„Nutrenkė du konteinerius ant pievos ir paliko“

„Prieš kokias 3 savaites buvau lauke, atvažiavo kažkoks vaikinas, numetė konteinerius ant žolės ir sako: čia pakeitimas esamų konteinerių. Dar klausė, ar man reikėtų juos pakeisti, sakiau būtų smagu, per daug metų nusidėvi, ant dugno lieka kokių atliekų, ne viskas išbyra, tai jis turbūt turėjo omenyje, kad man pakeitimui palieka, bet pasiimti senų nenorėjo. Ir aš jam sakau: o ką daryti su senais? Jis man sako: jūs galite nuvežti kažkur priduoti. Nepasakė nei kam, nei kur, labai nenorėjo kalbėti ta tema. Susipakavo viską ir išvažiavo. Nutrenkė tuos du konteinerius ant pievos ir paliko. Nežinau, kaip man su lengvuoju automobiliu dabar juos kažkur vežti.

Tai aš sėdžiu dabar su penkiais konteineriais: dviem konteineriais popieriui, dviem – stiklui ir vienu mišriu. Seno mišraus nepakeitė, tik atvežė stiklui vieną ir vieną popieriui, kurie niekuo nesiskiria nuo senų – visiškai tokie patys. Išvažiavau į kelionę, nenorėjau apsiimti, galvojau grįžęs kažkam paskambinsiu, bet taip ir stovi dabar. Seni konteineriai pripildyti, o nauji stovi tušti. Negavusiems nė vieno, galiu savo duoti“, – juokiasi vilnietis Vytautas.

Rūšiavimo konteineriai vilniečio Vytauto kieme

Yra ir tokių, kurie apie naują tvarką, įpareigosiančią vilniečius rūšiuoti, negirdėjo, tačiau atvežtais konteineriais džiaugiasi.

„Gal prieš mėnesį už vartų atsirado du nauji konteineriai – vienas stiklui ir antras popieriui, plastmasei, kažkam ten dar. Kadangi nei prašėme, nei ką – patraukėme gražiai į šoną ir palikome. Bet man tokia mintis sukirbėjo: gal ne veltui prie mūsų tvoros pastatė? Ir brūkštelėjau VASA (aut. past. „Vilniaus atliekų sistemos administratorius“). Kol laukiau atsakymo, pagalvojau, kad gal visai faina būtų turėti tuos du rūšiavimo konteinerius – vis tvariau. O VASA man atsakė, kad taip, jie skirti mums, mokėti nieko nereikės, o šiukšlių išvežimo grafiką galima pažiūrėti ten ir ten“, – pasakoja vilnietė Roma.

Pakuočių atliekų tvarkymo klausimas – naujose rankose

Kaip aiškina gamintojus ir importuotojus atstovaujančios įmonės „Žaliasis taškas“ vadovas Almontas Kybartas, liepos mėnesį, pasikeitus tvarkai ir pasirašius naujas pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų surinkimo sutartis, nuo šiol minėtoji VASA bus tiesiogiai atsakinga už šių atliekų surinkimo kontrolę ir infrastruktūros administravimą Vilniaus mieste, o naujus konteinerius individualių namų gyventojams pristatys du vežėjai – „Ecoservice“ ir „Ekonovus“.

„Pasikeitė įstatymas ir dabar atliekų tvarkymą, t. y. pakuočių, rūšiuojamųjų konteinerių vežimo ir infrastruktūros plėtros konkursą visoje Lietuvoje organizuoja savivaldybės, ne gamintojų ir importuotojų organizacijos, kaip buvo prieš tai, o savivaldybės. Vienose savivaldybėse buvo paskelbti konkursai, kitose savivaldybėse jos su savo vežėjais, jeigu savivaldybė tokius turi, sudarė sutartis ir prasidėjo naujas etapas. Jis yra penkeriems ateinantiems metams.

Tai dabar viskas dėl to ir keičiasi, Vilniaus mieste numatyta didelė infrastruktūros, t. y. visų konteinerių plėtra – antžeminių, kolektyvinių, požeminių, individualių, juridinių. Ir kas yra labai svarbu – ir juridiniai asmenys gali prašyti rūšiuojamų konteinerių nemokamai – nemokamai jiems turi pristatyti ir nemokamai turi būti išvežamos išrūšiuotų pakuočių atliekos“, – sako pašnekovas.

Pasak jo, plėtra išties sveikintina, tačiau, kaip svarsto jis, savivaldybė, greičiausiai, nėra tiksliai nurodžiusi vežėjams, kuriose vietose ir kiek reikėtų konteinerių atvežti, todėl pastaruosius gauna ir tie, kuriems poreikio nėra, nes reikiamus konteinerius jie jau turi.

„Vežėjams pasakyta, kad privalote išstatyti tokį kiekį konteinerių ir jie stato, kur jiems atrodo pagal poreikį. Bet faktas yra tas, kad pristato papildomai, nors žmogus jau juos turėjo, o senų nepasiima. Mes truputį pergyvenam, kad vis dėlto visus dėl to susidariusius kaštus turės padengti gamintojų ir importuotojų organizacijos – „Žaliasis taškas“ ir „Gamtos ateitis“, – sako jis.

Rūšiavimo konteineriai

Pašnekovas sako, kad įmonė sulaukia ir gyventojų užklausų su klausimais, kur dėti jiems atvežtus papildomus konteinerius.

