Augimas kartu su broliais ir seserimis žmogui naudingas fiziniu ir psichiniu aspektais, ypač vėlesniame gyvenime, suaugus, teigia psichologė Abigail Wise. Ji parašė straipsnį apie tai 2014 m. Jame be savo tyrimų pateikė ir nuorodų į dar kelis tyrimus, liudijančius, kad turėti brolių ir seserų visokeriopai naudinga.

Turint brolių ir seserų, ne tik vystosi svarbūs elgsenos ypatumai, bet ir, kaip patvirtino ne vienas tyrimas, tokie žmonės ilgiau gyvena ir būna sveikesni.

Na o naujausio tyrimo duomenimis, broliai ir seserys skatina negalvoti vien apie save. Naujų tyrimų rezultatai rodo – turint brolį ar seserį, vaikai mokosi užuojautos. Tyrėjai stebėjo brolių ir seserų santykius 300-uose šeimų ir padarė išvadą, kad esant draugiškiems, šiltiems santykiams su broliu ar seserimi vaikystėje, paaugliai, ypač berniukai, būna altruistiškesni.

Greičiausiai ne visi norės sutikti su šiuo teiginiu, tačiau vieno tyrimo autoriai teigia – sesers turėjimas naudingas psichikai. Po statistinės beveik 400-ų šeimų analizės paaiškėjo – kad ir koks būtų amžiaus skirtumas, turintys seserį paaugliai rečiau jaučiasi vieniši, nemylimi, rečiau išgyvena kaltę, baimę, drovumą.

A.Wise taip pat akcentuoja – augę su broliais ir seserimis žmonės vėliau geba užmegzti artimesnius santykius su partneriu. Pasak tyrėjų, tokio ryšio nebuvimas turi panašų poveikį sveikatai kaip rūkymas.

Brolių, seserų turėjimas teigiamai veikia sveikatą, fizinį tvirtumą, o tvirti socialiniai ryšiai ilgina gyvenimą. Bent jau taip rodo tyrimas, aprašytas žurnale „PLoS Medicine“. Neturintys tvirtų socialinių ryšių miršta maždaug 7,5 metų anksčiau už tuos, kuriuos sieja tvirti ryšiai su draugais ir šeimos nariais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (38)