„Šventinį stalą stengiamės papuošti gardžiausiais ir geriausiais produktais. Man labai svarbu, kad mano patiekalai būtų ne tik gardūs, estetiškai pateikti, bet ir sveiki, jų pavalgę nuo stalo pakilę šeimos nariai ir svečiai nepultų ieškoti pagalbos skrandžiui vaistinėlėse. Mėgstu eksperimentuoti ir ieškoti naujų idėjų, bet kai kurie patiekalai jau tapo tradiciniais švenčių atributais“, – sako ji.

Šventinis kumpelis

Šis receptas labai paprastas, tačiau patiekalui paruošti reikės laiko, per kurį mėsa marinuosis. Kumpelis tobulas papjaustytas šaltas ar pakeptas, valgomas tiesiog riekele ar smulkintas įdarui. Sveikas, greitai paruošiamas, be galo gardus. Eksperimentuokite su prieskoniais ir adaptuokite juos savo skoniui.

Mėsos patiekalai

Reikės:

1 kg kiaulienos nugarinės (galima naudoti sprandinę, ir iš tikrųjų bet kokią mėsą: jautieną, kalakutieną);

2 v.š. rupios (stambios) druskos;

Maltų juodųjų ir kvapiųjų pipirų (galima naudoti įvairių pipirų mišinį);

Maltos džiovintos paprikos;

Malto džiovinto česnako;

Maltos džiovintos kalendros sėklų;

Mėsos gabaliuką įmasažuoti druska iš visų pusių ir standžiai bei hermetiškai susukti į maistinę plėvelę keliais sluoksniais. Padėti į indelį ir laikyti šaldytuve 7 dienas.

Po 7 dienų mėsą išvynioti, gerai nuplauti ir apdžiovinti popieriniu rankšluosčiu. Likusius prieskonius sumaišyti ir gerai įtrinti mėsą iš visų pusių. Prieskonius, kaip ir minėjau, galite rinktis pagal savo skonį.

Padėkite mėsą ant kepimo popieriaus ir įdėkite kepti į 90 laipsnių įkaitintą orkaitę 3 valandoms. Atvėsinkite ir mėgaukitės. Mėsyte lieka labai sultinga, švelniai rožinė.

Netikras mėsos zuikis

Reikės:

Maltos vištienos ir kiaulienos lygiomis dalimis. Aš naudojau po 500 g. Mėsą galite keisti į bet kokią kitą, kurią mėgstate, bet rekomenduoju naudoti riebesnę.

Mėsos patiekalai

1 didelis svogūnas, apkeptas svieste;

1 kiaušinis;

200 g. riebios varškės;

1 nedidėlė cukinija, sutarkuota ir gerai nusunkta (nebūtinai);

Česnako, jei mėgstate. Aš dedu labai daug

Druskos, pipirų, mėgiamų prieskonių. Mano variacija šį kartą buvo su džiovintais rozmarinais, kurie tobulai tinka derinyje su varške.

Recepto paslaptis – sumaišius visus ingredientus, faršą reikia gerai atidaužyti, kad pasišalintų oro tarpai. O tuomet formuoti zuikį arba patogumo dėlei naudoti pailgą formą, į kurią sukrėtus faršą ir gerai ją papurčius, paspaudus kad neliktų oro tarpelių, dėti kepti į 180 laipsnių įkaitusią orkaitę.

Jei viršus apskrus, galite pamažinti kaitrą arba pridengti zuikį folija. Kepti reikėtų apie 1,5-2 val. Iškepus palikti ataušti, tik tuomet ištraukti iš formos ir pjaustyti riekelėmis. Jei sulauksite. Nes ir karštas jis labai skanus.

Šventinis vyniotinis

Rekomenduoju jį gaminti iš vakaro, kad gerai sukibtų ir persisunktų skoniais. Įdarui galite naudoti sūrį, kumpi, apkeptą maltą mėsą, lašišą ar kitą žuvį, mėgiamas daržoves, virtus kiaušinius. Visiškai fantazijos reikalas.

Tešlai reikės:

4 kiaušinių;

200 g tarkuoto sūrio;

3 v.š. grietinės;

Pipirų, druskos, mėgiamų žolelių.

Visus ingredientus sumaišykite, paskleiskit kepimo popieriumi ištiestoje skardoje ir kepkite apie 15-20 min 180 laipsnių orkaitėje (kol paruduos).

Ištraukite, leiskite ataušti pilnai. Aptepkite kremine varške, arba bet kokia kita mėgstama užtepėle, sudėliokite pasirinktus priedus. Mano favoritas su šaltai rūkyta lašiša, šiaudeliais pjaustytais agurkais, avokadu su šlakeliu citrinos sulčių.

Su kepimo popieriaus pagalba suformuokite vyniotinį, perkelkite jį ant maistinės plėvelės, stipriai užspauskite ir dėkite į šaldytuvą. Pjaustykite aštriu peiliu ir mėgaukitės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją