Lauryna, kaip pasirinkti kasdieniam vartojimui tinkamus kiaušinius?

Žinoma, besikeičiantys vartotojų lūkesčiai priverčia prekybininkus pasiūlyti įvairovę net ir renkantis kiaušinius. Todėl pasirinkimas gali priklausyti nuo kiaušinių kilmės (pavyzdžiui, pasirinkti putpelių kiaušinius vietoj vištų), nuo gyvūnų laikymo sąlygų ir moralinių vertybių (pavyzdžiui, rinktis tik laisvėje laikomų vištų kiaušinius vietoj laikomų narvuose), kainos ar papildomų maistinių medžiagų (pavyzdžiui, daugiau omega-3 riebalų rūgščių turintys kiaušiniai).

Tačiau nepaisant šios gausios pasiūlos, visi mūsų prekybos centruose parduodami kiaušiniai turėtų būti tinkami vartojimui, jei yra laikomasi elementarių maisto saugos taisyklių, kiaušiniai laikomi tinkamomis sąlygomis, nėra įskilimų ar kitų pažeidimų ant lukšto, dėl kurių galėtų susidaryti terpė daugintis mikroorganizmams, ant kiaušinių pakuotės yra nurodyta suvartojimo data.

Kiaušiniai pirmiausiai neturėtų būti suskilę, toks kiaušinis nėra saugus vartoti ir turėtų būti išmetamas. Taip pat kiaušiniai turėtų būti įprastinės formos, o ne deformuoti. Ir žinoma svarbiausias kriterijus yra kvapas ir išvaizda jau perskėlus lukštą gaminant patiekalus su kiaušiniais. Nemalonus kvapas ar neskaidrus baltymas irgi svarbūs signalai, kurių nereikėtų ignoruoti apie tai, jog kiaušinis nėra tinkamas vartoti.

Jeigu norėsime dažyti kiaušinius, kokius rinktis – baltus ar rudus?

Į šį klausimą tikriausiai geriausiai atsakys tautodailininkai ar kiaušinių marginimo entuziastai. Čia svarbiausia, kokio rezultato siekiama marginant kiaušinius. Jei tikslas išgauti ant maistinių dažų pakuotės pavaizduotas spalvas, kiaušiniai baltu lukštu yra tinkamesni, nes ruduose kiaušinių lukštuose esantis pigmentas gali šiek tiek pakeisti galutinę margučio spalvą palyginus su ta, kuri nurodyta ant dažų pakuotės. Tačiau šiai dienai egzistuojant tiek įvairiausių kiaušinių marginimo technikų, unikalius dažymo būdus galima išgauti tiek su rudais, tiek su baltais kiaušiniais.

Velykiniai kiaušiniai

Jeigu norime paruošti patiekalą iš kiaušinių, kokie jie turėtų būti?

Svarbiausia – rinktis tuos kiaušinius, kurie yra saugūs vartojimui ir vartojami patiekale laikantis maisto saugos taisyklių. Svarbu prieš vartojant kiaušinius, išmesti turinčius vizualiai matomų įtrūkimų ant lukšto, turinčius keistą kvapą, nusiplauti rankas muilu ir gerai išplauti įrankius po kontakto su neapdorotais kiaušiniais, kiaušinius apdoroti iki saugios vartojimui temperatūros (71-75 laipsniai C), patiekalams reikalaujantiems mažai termiškai apdorotų kiaušinių rinktis pasterizuotą kiaušinių masę, paruoštų kiaušinių patiekalų nelaikyti kambario temperatūroje ilgiau nei 3 valandas.

Kalbant apie kiaušinių ženklinimą, į ką svarbiausia atkreipti dėmesį? Ko žmonės nepastebi?

Žmonėms, besirūpinantiems gyvūnų gerove ir gyvulinės maisto industrijos įtaka aplinkai naudinga būti susipažinus su skaičių ženklinimu ant kiaušinio lukšto. Pirmas skaičius eilutėje bus nuo 0 iki 3 (nuo geriausių iki blogiausių laikymo sąlygų), kur 0 reiškia, jog vištos buvo laikomos ekologinių ūkių standartus atitinkančiomis sąlygomis, laisvai vaikštinėjo pievomis, tuo tarpu 3 reiškia vištų laikymą narvuose.

Dar vienas Europos Sąjungoje privalomas ženklinimas raidėmis XL, L, M, S gali padėti vartotojui išsirinkti kiaušinius pagal dydį. Kiekviena raidė nurodo tai raidei priskiriamas kiaušinio svorio ribas. Pavyzdžiui, XL kiaušiniai turi sverti bent 73 gramus, tuo tarpu S kiaušiniai sveria mažiau nei 53 gramus.

Kiaušiniai gali turėti ir ekologiško produkto ar žalio lapelio ženklą ant pakuotės. Tai reikš, jog vištos buvo auginamos laikantis specialiai nustatytų etiškesnių sąlygų palyginus su konvencine maisto industrija ir šios sąlygos yra dėl erdvės, šviesos, veterinarinės priežiūros, bet taip pat ir pašaro, kuris turi būti iš ekologiškų ingredientų.

Koks esminis skirtumas tarp rudų ir baltų kiaušinių, kuriuos valgyti sveikiau? Žinome, kad atsiranda ir naujų spalvų, kokios čia tendencijos?

Pagrindinis skirtumas yra vištų veislė ir genetiškai nulemta jų dedamų kiaušinių pigmento spalva, kuri gali būti ne tik mums įprastinės balta ar šviesiai ruda spalvos, bet ir žydra, žalia ar tamsiai ruda. Ir nors sklando daugybė mitų apie kiaušinio lukšto spalvos nulemtus skirtumus kiaušinio maistinėms savybėms, visgi, kiaušiniai nepriklausomai nuo savo lukšto spalvos turės labai panašią maistinę vertę.

Tendencijos daugiausiai priklausys nuo rinkos ir tai, kas priimtina vartotojams tokiems tradiciškai įprastiems produktams kaip kiaušiniai. Pavyzdžiui, Japonijoje priimtiniausi yra tamsiai rudi kiaušiniai, tuo tarpu amerikiečiai ir britai yra linkę rinktis kiaušinius baltais lukštais.

O grįžtant prie kiaušinių sveikumo, tai tikrai gali būti labai maistinga mitybos dalis, tačiau kaip ir su bet kokiu kitu produktu – svarbus yra saikingas vartojimas.

Lauryna Nelkinė, nuotr. iš asmeninio archyvo
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją