T. Dmitrenko su žmona ir dviem vaikais į Ukrainą atskrido dar vasario 18 d. Šeima planavo pasimėgauti slidinėjimo atostogomis, o vėliau tą patį mėnesį grįžti į savo namus Lidse.

Šeima nenutuokė, kad netrukus JAV prezidentas Joe Bidenas sakydamas kalbą Baltuosiuose rūmuose perspės, kad Rusija bando „sukurti netikrą pateisinimą veikti prieš Ukrainą“.

Poilsiaujanti šeima vis dar buvo Ukrainos teritorijoje, kai Putino pajėgos vasario 24 d. įsiveržė į šalį.

Portalui „Leeds Live“ T. Dmitrenko papasakojo, kaip jis liko šalyje, kurioje įsivyravo karo padėtis.

„Tą dieną pabudau 5 val. ryto, – pasakojo Timas. – Patikrinau telefoną ir pamačiau naujausias žinias, kad Putinas įsiveržė į šalį. Buvau šokiruotas. Supratau, kad prasidėjo karas, bet nežinojau, ką daryti.“

„Mūsų vairuotojas jau buvo atvažiavęs mūsų pasiimti. Jis pasakė, kad niekaip negalime patekti į Lvovą.“

Vairuotojas sutiko nuvežti Timą ir jo šeimą toliau į vakarus.

„Kelionė buvo mažų mažiausiai nemaloni, – pasakojo jis. – Vien keturias valandas užtrukome eilėje prie degalų.“

Po aštuonių valandų šeima pasiekė autobusų stotelę, kurią Timas apibūdino kaip esančią „viduryje niekur“. Stovėdami šaltyje ten jie turėjo sulaukti autobuso, turėjusio nuvežti į Budapeštą, bet jis taip ir neatvyko.

Laimei, 39 metų vyrui pavyko susisiekti su draugu iš netoliese esančio Mukačevo – miesto Vakarų Ukrainoje, netoli Slovakijos sienos, ir šis atvyko pasiimti šeimos.

Timo žmona, 11-metis sūnus ir 15-metė dukra sėkmingai kirto Slovakijos sieną, tačiau Timas iš šalies neišvyko.

Timas Dmitrenko su šeima

„Tai buvo blogiausia patirtis mano gyvenime – atsiskirti nuo savo šeimos“, – sakė ašarojantis Timas.

„Tai buvo siaubinga. Mes visi verkėme. Mano berniukas yra tvirto charakterio ir niekada neverkia. Bet kai pasakiau, kad jiems reikia bėgti, jis pradėjo verkti.

Jis paprašė mano kepurės ir aš uždėjau ją sūnui ant galvos. Kiekvieną kartą, kai jie man skambina, jis būna užsidėjęs mano kepurę. Svarbiausia, kad dabar jie yra saugūs. O aš tik tikiuosi, kad visa tai greitai baigsis.“

Likęs karo apimtoje šalyje dviejų vaikų tėtis pasinaudojo galimybe dalyvauti kariniuose mokymuose Ukrainos universitete, kur mokėsi oro gynybos sistemos BUK-M1. Tai reiškia, kad dabar kariuomenė jį laiko lygiaverčiu atsargos kariuomenės kariu, turinčiu šios srities žinių.

Neseniai apsilankius karinės registracijos biure Timui buvo pasakyta, kad kariuomenei kol kas nereikia žmogaus su jo įgūdžių rinkiniu. Jam buvo liepta grįžti kovo 5 d., kai bus pranešta, ar jis bus išsiųstas į karą.

„Galbūt jie mane išsiųs atgal, o galbūt pasakys, kad jiems manęs reikia dabar“, – sakė jis.

Vyras pasakojo, kad visi civiliai kariuomenės naujokai siunčiami į trumpus mokymus prieš išsiunčiant juos į bazes visoje Ukrainoje.

„Bandau suprasti šią naują situaciją, – sakė jis. – Esu gana nervingas.“

„Putinas bombarduoja taikią šalį. Jis apšaudo didžiuosius miestus ir verčia žmones bėgti, tačiau jis nenumanė, kad jo laukia toks pasipriešinimas. Mūsų kariuomenė yra viena stipriausių pasaulyje. Tai, ką ji daro, yra nuostabu.“

Timas atskleidė, kad jo tėvai šiuo metu gyvena netoli Kijevo. „Jie buvo apšaudyti, – sakė jis. – Tėvai girdi, kaip virš jų galvų skraido reaktyviniai lėktuvai.“

Vyras paragino NATO labiau padėti Ukrainai po Rusijos invazijos.

„Mes vis prašome NATO mums padėti. Rusija sako, kad tai yra speciali operacija, bet jie žudo civilius gyventojus. Mes prašome NATO bent jau uždaryti oro erdvę. Visa kita galime padaryti patys. Esu šiek tiek nusivylęs [kad taip neatsitiko], bet nesu politikas.

Karas vyksta dabar. Ukraina yra jūsų kaimynė. Rusija kovoja prieš visą pasaulį, ir mes kovojame viso pasaulio vardu.“

Šiuo metu Timas dienas leidžia padėdamas savanoriams, kurie stengiasi kovojančius civilius aprūpinti įranga ir kitais būtiniausiais daiktais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės