„Kasmet leidžiamės ir į smagų, ir drauge į probleminį žaidimą su gamta: klimato kaita vis labiau neleidžia nuspėti apie tikrąjį pavasario atėjimą, žydėjimo pradžią, tad dar akyliau stebime ženklus, spėliojame ir nekantriai laukiame. Kartu laukia ir dešimtys tūkstančių žmonių Lietuvoje ir Latvijoje, kurie, vos išgirdę, kad „jau“, užplūsta dvarą ir jo parką.

Šiemet pirmieji žiedai netikėtai išsiskleidė prieš pat Velykas, staiga atšilus orams kovo pabaigoje, tad ir įspūdingasis milijonų spalvų sprogimas gali nutikti anksčiau. Įprastai narcizų ir kitų pavasario gėlių žydėjimo didžioji kulminacija būna gegužės pradžioje, tačiau žiedai vis sparčiau skleidžiasi jau dabar, todėl kiekvieną dieną neprarandame budrumo“, – pranešime spaudai sakė Pakruojo dvaro komanda.

Tulpių ir pavasario gėlių festivalis jau turi ištikimų gerbėjų ratą – jie kasmet pirmieji laukia žinios apie prasidedantį žydėjimą.

„Festivalį sukūrėme bendradarbiaudami su pripažintais Olandijos gėlių selekcininkais ir tai jau tapo gražia tradicija: tampame bendruomene, kuri kartu džiaugiasi pavasariniu gamtos virsmu ir galybe. Ši bendruomenė kasmet sparčiai auga“, – pranešime spaudai kalbėjo festivalio kūrybos vadovė Kristina Ivančenko.

Dvare vienu metu pražys daugiau nei 250 rūšių tulpių, narcizų, hiacintų, žydrių, plukių ir kitų pavasario gėlių. Didysis žydėjimas prasidės nuo plukių, narcizų, hiacintų, ankstyvųjų tulpių, o festivaliui įsibėgėjus teritoriją nudažo būtent gausybė įvairiausių tulpių plotai. Milijonai žiedų kuria įspūdingus paveikslus bei kompozicijas.

Tikros pavasario linksmybės


Šiemet jau trečius metus vyksiantis festivalis svečius pasitinka ne tik gėlių kilimais, bet ir tikra švente: savaitgaliais svečius pasitiks kūrinius tiesiai tarp gėlių atliekantys orkestrai ir šokėjų bei aktorių pasirodymai. Iškilmingai žygiuodami ir gyvai atlikdami gražiausius visų laikų kūrinius pavasariui geriausi Lietuvos dūdų ir mišrių instrumentų orkestrai sukurs ypatingą festivalio nuotaiką.

Festivalio metu dvare tradiciškai bus galima nusikelti į praeitį ir patirti tikrą XIX a. dvaro gyvenimą: veiks ir kvies amatininkų manufaktūros, gėlių restoranai ir net gėlių ekskursijos, Žaldokas virs alų, o degtindaris spirito varykloje distiliuos auksu pasaulyje apdovanotus skonius. Parfumeris iš pirmųjų žiedų ruoš kvapniausius aliejus, ponios puošis senovinėmis suknelėmis, riedės karietos, o dvaro mechanikai vairuos ir remontuos Barono naujausius kolekcinius automobilius. Patys smalsiausi svečiai turės unikalią galimybę pamatyti tikrą XIX a. pabaigos dvaro daktaro kabinetą ir jo slaptų pomėgių vietą – Panoptikumą. Jame išskirtinę keistenybių kolekciją buvo sukaupęs pats von der Roppų asmeninis gydytojas.

„Gėles, istorines dvaro pramogas papildo ir paukščių kasdien keliamas energingas pavasariškas triukšmas: pulkai sugrįžusių varnėnų jau suka ratus aplink šimtus šiemet dvare tradiciniu būdu, ant aukštų karčių iškeltų spalvingų inkilų – renkasi sau namus“, – kalbėjo dvaro atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją