Gera žinia ta, kad dauguma striukių ir paltų gali būti skalbiami skalbimo mašinoje, rašo greenercleaner.net. Tai išvaduos jus nuo paieškų, kur yra artimiausias valyklos punktas, ir sutaupys pinigų, kuriuos išleistumėte sauso valymo paslaugoms.

Tačiau yra labai svarbi išlyga. Kaip ir bet kurių kitų daiktų atveju, labai svarbu visuomet skaityti etiketę. Ant kiekvienos striukės ir palto būna etiketė su skalbimo bei valymo instrukcijomis. Laikykitės jų, kad nesugadintumėte drabužio.

Tiesa, jei turite ilgesnį paltą ar mažesnę skalbimo mašiną, tikriausiai vis tiek teks naudotis valyklos paslaugomis. Priešingu atveju jūsų striukė ar paltas paprasčiausiai nebus tokie švarūs, kokie turėtų būti.

Šiltus viršutinius drabužius ketinate skalbti namuose? Tuomet vadovaukitės šiais patarimais.
Jei striukę ar paltą galima skalbti skalbimo mašinoje ir jis telpa į jūsų skalbyklę, drąsiai skalbkite jį patys, užuot mokėję už valymo paslaugas.

Štai keletas naudingų patarimų.

Patikrinkite kišenes

Prieš sukišdami striukę į skalbyklę visada patikrinkite jos kišenes, kaip ir skalbdami bet kurį kitą drabužį. Juk nenorėtumėte netyčia išskalbti banknotų ar elektronikos prietaisų? Net jei kišenėse bus skalbiamų daiktų, pavyzdžiui, pirštinių ar nosinaičių, skalbimas gali nebūti toks efektyvus.

Užtraukite užtrauktukus

Prieš dėdami striukę į skalbyklę, užtraukite jos užtrauktukus. Tai padės išvengti užtrauktuko pažeidimų. Taip pat sumažės tikimybė, kad užtrauktukas daužysis į skalbimo mašinos būgno sieneles ir skalbiant kels triukšmą.

Kaip džiovinti striukes?

Nors daugumą striukių skalbti skalbyklėje yra saugu, jų džiovinimo instrukcijos gali šiek tiek skirtis. Jei turite abejonių, patikrinkite etiketę. Tikėtina, kad striukę galėsite džiovinti džiovyklėje, tačiau jums gali prireikti dviejų džiovinimo ciklų. O kai kuriuos paltus reikia džiovinti ore.

Bendros taisyklės skirtingų tipų striukėms ir paltams

Kadangi kiekviena striukė yra skirtinga, visada turėtumėte perskaityti ant etiketės nurodytas priežiūros instrukcijas. Tačiau egzistuoja kelios bendros taisyklės, atsižvelgiant į striukės tipą ir medžiagas.

Pūkinė striukė

Jei pūkinės striukės etiketėje nurodyta, kad ją galima skalbti skalbyklėje, pirmiausia patikrinkite jos siūles ir užtraukite visus užtrauktukus. Pasirinkite įprastą skalbimo ciklą, nebent etiketėje nurodyta kitaip. Retkarčiais galima pristabdyti skalbimo mašiną, kad iš striukės pasišalintų oras. Baigę skalbti, įmeskite striukę į džiovyklę.

Dirbtinio kailio paltai

Dirbtinio kailio paltų paprastai negalima skalbti skalbimo mašinoje. Tokius paltus gali tekti skalbti rankomis arba nunešti į vietos valyklą.

Fliso striukės ir paltai

Fliso (sintetinės vilnos) striukes ir paltus išverskite į blogąją pusę, net jei juos galima skalbti skalbimo mašinoje. Taip išvengsite susivėlimų, kurie gali susidaryti gerojoje pusėje. Nedėkite flisinio švarkelio į skalbyklę kartu su džinsais ar kitais sunkiais audiniais, nes taip rizikuosite jį sugadinti. Taip pat nerekomenduojama flisinio rūbo džiovinti džiovyklėje. Džiovinkite juos ore, paguldytus horizontaliai.

Oda ir zomša

Odinių ar zomšinių paltų skalbti namuose NEGALIMA. Jiems reikia profesionalios priežiūros, todėl būtinai susiraskite valyklą, kur teikiama sauso valymo paslauga.

Guma arba vinilas

Kai kuriuos guminius ir vinilinius paltus, pavyzdžiui, paltus nuo lietaus, galima skalbti skalbimo mašinoje, o kitų – ne. Taigi visada patikrinkite etiketę. Paprastai tokius paltus galima plauti rankomis arba galite nunešti profesionalams. Tokius drabužius visada džiovinkite natūraliai.

Sintetinės ir poliesterio striukės bei paltai

Jei jūsų striukė yra sintetinė arba iš poliesterio, ją galima dėti į skalbimo mašiną. Tačiau tokią striukę rekomenduojama džiovinti ore, nes tai apsaugos nuo pažeidimų ir neleis jai susitraukti.

Vilna

Vilnonių paltų dažniausiai neleidžiama skalbti skalbimo mašinoje, nors kai kuriuos iš jų galima taip skalbti. Visuomet vadovaukitės etiketėje nurodytomis skalbimo instrukcijomis. Tikėtina, kad išskalbtą paltą reikės džiovinti ištiestą horizontaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją