Vaikai Turkijoje yra šeimų gyvenimo varomoji jėga, tad jie bus laukiami visur, kur tik beeitų, rašoma atsiųstame pranešime. Daugelis turistų važiuoja atostogų į šeimoms skirtus viešbučius, kuriuose yra pasirūpinta tiek kūdikių poreikiais – nuo maisto smulkintuvų iki lovelių ir vežimėlių, tiek vyresnių vaikų laisvalaikiu – žaidimų zonos, vaikų klubai, baseinai ar vandens parkai. Vaikams tikrai nesinorės palikti viešbučio teritorijos ir kelionę prisimins ilgam, o tėvams – tai bus malonus pabėgimas nuo rutinos.

Kelionių organizatoriaus „Coral Travel“ Turkijos krypties vadovė Aušra Vickienė ir Turkijoje jau 14 metų gyvenanti ir toje pačioje įmonėje dirbanti lietuvė Erika Demirbuğa pasidalino, ko tikėtis, atostogaujant su vaikais Turkijoje – apsistojant viešbutyje ir keliaujant po šalį.

Viešbučiuose: pamokos ir pramogos

Tėvai, planuojantys vasaros atostogas su vaikais, nori, kad ir jų atžaloms veikla būtų naudinga ir įdomi. Svarbiausias dalykas planuojant atostogas su vaikais – viešbutis, kuriame jie ketina apsistoti. Kai kurie viešbučiai nėra tinkami apsigyventi šeimoms su vaikais – jie skirti keliaujantiems verslo reikalais, tik suaugusiems ar nuo 16 metų arba jei viešbutis yra tik kelių žvaigždučių, dažnai juose nebus pramogų vaikams. „Didžiausias atostogų vaikams ir šeimai skirtuose viešbučiuose privalumas yra veikla, leidžianti maloniai pramogauti tiek vaikams, tiek suaugusiems. Šeimos viešbučiuose yra specialiai sukurtos pramogų erdvės, kuriuose vaikams siūlomi įvairūs ir įdomūs užsiėmimai. Visi bus patenkinti: kiekvienas šeimos narys darys tai, ką nori“, – sako Erika Demirbuğa.

Atostogos Turkijoje

„Vaikams ir šeimoms pritaikytuose viešbučiuose paprastai veikia vaikų klubai, kuriuose galite palikti savo atžalas prižiūrinčiam kompetentingam darbuotojui. Vaikų ir suaugusiųjų programa yra pasirūpinta. Kai kuriuose viešbučiuose yra tiek skirtingų užsiėmimų – nuo sporto iki anglų kalbos pamokų, kad visose fiziškai neįmanoma net sudalyvauti. Svarbiausia išsirinkti tai, kas miela širdžiai. Vaikai ne tik pramogauja, bet ir ugdo praktinius įgūdžius, reikalingus gyvenime – kepa sausainius ar picas, čia taip pat galima išmokti plaukti baseine – pamokos yra nemokamos, ar net sodinti gėles ir medžius. Taip pat rasite ir muzikos kambarių, kur mažieji svečiai galės tobulinti savo muzikinius gebėjimus – dainavimą ir grojimą gitara. Be to, visiems mažiems ir dideliems patinka gyvūnai – galima juos glostyti ar maitinti. Tad kai kur rasite ir mini zoologijos sodus“, – papildo A. Vickienė.

Higiena

„Pandemijos metu viešbučiai ypatingai ėmėsi tokių priemonių, kaip socialinis atstumas ir griežtesnės higienos taisyklės, kad užkirstų COVID-19 plitimą. Bendros patalpos kruopščiai valomos, net kelis kartus per dieną. Viešbučiai savo įėjimuose įrengė šilumines kameras, kad matuotų darbuotojų ir klientų kūno temperatūrą, taip pat visur yra iškabinti dozatoriai su dezinfekciniu skysčiu. Kai kuriuose viešbučių liftuose norint paspausti mygtuką, jo neliečiant, galima tai padaryti su specialiai tam skirtais pagaliukais“, – sako E. Demirbuğa.

Šeimos viešbučiuose higienai keliami dideli reikalavimai, kadangi kūdikiai kambaryje ar net bendrose erdvėse šliaužioja ir ropoja, o didesni vaikai mėgsta liesti baldus, interjero detales ir daiktus.

