„Tinkamai laikomas – šaldytuve ir sandariai uždarytas – maistas būna tinkamas vartoti bent kelias dienas po švenčių. Pirmiausia reikėtų pasistengti suvartoti greičiausiai gendančius produktus ir įsivertinti – galbūt dalį maisto galima užšaldyti? Prireikus „gelbėti“ maisto produktus juos galima sėkmingai panaudoti naujo patiekalo gamybai“, – pranešime spaudai tvirtina „Lidl Lietuva“ tvarumo vadovė Monika Urbelytė.

Likučiai – naujiems patiekalams


Maisto likučius galima sėkmingai integruoti į kitus patiekalus, pavyzdžiui, nesuvalgytus margučius panaudoti įvairiausioms salotoms, užtepėlėms, tortilijų įdarui, pasigaminti įdarytus kiaušinius ar paskaninti šaltibarščius.

Atlikęs kumpis, kalakutiena ar keptos žąsies likučiai gali puikiai praversti gaminant sriubas, sultinius, troškinius, sumuštinius, mišraines. Jei po švenčių liko bulvių garnyro, maltos mėsos ir daržovių, galima pasigaminti Piemenų pyragą.

Įvairius gėrimų likučius rekomenduojama panaudoti mėsos marinatams ir padažams gaminti, likusį sūrį – pyragėlių įdarams ar užtepėlėms. Iš likusio šakočio, sausainių ar kitų saldėsių galima pasigaminti nauju skoniu nustebinsiantį tinginį.

„Norėdami sumažinti išmetamų mišrainių, salotų bei pagardų kiekį, visus skirtingus ingredientus pasiruoškite iš anksto, tačiau sumaišykite tik tiek, kiek tuo metu ketinate suvalgyti. Kartu sumaišyti produktai greičiau genda, o ir likusius atskirus ingredientus bus lengviau panaudoti naujiems patiekalams“, – sako M. Urbelytė.

Pasiūlykite išsinešti


Dažniausiai švęsti Velykų į savo namus kviečiantys žmonės per daug maisto pagamina norėdami palepinti artimuosius ir būti tikri, kad maisto niekas nepritrūks.

„Jei maisto po švenčių liko gerokai per daug, kitąmet stenkitės gaminti mažiau, jį pasiskaičiuokite porcijomis pagal atvyksiančių žmonių kiekį. Per šventes svarbu susitikti, bendrauti, kartu ragauti – bet ne persivalgyti. Nebijokite likusio maisto pasiūlyti išsinešimui pas jus viešėjusiems artimiesiems, svečiams – galbūt kai kurie jį mielai priims“, – sako M. Urbelytė.

Receptai, padėsiantys suvartoti nuo Velykų likusius kiaušinius

Škotiški kiaušiniai

 Velykų stalas


Dviem porcijoms jums reikės:

  • 500 g kiaulienos faršo
  • 1 žalio kiaušinio
  • 4 virtų kiaušinių
  • 50 g džiūvėsėlių
  • 1 svogūno
  • druskos

Į faršą įmuškite žalią kiaušinį, įberkite druskos ir norimų prieskonių, išmaišykite. Virtus kiaušinius nulupkite ir aplipinkite faršu. Gautus kukulius apvoliokite džiūvėsėliuose ir apkepkite keptuvėje. Tada dar 20 minučių kepkite 180 °C orkaitėje.

Pusryčių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša

 Škotiški kiaušiniai


Dviem porcijoms jums reikės (galite rinktis ir kitas po Velykų likusias daržoves):

  • 100 g grikių
  • 50 g salotų
  • 1 avokado
  • 2 trumpavaisių agurkų
  • 6–8 vyšninių pomidorų
  • 6 ridikėlių
  • 50 g rūkytos lašišos
  • 2 virtų kiaušinių

Grikių kruopas išvirkite pasūdytame vandenyje arba užpilkite verdančiu vandeniu, pasūdykite ir uždengtame inde palikite pusvalandžiui, kol išbrinks. Į dubenėlius paskirstykite virtus grikius, žalių salotų lapelius. Avokadą perpjaukite perpus ir supjaustykite riekelėmis. Po pusę avokado dėkite į dubenėlius ant salotų. Ant viršaus suberkite šiaudeliais pjaustytus agurkus, perpus perpjautus vyšninius pomidorus, riekelėmis pjaustytus ridikėlius. Ant viršaus dėkite rūkytos lašišos riekeles ir perpus perpjautus virtus kiaušinius. Apiberkite žiupsniu druskos, šviežiai grūstų juodųjų pipirų ir nedelsiant patiekite.

 Pusryčių dubenėliai su kiaušiniais, avokadais ir lašiša
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją