubatorius naujagimiams pervežinėti. Čia sunešta antklodžių, čiužinių, suolų, kad moterys galėtų atsigulti“, – aiškina įstaigos personalas.

Liko pasirūpinti tinkama ventiliacija, kad nesijustų deguonies stygiaus. Lauke dirbantys savanoriai pila į maišus smėlį: maišais ketinama sutvirtinti būsimos operacinės sieną.

Vien šiuose gimdymo namuose nuo karo pradžios gimė daugiau nei dvidešimt mažylių, kurių motinos – nuo priešo ugnies bėgusios moterys. Viena iš jų – Irina iš Kyjivo. Jai teko daryti cezario pjūvį. Gimdymo terminas dar buvo nesuėjęs. Moteris susilaukė dviejų mergaičių. Vardų dukrelėms dar nesugalvojo. Ji sako, kad dabar ne tas galvoj – dabar visos mintysi sukasi tik apie viena.

„Viskas bus gerai. Svarbiausia – kad įsivyrautų taika, kad šitai pasibaigtų. Be galo noriu grįžti namo“, – sakė gimdyvė.

Į Lvivą moteris atvyko prieš dvi dienas. Teko keliauti evakuaciniu traukiniu. Studentai užleido jai sėdimą vietą vagone, kad nereikėtų visą kelią stovėti. Visgi moters šeima liko namie, sostinėje.

„Džiaugiuosi, kad vis dėlto pasiekiau tikslą ir kad pavyko laiku gauti medicininę pagalbą. Esu labai dėkinga medikams, kad priėmė. Žmonės, gydytojai čia labai dėmesingi“, – pasakojo Irina.

Kita gimdyvė, Olga, taip pat iš Kyjivo. Ją čionai atgabeno sesuo ir, laimei, pačiu laiku.

„Atvykome einant 39-tai nėštumo savaitei, kai jau saugu gimdyti. Čia daug saugiau ir daug ramiau nei kituose Ukrainos miestuose, nors, tiesą sakant, nebuvo kada galvoti apie tai, kas dedasi už lango“, – sakė Olga.

Dėl streso ir išgyvenimų moterys dabar dažnai pradeda gimdyti pirma laiko, teigia medikai. Visoms, be pagalbos gimdant, būtinas ir psichologinis palaikymas.

„Nėščių ir ką tik pagimdžiusių moterų būsena yra ypatinga. Jos ypač jaudinasi dėl savo kūdikių – kur kas daugiau nei dėl savęs“, – aiškina gimdymo namų darbuotoja.

„Šiandien teko sulaukti nemažai skambučių iš žmonių, kurie jau kelyje – vyksta čia iš Kyjivo, Lyhansko, Charkivo. Stengiamės, kad visos moterys, bėgančios iš apšaudomų vietovių, gautų maksimalią pagalbą – tiek psichologinę, tiek medicininę“, – tikina medikai.

Keturi Lvivo gimdymo namai ruošiasi suteikti pagalbą visoms nėščiosioms. Visi tetrokšta vieno – kad vaikai nebebūtų gimdomi aidint šūviams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)