Kaip praneša „Ukrinform“, Estijos užsienio reikalų ministras Margusas Tsahkna tai pareiškė, lankydamasis Jungtinėse Valstijose.

„Estija supranta investicijų į gynybą svarbą, todėl mūsų išlaidos jai artimiausiais metais sudarys daugiau kaip 3 proc. BVP“, – sakė M. Tsahkna.

Anot jo, praėjusią savaitę JAV Kongreso patvirtinta pagalba Baltijos šalims saugumo srityje įrodo, kad Vašingtonas yra įsipareigojęs Estijos saugumui. „Jei prie mūsų pačių gynybos biudžeto bus pridėta JAV pagalba saugumo srityje, mes galėsime sustiprinti savo gynybinį pajėgumą greičiau nei planuota“, – pabrėžė ministras.

JAV Kongreso penktadienį patvirtintas valstybės finansavimo įstatymas numato 228 mln. dolerių pagalbą Baltijos šalims saugumo srityje. Pinigai bus skirti iš 2020 metais įkurtos Baltijos saugumo iniciatyvos (BSI), kurios tikslas – plėtoti nepriklausomą Baltijos šalių gynybinį pajėgumą ir operatyvinę sąveiką. Pastaraisiais metais BSI parama Baltijos šalims iš JAV gynybos departamento biudžeto didėja. Tiksli suma, numatyta Estijai iš Baltijos šalims skirtų 228 mln. dolerių, paaiškės šį rudenį.

Be BSI, Jungtinės Valstijos remia savo sąjungininkus, įskaitant Estiją, per Užsienio karinio finansavimo (FMF) programą Valstybės departamento linija. Šiais metais JAV pagal šią paramos programą Estijai skyrė 47,3 mln. dolerių.

„4 procentai“ yra pilietinės visuomenės inciatyva, kuri siekia, kad politikai kuo greičiau susitartų ir ženkliai padidintų Lietuvos gynybos finansavimą. Iniciatyvą pradėjo asociacija „Unicorns Lithuania”, Lietuvos verslo konfederacija (LVK) ir Lietuvos pramonininkų konfederacija (LPK), prie jos kasdien prisideda vis daugiau mūsų šalies saugumui neabejingų verslų, organizacijų bei piliečių. Visą informaciją apie iniciatyvą ir specialią peticiją, kurią gali pasirašyti ir tu, rasi interneto svetainėje www.4procentai.lt

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją