Vienas desertas per dieną

Ledai yra desertas, ir vaikui visiškai pakanka vieno deserto per dieną. Jei suvalgė porciją ledų, tą dieną nebereikėtų ne tik antros porcijos, bet ir saldainių ar sausainių, bandelių, mano specialistė.
„Pati auginu du mažamečius vaikus. Mūsų vaikai gauna po 1 porciją ir net ne kiekvieną dieną. Per atostogas, kai būna labai karšta, vaikai gauna ledų pavakariams. Bet šiaip vasaros mėnesiais ledai tikrai nėra kasdienis patiekalas. Vaikai prašo dar ir dar tada, kai tėvai nenuoseklūs ir tai perka, tai neperka. Bet jei šeimoje labai aiški taisyklė, kad desertas gali būti tik vienas per dieną, tada problemų nekyla“, – sakė V.Kurpienė.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė

Anot jos, blogiausia, kai vieną dieną tėvai leidžia, kitą neleidžia arba tėtis perka ledų, kiek tik vaikai paprašo, o mama riboja jų kiekį. „Jei iki šiol pirkdavote 4 porcijas per dieną, vaikai kurį laiką tikrai bus nepatenkinti: kodėl dabar tik viena porcija? Bet įvedus aiškias taisykles ir jų nuosekliai laikantis, vaikai prisitaiko“, – teigė V.Kurpienė.

Mitybos specialistė atsakė į keletą klausimų, kurie dažniausiai neduoda ramybės dėl to, kokius ledus rinktis.

Šerbetas geriau už pieniškus?

Šerbetuose labai dažnai cukraus kiekis yra didesnis, negu pieniškuose. Pieno ar grietininių ledų sudėtis vertingesnė, nes ten yra ir baltymų, ir šiek tiek riebalų, dažnai būna mažiau cukraus, dažiklių ir kitų cheminių priedų. Reikia skaityti sudėtį ir rinktis ledus, kuriuose kuo mažiau visokių priedų.

Ar ledai naudingi organizmui?

Ledai – ne pagrindinis maisto produktas, o tik desertas. Ar tai tuščios kalorijos, priklauso nuo sudėties. „Mes namie gaminame tokius ledus: supjaustome bananą, užšaldome ir šaldytą smulkiai sutriname galingu trintuvu, sudedame į ledaines. Gaunasi purūs ledai, į juos galima įdėti braškių. Tokių ledų sudėtis tik vienas ar du komponentai, nėra pridėtinio cukraus ir jokių cheminių priedų. Tokie ledai naudingi, nes juose yra vertingų medžiagų“, – pasakojo mitybos ekspertė.

Mitybos specialistė Vaida Kurpienė
Mamoms patarčiau rinktis vertingesnius, skanesnius ledus, bet jų mažiau. Ir mokėti pasimėgauti ta akimirka

Ar lieknėjančioms mamoms galima ledų?

Anot specialistės, lieknėjantis žmogus gali ledus valgyti, tik ne po pietų, o vietoj kokio nors užkandžio. Ir suaugusieji turi nepamiršti, kad tai – tik desertas, kuris gali paskatinti alkio jausmą vėliau. „Lieknėjant desertus ribojame, bet visiškai jų neatsisakome. Mamoms patariu pažiūrėti ant etiketės, kokio dydžio porcija. Maža ledų porcija gali turėti 80 kilokalorijų, o tų pačių ledų didelė porcija – visas 360. O jeigu šeima perka didesnį ledų kiekį dėžutėje ir kiekvienas dedasi atskirai, vienas toks desertas gali turėti ir visus 500 kcal – tai jau sočių pietų norma. Mamoms patarčiau rinktis vertingesnius, skanesnius ledus, bet jų mažiau. Ir mokėti pasimėgauti ta akimirka, atsisėsti, nevalgyti ledų einant, žiūrint televizorių, nepajaučiant malonumo“, – patarė V.Kurpienė.

Ar vertingi ledų kokteiliai?

Pasak specialistės, juos galima gerti, bet irgi reikia žinoti, kad tai yra desertas. Kokteiliui geriau pasirinkti nelabai apdorotus produktus – šviežias uogas, vaisius. Kiekviena šeima turi skirtingus įpročius – viena mieliau valgo ledus, kita plakasi kokteilius.

Natūralus jogurto ledai su uogomis

Braškių ledai

Greitiems naminiams ledams reikės:

70 g mėgstamų uogų, pavyzdžiui, braškių, aviečių, mėlynių ar kitų, galima naudoti ir šaldytas

120 g natūralaus ekologiško jogurto

1 nubrauktas v.š. medaus arba agavų sirupo, jei uogos saldžios, galime nedėti

Gaminame:

1. Susmulkiname mėgstamas uogas – vientisesnei masei padaryti galime sumalti smulkintuvu.

2. Į uogas supilame natūralų ekologišką jogurtą bei medų ar agavų sirupą, išmaišome.

3. Supilstome į šaldymui skirtus indelius arba ledų formeles, dedame į šaldiklį ir paliekame kelioms valandoms sušalti.