„Reikia kreiptis į VASA, ji turi koordinuoti ir administruoti šitą visą pokytį ir šitą sistemą. Į mus kreiptis nereikia, pasikeitus įstatyminei bazei, gamintojų ir importuotojų organizacijos finansuoja šią sistemą, bet jos neorganizuoja. Tačiau skundų vis tiek sulaukiame. Vienu žodžiu, vyksta pokyčiai, bet labai svarbu juos teisingai sukoordinuoti, kad vėliau būtų galima kuo greičiau gauti kokybiškas paslaugas ir kad tai nekainuotų brangiau nei priklauso“, – teigia A. Kybartas.

Paradoksalu, tačiau jis pasakoja ir pats sulaukęs konteinerių, kurių gauti neturėjo.

„Man pačiam atvežė papildomus konteinerius į mano namus. Dabar aš stebiu situaciją – jie vis dar stovi, nors kreipiausi, kad išvežtų. Labai tarp kitko nustebino aptarnavimas – jis labai geras: atvažiavo VASA atstovas, paaiškino dėl neišvežtų konteinerių, nes ir šitas klausimas buvo iškeltas, pasižymėjo, kad jų yra per daug, pasakė konkrečius kodus, nurodė, kuriuos konteinerius išstumti ir pasakė, jog jie bus paimti. Praėjo jau dvi savaitės – jie vis dar stovi prie vartų. Kai kreipiausi, atvažiavo per porą dienų, parodė filmuotą medžiagą, kad seni konteineriai nebuvo išstumti ir pažymėti. Taip, mes buvome išvažiavę atostogų, viskas teisingai, sistema lyg ir veikia, tik dar yra niuansų“, – pasakoja jis.

VASA problemų nemato

„Delfi“ kreipusis į atliekų administratorių, jų atstovė informavo, kad procesai vyksta sklandžiai, o problema it iš piršto laužta – pasak atstovės, su tokiais kuriozais tiek vežėjai, tiek pati VASA praktiškai nesusiduria.

„Mes neturime duomenų, kad tai būtų dažnai pasikartojantys atvejai. Tokių atvejų, kad gyventojas turėjo senus rūšiavimo konteinerius ir dabar vežėjai jam atvežė naujus, yra vienetai. Buvo nusiskundimų, kai vežėjai pradėjo dalinti konteinerius, tačiau pastarąją savaitę skundų nesulaukiame. Supraskite, Vilnius yra didelis miestas – turime 50 tūkst. individualių namų, tačiau, kad tokių atvejų būtų dešimtimis, jau net nekalbu apie šimtus – tikrai taip nėra. Pasitaiko atvejų, kai gyventojai konteinerius laiko garaže ar kieme, o atvykę vežėjai jų nemato ir pastato naujus, bet išsiaiškinus juos paima.

Tų, kurie apskritai nenori rūšiavimo konteinerių ir sako: pasiimkite, aš nerūšiuosiu, yra daug daugiau nei tokių sumaišymų ir naujų konteinerių pastatymų, visus juos registruojame, ieškosime sprendimų.

Iki lapkričio vidurio yra pasiruošimo laikotarpis, jis dar nepasibaigęs, tai jeigu ir yra tokių nesklandumų, vežėjai viską turi sutvarkyti – pastatyti naujus konteinerius, senus sužymėti. Jei pasiruošimo laikotarpiui pasibaigus jie nesusitvarkys – bausime, taikysime sankcijas ar ieškosime kitų būdų situacijai išspręsti“, – sako VASA komunikacijos vadovė Giedrė Vanagė.

Atliekų sistemos administratoriaus internetiniame puslapyje rašoma, kad pakuočių atliekų ir antrinių žaliavų rūšiavimo konteinerių komplektą gaus visi individualių namų gyventojai, kurie šiuo metu naudojasi individualiais mišrių atliekų konteineriais.

Rūšiavimo konteineriai

Pastariesiems bus pristatyti du antžeminiai konteineriai: stiklo (120 l) ir plastiko, popieriaus bei metalo (240 l). Rūšiavimo konteinerius gyventojams pristatys atliekų vežėjai. Pastačius konteinerius jie bus įtraukiami į bendrą pakuočių atliekų surinkimo grafiką, kuris per 5 dienas nuo pastatymo bus paskelbtas atliekų vežėjo interneto svetainėje. Jeigu gyventojai iki šiol turėjo tik kurį nors vieną rūšiavimo komplekto konteinerį, jiems bus pastatytas ir antrasis.

Informuojama, kad tie, kurie iki šiol turėjo individualius pakuočių atliekų konteinerius, taip pat sulauks atliekų vežėjų dėmesio. Nurodoma, kad jau naudojami konteineriai bus sužymėti: užklijuojamas lipdukas su identifikaciniu numeriu ir naujas informacinis lipdukas. Gyventojų, jau turinčių pakuočių konteinerius, įmonė prašo išstumti šiuos konteinerius pakuočių atliekų išvežimo dienomis ir palikti išstumtus visai dienai, nesvarbu, ar konteineris tuščias, ar su atliekomis. Atliekų vežėjai konteinerių žymėjimą vykdys nuo 6 val. iki 21 val.

Be to, pabrėžiama, kad gyventojams patiems užsakinėti konteinerių nereikia. Tik įsigijus naują nekilnojamąjį objektą, kuriam reikalingi individualūs atliekų konteineriai, reikės užpildyti prašymą internetinėje vasa.lt svetainėje. Taip pat gyventojai prašomi atnaujinti kontaktus savitarnoje, kad būtų galima elektroniniu paštu informuoti apie rūšiavimo konteinerių pristatymą. Pranešime taip pat nurodoma, kad individualių namų gyventojams išdalinti rūšiavimo konteinerių komplektai, pakuočių atliekų surinkimas ir išvežimas papildomai nieko nekainuos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją