Nr. 3 pažymėtus kiaušinius dedančios vištos laikomos narvuose, kuriuose itin mažai vietos, dėl to paukščiai negali išskleisti sparnų.

Bene pagrindiniu kriterijumi renkantis kiaušinius vartotojams išlieka kaina – ji svarbi net 63,7 proc. pirkėjų. Po to rikiuojasi galiojimo laikas, kokybė, dydis ir vištų laikymo sąlygos.

„Nežymiai didesnė laisvėje auginamų dedeklių kiaušinių kaina vis dar turi įtakos žmonių pasirinkimui. Tikiu, jei visi pamatytų, kokiomis žiauriomis ir antisanitarinėmis sąlygomis yra laikomos narvuose auginamos vištos – dedeklių laikymo aplinka taptų svarbiau už kainą“, – tyrimo rezultatus komentuoja kulinarė Beata Nicholson, dalyvavusi organizacijos „Tušti narvai“ kampanijoje „Išteisink už grotų kalinčias vištas“.

Tik 15,8 proc. apklausos dalyvių mano, kad kiaušinius dedančių vištų, auginamų narvuose, gyvenimo sąlygos yra pakankamai geros, net 82,2 proc. apklaustųjų atsakė priešingai. Du procentai respondentų į klausimą neatsakė.

G. Vaitkevičiūtė: nr. 3 pažymėti kiaušiniai – kruvini ir nusėti parazitais

Anot „Tušti narvai“ įkūrėjos Gabrielės Vaitkevičiūtės, industriniuose paukštynuose su dedeklėmis elgiamasi kaip su kiaušinių dėjimo mašinomis. Jos visą savo gyvenimą praleidžia ankštame, parazitais nusėtame narve, kuriame gyviai galiausiai ima pulti tiek paukščius, tiek ir kiaušinius.

„Jei vištos galėtų išsivalyti plunksnas smėlyje, parazitų jos atsikratytų. Tačiau nei natūralios žemės, nei saulės ar galimybių išskleisti sparnus dedeklės neturi. Tam, kad jų dedami kiaušiniai nuriedėtų į surinkimo vietas, vištoms tenka stovėti ant kojas braižančių, nuožulnių vielų. Įprastai gyvendamos iki 10 metų, narvuose laikomos vištos „susidėvi“ per pusantrų metų laikotarpį, tada „atidirbusios“, nusilpusios ir išsigandusios, jos yra išvežamos į skerdyklas“, – apie nr. 3 kiaušinių kilmę ir tikrąją kainą pasakoja G. Vaitkevičiūtė.

Situacija rinkoje gerėja

Anot visuomenininkės, situacija rinkoje gerėja: „Žmonės ima domėtis, kaip atrodo industriniai paukštynai. Pernai apie tai, kad pirkdami kiaušinius atsižvelgia į vištų laikymo sąlygas, nurodė tik 16 proc. respondentų, šiais metais šis skaičius išaugo kone dvigubai – 29,5 proc.“.

Ji primena, kad kiaušinių žymėjimas numeriais 3, 2, 1 ar 0 nurodo, kokiomis sąlygomis laikomos kiaušinius dedančios vištos. Kuo mažesnis skaičius – tuo geresnės sąlygos.

Europoje narvuose laikomų vištų kiaušinių įsipareigojo atsisakyti net 1833 įmonės. Lietuvoje prekiauti narvuose laikomų vištų kiaušiniais atsisakė arba įsipareigojo atsisakyti daugiau nei 150 įmonių.

Reprezentatyvų gyventojų nuomonės tyrimą apie kiaušinių pirkimą ir požiūrį į narvuose laikomų vištų sąlygas atliko bendrovė „Vilmorus“ 2024 metų kovą. Apklaustas 1001 Lietuvos gyventojas nuo 18 metų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją