Tinkamas šeimos finansų valdymas reikalauja kruopštumo ir nuoseklumo, atsiųstame savo komentare teigia „iFuture INVESTMENTS“ pardavimų grupės vadovė Giedra Matulaitienė. Ji pasidalijo keliais patarimais, kaip tai daryti:

Fiksuokite pajamas ir išlaidas. Identifikuokite visus šeimoje esančius pajamų šaltinius – atlyginimas, vaiko pinigai, uždarbis iš papildomų veiklų, nuomos pajamos ir panašiai. Stebėkite išlaidas – žymėkitės, kur nukeliauja pinigai. Tam pasitelkti galite mobiliąsias programėles, kurios tikrai palengvins šį darbą (pvz. „Spendee“, „Wallet – daily budget and profit“, „Money manager expense and budget“ ir t.t.). Tai yra pirmasis darbas, kurį turi atlikti kiekvienas, norintis perimti pinigų kontrolę į savo rankas.

Planuokite. Iš anksto paskirstykite savo pinigų srautus, nuspręskite, kur ir kiek išleisite. Nepamirškite tam tikros dalies biudžeto skirti finansiniam rezervui, saugikliams – namų ūkis, uždirbantis 2000 eurų, tam turėtų skirti bent 400 eurų per mėnesį (t.y. 20 proc.). Mėnesį pradėkite nuo atidėjimo finansiniam rezervui ir įsipareigojimų sumokėjimo, tada leiskite kas liko, o ne atvirkščiai.

Peržiūrėkite. Gyvenimas nuolat kinta – keičiasi pajamų dydis, atsiranda arba sumažėja įsipareigojimų, todėl ir biudžetą nuolat reikia peržiūrėti ir atlikti būtinus pakeitimus, pasidžiaugti, jei viskas einasi, kaip planuota.

Išlaidos laisvalaikiui – ne daugiau 30 proc. Šeimos hobiams skiriama biudžeto dalis gali labai skirtis nuo namų ūkio finansinės padėties, pomėgių ir prioritetų. Reikia nepamiršti, kad hobiai gali būti labai skirtingi – vieni reikalauja tikrai didelių finansinių investicijų, pvz. fotografija, kuria užsiimant reikia įsigyti nemažai specifinės įrangos, ar pramoginiai šokiai, kur tenka įsigyti ir ne vieną tūkstantį eurų kainuojančias aprangos detales. Svarbu, kad šeimos nariai bendrai sutartų dėl biudžeto paskirstymo ir suprastų, kokia dalis pajamų yra skiriama jų hobiams. Finansų specialistai rekomenduoja šioms išlaidoms neviršyti 30 proc. šeimos pajamų.

Kai šeima susiduria su finansiniais sunkumais, svarbu tinkamai įvertinti situaciją ir nesigriebti skubotų sprendimų. Tokiose situacijose pirmuoju prioritetu visada išlieka būtinųjų poreikių patenkinimas: maistas, gyvenamoji vieta, saugumas, finansinių įsipareigojimų vykdymas ir sveikata.

Kartais žmonės priima klaidingus sprendimus ir biudžeto „skyles“ pomėgiams „užkaišioja“ imdami pinigus iš santaupų. Rezervas, kuris turėtų būti nuo 6 iki 12 mėn. šeimos pajamų dydžio, turi būti naudojamas tik nutikus rimtoms gyvenimo situacijoms – netekus darbo, reikšmingai sumažėjus pajamoms. Jei šiuos pinigus pradėsime naudoti vos susidūrę su menkais sunkumais, tai gali tapti įpročiu ir kelti rimtą grėsmę finansiniam saugumui ateityje – susidūrus su dideliais sunkumais rezerve nebebus tiek pinigų, kiek turėtų būti.

Jei stebėdami savo pajamas ir išlaidas pamatėte, kad pomėgiams išleidžiate per daug, reikėtų rimtai viską persvarstyti – galbūt rasti pigesnių alternatyvų arba ieškoti būdų ne mažinti išlaidas, o užsidirbti papildomai. Ypač tai svarbu vaikų atžvilgiu. Jei vaikas turi rimtą hobį, kuris kelia džiaugsmą, tačiau šeimoje tam trūksta finansų, jis gali rasti būdų tam užsidirbti pats – įvairūs sodo darbai, augintinių priežiūra ir panašiai. Pagal Lietuvos įstatymus, vaikai nuo 14 metų su tėvų sutikimu gali oficialiai dirbti. Pavyzdžiui, vasara – puikus metas susirasti sezoninį darbą.

Valstybė remia vaikų būrelius

Laisvalaikio užsiėmimai yra svarbūs visiems šeimos nariams ir nėra lengva išskirti, kieno užsiėmimai – reikšmingesni. Svarbiausia svarstant šį klausimą atsižvelgti į emocijas – visi šeimos nariai turi jaustis laimingi ir suprasti.

Tėvams naudinga turėti savo pomėgių, kuriuos svarbu palaikyti ir gerbti. Tačiau taip pat svarbūs yra ir vaikų užsiėmimai, nes šios veiklos reikšmingai prisideda prie jų asmeninio vystymosi, socialinės integracijos, kūrybingumo ir emocinės gerovės.

Siekiant išlaikyti pusiausvyrą, svarbu rasti kompromisą ir skatinti visų šeimos narių laisvalaikio užsiėmimus. Tobulas variantas – rasti veiklų, kuriose dalyvautų visi šeimos nariai – pvz. žygiai, knygų skaitymas ir panašiai.

Jei namų ūkio pajamos yra nuo 1000 iki 3000 eurų, pomėgiams galima išleisti nuo 300 iki 900 eurų per mėnesį.

Nuo 2023 metų rudens vaikų užsiėmimų kainos Lietuvoje kilo apie 10 proc. Pavyzdžiui, Klaipėdoje gimnastikos būrelio kaina – 40 eurų/mėn., tuo metu Vilniaus mieste – 60 eurų/mėn. Kovos menų mėgėjams teks rasti nuo 40 iki 80 eurų/mėn. Taip pat labai populiarus pasirinkimas – baseinas, kurio kaina labai priklauso nuo miesto. Vilniuje lankyti baseiną 4 kartus per mėnesį atsieis 65 eurus, o tuo metu Alytuje – 10 eurų.

Reikėtų nepamiršti, kad valstybė yra įsteigusi neformaliojo švietimo krepšelį. Jei lankomos įstaigos yra pateikusios prašymus savivaldybėms, gavusios programos akreditacijas, valstybė dengia 25 Eur/mėn. vaiko veiklai.

Pavyzdžiui, šeimoje auga 2 vaikai, kurie lanko po 2 užsiėmimus, 1 vaikas lanko karatė ir plaukimą, o kitas – gimnastiką ir plaukimą ir naudojasi neformaliojo švietimo parama. Tokiu atveju tėvams vaikų būreliai atsieis apie 200 eurų per mėnesį.

Laisvalaikis, skirtas pomėgiams – itin svarbus kiekvienam, ypač kalbant apie vaikus. Ne mažiau svarbu nuspręsti, kiek pinigų kas mėnesį galite tam skirti. Tinkamai paskaičiavus šeimos biudžetą visi jos nariai galės mėgautis savo hobiais, dėl kurių mėnesio pabaigoje nereikės susiveržti diržų.