A. Vickienė pabrėžia, kad daugelyje viešbučių švediški stalai išliko, tik svečiams padavėjai ar virtuvės darbuotojai įdeda į lėkštę maisto: „Maisto porcijos nėra ribojamos – dėlto neverta baimintis, valgykite, kiek širdis geidžia! O desertai, vaisiai ir salotos patiekiami vienkartinėse lėkštėse.“

Patyręs ir apmokytas personalas – dėmesys vaikams

Visi darbuotojai yra išmokyti, kaip elgtis su mažaisiais svečiais. Tikrai „išsivešite“ puikių atostogų prisiminimų, pasinaudodami tokiomis privilegijomis kaip pirmenybė registruojantis, įleidžiant šeimas su vaikais į savo kambarius ir neverčiant laukti ar priimant užsakymus restorane. Taip rodomas draugiškas požiūris į vaikus.

„Dideliems ir mažiems vaikams keliauti su šeimomis į Turkiją tikras džiaugsmas – padavėjai žais su kūdikiais, nepažįstami žmonės linksmins ir mėgausis bendravimu su mažaisiais kiekviename žingsnyje, o kalbant apie požiūrį už viešbučio ribų, pavyzdžiui, nemokamas įėjimas ar nuolaida į muziejų yra įprasta – užsieniečių vaikams iki 8 metų“, – pasakoja E. Demirbuğa.

Atostogos Turkijoje

A. Vickienė papildo, kad kai kurių viešbučių sienos skirtinguose aukštuose yra nuspalvintos kita spalva, kad vaikas vienas galėtų atrasti kambarį, kur yra apsistojęs su tėvais. Mažieji nežino skaičių ar raidžių, tad toks sprendimas pritaikytas būtent jiems.

Vaikų meniu ir skalbyklos paslaugos

Šeimoms su vaikais skirtuose viešbučiuose virtuvės ir skalbyklos paslaugos teikiamos visą parą be išeiginių – tai yra vienas išskirtinumų patenkinant mažųjų poreikius atostogų metu. Vaikai gali užsimanyti valgyti ir neįprastu valgymo laiku.

„Viešbučiuose siūlomi vaikų meniu – tai, ką vaikai dažniausiai valgo namuose, pavyzdžiui, makaronai, sausi pusryčiai ar daržovių piurė. Pats vaikas, kad pasijaustų savarankiškas, gali pasiimti maisto, padėto ant mažų stalelių. Taip pat kūdikiams ir mažyliams yra skirtos maitinimo kėdutės, tad tėtis ar mama galės ramiai pamaitinti savo vaiką. Be to, viešbučiuose yra specialūs patiekalai netoleruojantiems gliuteno, laktozės ar svečiams, kurie pirmenybę teikia veganiškiems patiekalams, ypač vasaros metu“, – pasakoja Turkijoje gyvenanti ir dirbanti lietuvė.

A. Vickienė paaiškina, kad kai kuriuose viešbučiuose kūdikių drabužėliai skalbiami nemokamai, o kitiems – taikomas mokestis. Reikia teirautis atskirai kiekviename viešbutyje.

Patogumai keliaujant su vaikais Turkijoje už viešbučio ribų

Jeigu norite užsukti savaitgalį į miesto restoraną ar kavinę ir smagiai ten leisti laiką su draugais, vaikų užimtumu bus taip pat pasirūpinta. Tam yra skirti specialūs vaikų žaidimų kambariai ar lauko batutai, sūpynės.

Vaikai dėmesio sulaukia visur, net prekybos centruose. Kol tėvai apsiperka, o mažieji laiką leidžia vaikų kambaryje: „Tėvai su vaikais ramiai sau gali apsipirkinėti prekybos centruose, vadinamuose AVM. Čia visur rasite vaikų žaidimo kambarius, pilnus konstruktorių ar kaladėlių. Ypač savaitgaliais vaikams yra organizuojami koncertai: skamba gyva muzika, klounai linksmina mažuosius ar netgi atvažiuoja vaikų lėlių teatrai parodyti spektaklių. Visos linksmybės vyksta tiesiog perkant batus ar matuojantis naują suknelę“, – pasakoja E. Demirbuğa.

Kiekviename rajone yra vaikams skirti parkai, sporto aikštelės, o atskiruose kvartaluose yra suaugusiųjų ar vaikų baseinai. Miesto savivaldybės vaikams organizuoja įvairiausias stovyklas, kursus – piešimo, lipdymo ar kepimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)