Tokie tolimi, tokie atsiskyrę, bet kartu – visai nesunkiai aplankomi ir pamatomi iš arti, jei tik labai norite. Iš taip arti, kad galėsite net ir pasišnekėti. Arba bent jau persimesti pora žodžių. Žinoma, jei jie šnekės kuria nors jums suprantama kalba. Nes daugelis jų vis dar kalba Pensilvanijos germanų kalba, kuri yra senas vokiečių kalbos dialektas.

Amišai į Jungtines Amerikos Valstijas atsikraustė apie XVII–XVIII amžių ir patraukė į Pensilvanijos, Ohajo bei Indianos valstijas. Mažesnių bendruomenių esama Viskonsino, Niujorko valstijose, taip pat Mičigane, Misūryje, Kentukyje. Kitaip tariant, religiniai pabėgėliai rinkosi rytų pakrantę ir vidurio vakarus ir niekada nesiveržė į vakarų pakrantę, kas yra ne šiaip pastebėjimas. Ši, iš pažiūros, nereikšminga detalė labai gerai nusako religinių atsiskyrėlių būdą ir vertybes. Į vakarų pakrantę istoriniais keliais judėjo užsikrėtę aukso karštine. Norintys pralobti, turintys ambicijų ir verslo planų. Trokštantys kaip tik to, ko amišams visai nereikia. 

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)