Anot specialisto, SEB banke debeto mokėjimo kortelę galima užsakyti vaikams nuo 7 metų. Ji išduodama nemokamai, o bankas netaiko ir jos aptarnavimo mokesčių. „Kortelė nepilnamečiams gali būti išduodama ją susiejant su vieno iš tėvų (globėjų) banko sąskaita arba su asmenine vaiko sąskaita banke, tėvų atidaryta vaiko vardu. Jei vaikui atidaroma asmeninė sąskaita, tokiu atveju jis gali naudotis ir interneto banku bei mobiliąja programėle. Tiesa, vaikams iki 14 metų amžiaus funkcijos yra apribotos – interneto banke arba mobiliojoje programėlėje jie gali tikrinti likutį, aktyvinti kortelę, įjungti/išjungti jos bekontakčio atsiskaitymo funkciją, tačiau negali atlikti lėšų pervedimo operacijų“, – pasakojo pašnekovas.

SEB banko valdybos narys Vaidas Žagūnis
SEB banko valdybos narys Vaidas Žagūnis
Dabar jau nemažai vidurinių mokyklų valgyklų galima už pietus atsiskaityti kortele – toks atsiskaitymas yra patogesnis, nes vaikams nereikia skaičiuoti grąžos, o bekontaktis atsiskaitymas užtrunka vos kelias akimirkas, todėl tenka gaišti mažiau laiko eilėje

Kaip teigė V.Žagūnis, atsiskaitymo kortele limitai yra taikomi priklausomai nuo vaiko amžiaus ir nuo sąskaitos, su kuria susieta kortelė – atidaryta vaiko vardu ar yra vieno iš tėvų. Pvz., jei kortelė yra susieta su vaiko sąskaita ir vaikui yra mažiau nei 14 metų, jam bus taikomas standartinis 30 eurų per parą limitas atsiskaitant kortele ar paimant grynuosius pinigus bankomate. Tėvams pageidaujant, limitas gali būti sumažintas.

„Auganti jaunoji karta yra imli naujoms technologijoms, todėl renkasi kortelę kaip atsiskaitymo priemonę. Dabar jau nemažai vidurinių mokyklų valgyklų galima už pietus atsiskaityti kortele – toks atsiskaitymas yra patogesnis, nes vaikams nereikia skaičiuoti grąžos, o bekontaktis atsiskaitymas užtrunka vos kelias akimirkas, todėl tenka gaišti mažiau laiko eilėje“, – teigė specialistas.

Pasak jo, mokėjimo kortelę savo vaikams tėvai užsako ir dėl to, kad taip yra patogiau pervesti kišenpinigius (banko mobiliąja programėle nedideles sumas pervesti galima labai greitai, paprastai ir nemokamai), mažėja rizika pamesti grynuosius pinigus ar pamiršti atsiimti grąžą.

„Kortelė taip pat yra ir gera praktinė priemonė, padedanti mažuosius šeimos narius mokyti finansinio raštingumo. Ši priemonė padeda tėvams sudaryti sąlygas vaikams patiems savarankiškai tvarkyti turimas lėšas ir stebėti, kaip vaikui sekasi tą daryti. Tarkime, tėvai leis patiems vaikams nuspręsti, kokią dalį sąskaitoje esančių lėšų išleisti kasdienėms reikmėms, o kokią – taupyti. Vėliau, kartu peržvelgę operacijų išrašą, galės paanalizuoti, kaip pavyko susitarimo laikytis. Reguliarus tėvų stebėjimas, kaip vaikas elgiasi su pinigais savo sąskaitoje, ir kartu nuoseklus mokymas, kaip geriau tai daryti ugdys vaikų finansinį raštingumą ir padės geriau paruošti juos savarankiškam gyvenimui“, –svarstė pašnekovas.