Tyrėjai išnagrinėjo temas, kurios pasirodo košmaruose. Viename dideliame tyrime 331 dalyvis užrašė kiekvieną sapną, kurį prisiminė 2–5 savaites, todėl buvo užfiksuota beveik 10 000 sapnų įrašų (Robert & Zadra, 2014). Čia pateikiamos dažniausiai pasitaikančios temos. (Procentai iš viso viršija 100, nes maždaug pusė košmarų buvo susiję su dviem temomis. Šie košmarai buvo „idiopatiniai“, tai reiškia, kad jie neturėjo žinomo sukėlėjo, pvz., traumos.)

Fizinė agresija (48,6 proc.)

Beveik pusė visų košmarų buvo susiję su grasinimu arba realiu fiziniu kito žmogaus užpuolimu – tai pati dažniausia košmarų tema, pavyzdžiui, pagrobimas arba užpuolimas.

Tarpasmeninis konfliktas (21 proc.)

Antra pagal dažnumą tema taip pat buvo neigiama patirtis su kitu asmeniu, bet be atviro smurto – pavyzdžiui, intensyvus ginčas, įžeidimas ar pažeminimas.

Nesėkmė arba bejėgiškumas (16,2 proc.)

Košmarai šia tema yra susiję su tam tikru blokavimu, kad negalėtumėte pasiekti tikslo. Pavyzdžiui, galite padaryti siaubingą klaidą, po kurios negalite atsigauti, arba galite prarasti gebėjimą kalbėti.

Persekiojamas (11,1 proc.)

Bėgimas nuo grėsmingos jėgos yra klasikinė košmaro tema. Persekiotojas (kuris gali būti keistai greitas) priartėja ir kyla siaubas, nes pabėgti atrodo neįmanoma.

Blogio buvimas (11,1 proc.)

Kita itin dažna košmarų tema – piktosios jėgos, tokios kaip vaiduokliai ar pabaisos. Šie košmarai taip pat gali būti susiję su apčiuopiamu, bet nematomu padaru arba su tuo, kad juos apsėdo blogis.

Susirūpinimas sveikata ir mirtis (9,1 proc.)

Jūs arba jūsų mylimas žmogus siaubingai serga, yra sužeistas arba miršta košmare. Taip pat dažnas su sveikata susijęs košmaras yra tas, kuomet jūsų dantys lūžta arba iškrenta.

Nelaimingi atsitikimai (8,7 proc.)

Toks košmaras gali būti susijęs su automobilio avarija, nukritimu nuo uolos ar bet kokiu kitu netyčiniu veiksmu, dėl kurio kyla pavojus ar žala. Daugelis žmonių pabunda, kuomet košmaro viduryje nuo kažkur nukrenta.

Nerimas (8,7 proc.)

Kartais galbūt nežinote, kokia yra grėsmė, bet jaučiate vis didesnį nerimą. Pavyzdžiui, pabundate iš košmaro, kai staiga suprantate, kad tuoj atsitiks kažkas labai blogo, bet nėra jokios konkrečios baimingos pasekmės, į kurią galėtumėte atkreipti dėmesį.

Vabzdžiai/ kenkėjai (6,7 proc.)

Gyvūnai, kurie jums atrodo šlykštūs ar nemalonūs realiame gyvenime, pavyzdžiui, žiurkės, musės, vorai ar gyvatės, taip pat gali pasirodyti jūsų siaubinguose sapnuose. Kartais siaubą sukelia sapnuojama šiukšlių dėžė, pilna lervų, o kartais sapnuojate, kad jums įkando ar įgėlė.

Nelaimė (5,5 proc.)

Gaisras ar potvynis patenka į šią kategoriją kartu su didesnėmis nelaimėmis, tokiomis kaip potvynio bangos ar tornadai.

Aplinkos anomalija (4,7 proc.)

Galiausiai, kai kurie košmarai yra apie neįtikėtinus įvykius, susijusius su miegančiuoju, kurie negalėjo atsitikti realiame gyvenime. Pavyzdžiui, galite sapnuoti, kad jūsų miegamojo komoda staiga padvigubėja. Šių anomalijų keistumas prisideda prie pairiamo siaubo.

Nors nė vienas iš šių košmarų tipų nėra malonus, tyrimo autoriai siūlo vieną paguodą: košmarai gali paruošti jus susidoroti su realaus gyvenimo grėsmėmis. Susidūrę su grėsmėmis saugioje (nors ir siaubingoje) sapnų aplinkoje, jūsų protas gali padėti jums repetuoti problemas, kurios iš tikrųjų kyla. Tačiau mažai tikėtina, kad šis paaiškinimas paaiškins visus košmarus – pavyzdžiui, kodėl jums reikia priprasti prie savaime augančių miegamojo baldų? Reikia daugiau tyrimų, kad būtų galima suprasti galimus ryšius tarp košmariško turinio ir realaus gyvenimo grėsmių.

Parengta pagal „Psychology Today“.