Kaip teigia Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausioji specialistė ir valstybinė maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė, kiaušinius rekomenduotina laikyti šaldytuve, nes taip laikant lėtėja bakterijų dauginimasis ir augimas ant lukšto, kas sumažina ar padeda išvengti jų patekimo į kiaušinį.

Jei kiaušiniai bus laikomi kambario temperatūroje, jų galiojimas sutrumpės iki kelių dienų, o geriausiu atveju tokie kiaušiniai bus tinkami vartoti iki trijų savaičių.

„Patartina kiaušinius laikyti šaldytuve, gamintojo pakuotėje, kurioje ir nusipirkote. Tai svarbu todėl, nes žali kiaušiniai neturi liestis su kitu maistu, o pakuotė taip pat reikalinga kaip informacijos šaltinis sekti kiaušinių galiojimo terminui“, – sako maisto produktų inspektorė.

Turbūt dažnas mūsų kiaušinius laiko šaldytuvo durelėse esančiuose specialiuose dėkluose – kadangi jie integruoti bene kiekviename šaldytuve, nekyla net minčių, kad toks laikymo būdas kiaušiniams gali būti netinkamas.

Vis dėlto, šaldytuvo durelėse laikyti kiaušinių nepatartina, nes jie yra itin jautrūs temperatūrų svyravimams. Dažnai atidarydami šaldytuvo dureles ar ilgesnį laiką besirinkdami, ką skanaus iš šaldytuvo pasiimti, trumpiname durelėse laikomų kiaušinių galiojimo laiką, o tuo pačiu ir sumažiname jų naudingas savybes.

„Kiaušinių dėklų integracija yra gamyklinio dizaino pasirinkimas, galimai siekiant optimizuoti šaldytuvo interjerą, kiaušinių dėklas įrengiamas durelėse. Taip pat galimai siekiant apsaugoti juos nuo sudužimo bei kryžminės taršos“, – komentuoja K. Petškevičiūtė, pabrėždama, kad kiaušinius geriausia laikyti gamintojo pakuotėje, šaldytuve.

Ji pabrėžia, jog tai, kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo temperatūros – kuo temperatūra aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas yra reglamentuotas ir turi būti ne ilgesnis kaip 28 dienos po padėjimo.

Nors kiaušinių tinkamumo vartoti terminas nurodomas ant pakuotės po užrašo „Geriausi iki“, tokios klaidos, kaip kiaušinių laikymas dažnai darinėjamose šaldytuvo durelėse ar kambario temperatūroje, gali juos sugadinti dar iki nurodytos datos.

„Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, dėl kurių ant kiaušinio lukšto susidaro drėgmės kondensatas. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę ir per lukšto poras gali patekti į kiaušinio vidų, o kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai“, – įspėja maisto produktų inspektorė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)