Tačiau likus vos porai savaičių iki Velykų visiškai nematyti tikrų kaimiškų kiaušinių, kuriuos pardavinėti linkę smulkūs ūkininkai. Kalvarijų turguje kiaušiniais teprekiauja tik 3 kioskeliai.

Lietuviški kiaušiniai – 40 centų brangesni

„Perka žmonės, dar ir kaip perka lenkiškus kiaušinius. Močiutėms nelabai svarbu, kokia ten kilmės šalis, svarbu, kad pigiau. O ir tie kiaušiniai nėra prasti, gal lietuviški kiek ir tvirtesni, bet iš skonio tikrai neatskirsi“, - pasakojo turguje kiaušiniais prekiaujanti Irena (vardas pakeistas – DELFI).

Jos prekybiniame kioskelyje lenkiškų M dydžio kiaušinių galima įsigyti už 2,70 Lt, L dydžio – už 3,50 Lt, XL dydžio – už 4,20 Lt. Tuo tarpu lietuviški kiaušiniai atitinkamai kainuoja 3,10 Lt, 4 Lt ir 4,50 Lt.

„Kasmet kiaušinių vis mažiau nuperka. Bijau, kad greitai visai reiks daiktus susikrauti ir kitokios prekybos imtis. Žmonės kiaušinių, kuriuos nusipirko turguje, jau taip nebevertina, buvo čia akcija viename prekybos tinkle, visi turbūt tada nusipirko Velykoms, o į turgų ateina nebent paskanauti – dažnai perka po vieną kiaušinių dėžutę“, - pasakojo nusivylimo menkstančia prekyba neslepianti Irena.

Perka ir 2 kiaušinius, ir 50 dėžučių

Kiek optimistiškesnės nuotaikos buvo jos kolegė, turguje, juokauja, prekiaujanti nuo vaikystės. Paklausus, kokius dažniau kiaušinius pirkėjai perka, ji pasiūlė atlikti mini eksperimentą. Dešimt minučių pastovėjus prie prekybinio kioskelio paaiškėjo, kad lietuviški kiaušiniai – kur kas paklausesni. Lenkiškų kiaušinių per visą laiką paprašė vos pirkėjai, kai tuo tarpu lietuviškus pirko dauguma ir neretai ne po vieną dėžutę.

„Jeigu žmogus ateina ir paprašo gerų šviežių kiaušinių, aš jam iš karto lietuviškus siūlau. Man jie kažkaip gražesni, tvirtesni. Labai gerų kiaušinių dabar atvežė iš Zarasų rajono, kur vištos laisvai auginamos. Tokie tvirti ir rudų yra, ir baltų“, - pasakojo turgaus prekeivė.

Pastaruosius kiaušinius ji pasakojo pardavinėjanti po 3,50 Lt ir prieš šventes kainų kelti neketinanti. Brangiausi kiaušiniai jos kioskelyje – lietuviški XL dydžio kainuojantys 4,50 Lt, pigiausi – lenkiški pardavinėjami po 3 litus.

„Pirkėjų nėra daug, vis stebiuosi, kur visi dingę, bet būna dienų, kai neblogai perka. Pernai metais buvo labai liūdna, ateidavo žmonės ir nusipirkdavo po 2 ar keturis kiaušinius, sakydavo, ką mums čia susidaužti tik ir tiek. Tačiau būna, kad ateina ir iš karto kokį 50 dėžučių prašo, viską išperka“, - pasakojo pardavėja.

Vitrinoje moteris jau išrikiavusi ir kiaušinių dažus bei lipdukus. Pastarųjų galima rasti ne tik su įvairiausiais raštais, bet ir su vakarietiškais Velykų simboliais – kiškiais bei viščiukais bei biblijiniais vaizdais. 6 kiaušinius taip pavyks papuošti už 1 litą.

Lietuviškus kiaušinius perka vedini patriotizmo

„Mūsų vištos geriau auginamos nei lenkiškos, todėl perku tik lietuviškus kiaušinius. Tiesa pasakius, lenkiškų kiaušinių niekada nepirkau ir... net nesinori. Čia gal ir patriotiški jausmai veikia, bet mėgstu savo krašto kiaušinius. Kai iš kaimo neatsivežu, visada perku tik lietuviškus“, - pasakojo turguje apsipirkinėjanti Rima.

Jai antrino vilnietis Kristijonas. Du vaikus namuose auginantis vyras pasakojo turguje kiaušinius perkantis dažniau nei prekybos centruose ne tik dėl kainų skirtumų, bet ir dėl kokybės.

„Manau, kad lietuviški kiaušiniai sveikesni, man 50 centų skirtumas didelių sunkumų ar nuostolių nesudaro. Parduotuvėje tokie dideli kiaušiniai – brangesni, kainuoja ir 7 litus, tad skirtumas nuo turguje pardavinėjančių tikrai jaučiamas. Jei bus baltų lietuviškų kiaušinių, tai prieš Velykas pirksiu tokius, jei nebus, nebijau nusipirkti ir lenkiškų“, - pasakojo vyras.

Tuo tarpu tris dėžutes lenkiškų kiaušinių pirkusi Loreta pasakojo, kad jai visi mitai apie prastesnę kokybę atrodo juokingi.

„Taip, pirkau lenkiškus kiaušinius. Ir pigiau, ir šiaip, nematau, ko čia baimintis. Jei kiaušiniai lenkiški, nereiškia, kad prastesni. Jie tokie pat geri. Prieš Velykas irgi elgsiuosi taip pat, kurie bus pigesni, tuos ir rinksiuosi“, - pasakojo Loreta, pastebinti, kad prieš Velykas kiaušiniai pabrangsta ir litu už dėžutę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (54)