Siūlome atkreipti dėmesį į tam tikrus dalykus, renkantis kiaušinius parduotuvėje ar turguje. Nepatingėkite atidaryti kiaušinų pakuotės. Svarbiausia apžiūrėkite, ar kiaušiniai neturi matomų įtrūkimų, taip pat rinkitės vidutinio dydžio kiaušinius, o ne didelius.

Kaip išsirinkti kiaušinius?

Jei virsite kiaušinius kietai – rinkitės kiaušinius rudu lukštu, jie daug stipresni. Rudų kiaušinių lukštas daug storesnis, todėl ilgiau verdant jie rečiau įskyla. Be to, jų galiojimo laikas yra šiek tiek ilgesnis. Rudieji kiaušiniai taip pat turi mažiau įtrūkimų po transportavimo.

Prieš pradedant virti, reikėtų įsitikinti, kad kiaušiniai tikrai švieži. Tam puikiai tiks vandens testas, kurį daugelis jau žino. Jei kiaušiniai nusės ant indo dugno – juos višta padėjo daugiau nei prieš tris dienas. Savaitės senumo kiaušiniai plaukios vertikaliai. Daugiau nei prieš tris savaites išperėtas kiaušinis plūduriuos vandens paviršiuje.

Laida „Mamų virtuvė“

Kaip virti kiaušinius?

Norėdami išvengti įtrūkimų, daugelis šeimininkių užvirus vandeniui su kiaušiniais, į jį įpila acto ir įberia druskos. Druska padeda pasiekti „sulaikymo“ efektą, t. y. Kiaušinis „neišbėga“, jeigu įskyla. O actas, atvirkščiai, kiaušinio lukštui suteikia „elastingumo“ savybių, todėl kiaušiniai „atlaiko“ visą virimo procesą. Taigi, kai verdate kiaušinius kietai, užtenka tiesiog įpilti acto.

Nordami išvengti staigių temperatūrų pokyčių, kiaušinius reikia palaikyti kambario temperatūroje, tuomet dėti į šaltą vandenį ir virti ant mažos ugnies. Vandenį reikia sūdyti – 1 šaukštas druskos į 1 litrą vandens. Taip pat įpilamas 1 šaukštas 9 proc. acto į 3 litrus vandens.

Patariama kiaušinius virti nedidelės talpos puode. Kol jie virs – svarbu stebėti vandens kiekį ir jei kyla būtinybė, įpilti dar vandens. Kiaušinius reikėtų virti ant vidutinės arba mažos ugnies, nes labai aukštoje temperatūroje greitai užvirę kiaušiniai gali sprogti.

Svarbiausi žingsniai, jei norite, kad kiaušiniai nesuskiltų

  1. Patikrinkite kiaušinių šviežumą. Naudokite šviežumą patikrinimo būdus, pavyzdžiui, įdėkite kiaušinį į indą su vandeniu – jei jis nuskendo horizontaliai, tai reiškia, kad yra šviežias. Šviežesnius kiaušinius lengviau virti be suskeldėjimo.
  2. Šaltas vanduo. Įdėkite kiaušinį į puodą ir užpilkite šalto vandens. Tada šildykite vandenį iki virimo taško. Kai vanduo pradeda virti, išjunkite kaitlentę ir leiskite kiaušiniui virti vandenyje dar 9–12 minučių.
  3. Vėsinimas. Po virimo kiaušinį nuleiskite į šaltą vandenį arba truputį ledukų, kad sustabdytumėte virtimo procesą. Tai padės išvengti pernelyg ilgo virtimo ir sumažins kiaušinio suskeldėjimo riziką.
  4. Atvėsinimas. Atidėkite kiaušinį į ledukais atšaldytą vandenį po to, kai jį išėmėte iš verdančio vandens.
  5. Lėtas virimas. Kai vanduo pradeda virti, sumažinkite kaitinimą, kad išlaikytumėte švelnų ir lėtą virtimo procesą. Tai padės išvengti pernelyg greito kiaušinio virimo ir suskeldėjimo.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)