Tapti amišu

Nors iš amišų skaičius šalyje vis dar užsispyrusiai auga, taip atsitiko tikrai ne dėl didėjančio religija susidomėjusių žmonių skaičiaus. Jų gimstamumas – stabiliai didelis, todėl išnykti negresia net ir esant palyginti dideliam atsiskirti nuo bendruomenės norinčių žmonių skaičiui. Tačiau, jei galima iš amišo pasidaryti pasauliečiu, nusimesti religijos naštą, tikriausiai logiška būtų manyti, kad galima tą tikėjimą ir priimti? Būti priimtam į amišų gretas.

Atsakymas į klausimą, ar panorėję galėtumėte prisijungti prie amišų ir pats tokiu tapti, yra teigiamas.

1970-aiais jaunas vyras, vardu Warrenas Fussneris, gyvenantis Ohajo valstijoje, prisijungė prie amišų – religinių atsiskyrėlių. Gyvenęs netoliese ir nuolat matęs šią religinę grupę, juos stebėjęs ir žavėjęsis, sulaukęs 18-os, pagaliau tapo vienu jų. Išmoko Pensilvanijos germanų kalbą – tą, kuria šneka amišai, vedė amišų moterį, susilaukė vaikų ir gyvenimą nugyveno kaip amišas. Tokių istorijų būta ir šiek tiek daugiau. Jų nutinka ir šiais laikais. 

Tačiau į klausimą, ar daug, norinčių tapti amišais, tokiais tampa ir tokiais lieka – atsakymas jau kitoks. Jis neigiamas. Tapti amišu yra sunku ir, kaip neretai pasirodo jau pradėjus minti šį kelią, ne taip jau malonu. Iš šalies bendruomenė gali pasirodyti romantiška: senoviškai apsirengę vyrai ir moterys, jokio technologijų keliamo erzulio bei skubos ir, kaip gali atrodyti žiūrint iš toli, grįžimas prie tikrųjų vertybių.

Tačiau realybė kitokia. Egzistuoja daug taisyklių, kurios pasaulietiškoje visuomenėje atrodo absoliučiai neprasmingos. Taigi, spėjama, kad vos 30 procentų tų, kurie buvo priimti į bendruomenę ir pakrikštyti, lieka amišais. Dauguma jų pasitraukia per pirmuosius metus. 

Taisyklių ateinančiam – nors imk ir vežimu vežkis. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)