Poveikį galima pajusti ir tik po kelių dienų


Visuomenės sveikatos stiprinimo specialistė Jugnė Jūnė Jonušaitė sako, kad neįmanoma išskirti laikotarpio nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo, būdingo apsinuodijus išskirtinai kiaušiniais.

Anot jos, šis laikas apsinuodijus tiek kiaušiniais, tiek ir kitais maisto produktais priklauso nuo to, kokie mikroorganizmai ir koks jų kiekis pateko į virškinamąjį traktą. Taigi inkubacinis laikotarpis gali trukti nuo keleto valandų iki kelių dienų.

„Galvojant apie galimybes apsinuodyti kiaušiniais, viena iš pagrindinių priežasčių yra salmonella bakterijos, sukeliančios salmoneliozę. Dažniausiai ja užsikrečiama valgant žalią arba netinkamai apdorotą mėsą, paukštieną, kiaušinius ir kiaušinių produktus“, – kalbėjo Vilniaus visuomenės sveikatos biure „Vilnius sveikiau“ dirbanti specialistė.

Jos tikinimu, salmoneliozės inkubacinis laikotarpis paprastai trunka 12-36 valandas. Ligos pradžia dažniausiai būna ūmi, pasireiškianti karščiavimu, galvos, pilvo skausmais, viduriavimu, pykinimu, kartais vėmimu. Salmoneliozė paprastai trunka 4-7 dienas, tačiau galimos ligos komplikacijos.

„Bendrai apsinuodijimo maistu sunkumas priklauso nuo įvairių veiksnių: suvalgyto žalingais mikroorganizmais užteršto maisto kiekio, maistą užteršusių mikroorganizmų rūšies ir gausos, individualaus žmogaus sveikatos būklės“, – sakė J. J. Jonušaitė.

Pasak specialistės, apsinuodijimo maistu simptomai yra bendri: pykinimas, skausmingi pilvo spazmai, viduriavimas, vėmimas, galvos skausmai, bendras silpnumas, karščiavimas ir nesiskiria priklausomai nuo apsinuodijimą sukėlusio produkto rūšies. Simptomai labiau priklauso nuo apsinuodijimo sukėlėjo rūšies.

„Dažniausiai apsinuodijimo maistu šaltiniu tampa netinkamai laikyta ar termiškai neapdorota mėsa, žuvis, kiaušiniai, neplautos uogos, vaisiai bei greitai gendantys produktai, pvz., mišrainės su majonezu, pieno produktai ir t.t.“, – pabrėžė pašnekovė.

Kada kiaušinis gali būti pavojingas sveikatai?


J. J. Jonušaitė patikino, kad neigiamą poveikį sveikatai gali turėti tiek virtas, tiek žalias kiaušinis. Nevirto produkto šviežumą galima patikrinti panardinus jį į šalto vandens stiklinę. Švieži kiaušiniai lieka dugne, o seni iškyla į paviršių.

„Kalbant apie virtus kiaušinius, labai svarbu juos gerai išvirti. Po terminio apdorojimo kiaušinio trynys turi būti kietas. Virtų kiaušinių kambario temperatūroje nerekomenduojama laikyti ilgiau nei dvi valandas. Per minėtą laiką nesuvalgytus kiaušinius reikėtų perkelti į šaldytuvą. Jame laikomus virtus kiaušinius reikėtų suvartoti per 3-4 dienas“, – akcentavo sveikatos specialistė.

Vis tik, jos tikinimu, apsinuodijimą gali sukelti ir mažas kiekis žalingų mikroorganizmų, kurie nėra matomi plika akimi. Todėl siekiant išvengti apsinuodijimo maistu, būtina vartoti šviežius, tinkamai
ir higieniškai paruoštus bei laikomus produktus.

Virti kiaušiniai

Pasak J. J. Jonušaitės, nepriklausomai nuo to, kokiu maisto produktu žmogus galėjo apsinuodyti, veiksmų planas yra panašus.

Apsinuodijus maistu dažniausiai vemiama, viduriuojama, todėl organizmas netenka daug skysčių.

„Svarbu yra atstatyti skysčių balansą geriant vandenį mažais arbatinio šaukštelio dydžio gurkšneliais. Nereikėtų iškart vartoti viduriavimą ar vėmimą stabdančių vaistų, nes tai yra natūrali organizmo reakcija į ligos sukėlėjus. Nesunkus viduriavimas ir vėmimas gali būti gydomas ir namie. Jei simptomai sunkūs, būklė negerėja ir įtariama dehidratacija, būtina kreiptis į medikus“, – pabrėžė pašnekovė.

Naudingi patarimai Velykoms, kad jos būtų sveikos:

  1. Kiaušinius pirkite prieš pat šventes. Taip išlieka didesnė tikimybė, kad jie bus švieži.
  2. Dažykite tik tiek kiaušinių, kiek pajėgsite suvalgyti šviežių. Margučiai, laikomi kaip dekoracija ilgiau nei dvi valandas kambario temperatūroje, nėra tinkami vartojimui.
  3. Kiaušinius dažykite natūraliomis priemonėmis: daržovėmis, prieskoniais ir kitais maisto produktais. Jei dažant specialiais dažais nusidažo ir kiaušinio baltymas, tokio kiaušinio rekomenduojama nevalgyti.
  4. Kiaušinius prieš gaminant namie būtina nuplauti drungnu vandeniu. Viešojo maitinimo įstaigos kiaušinius privalo dezinfekuoti. Po sąlyčio su kiaušiniais būtina kruopščiai nusiplauti ir rankas. Ant kiaušinio lukšto gali būti salmonella bakterijų, o liečiant kiaušinius bakterijų lieka ir ant rankų.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją