Iš visų pasiūlytų produktų idėjų išsirinkome keturis, kuriuos rasti parduotuvėje ar net virtuvės lentynėlėje būtų labai paprasta: mėlynojo kopūsto (nereikia viso), šviežią burokėlį, maltos ciberžolės ir paprastų vynuogių sulčių.
Produktai

Visus produktus paversti dažais yra labai paprasta, tačiau kiekvieną jų siūloma ruošti šiek tiek skirtingai. Labai svarbus ingredientas, kurio reikia visiems marginimo būdams – keli šaukštai acto (maždaug 2, priklauso nuo kiekio). Actas padeda užtikrinti, kad spalva tikrai išliks ant kiaušinių.

Viskas, ko reikės kiaušinių marginimui: kiaušinių (rinkomės rudu lukštu, tačiau ne tamsaus atspalvio), mėlynojo kopūsto (nereikia viso), šviežio burokėlio, maltos ciberžolės, paprastų vynuogių sulčių (apie 1 litro bet kokių vynuogių sulčių), acto ir kelių stiklainių arba kitų didelių indų, kuriuose panaradinti kiaušiniai galės būti padėti į šaldytuvą.

Dažymas burokėliais ir mėlynuoju kopūstu

Šiuos būdus galima aprašyti kartu, nes abu atliekami vienodai. Pirmiausiai reikia sutarkuoti daržovę (nelabai svarbu, kaip smulkiai tai padarysite), suberti sutarkuotą daržovę į puodą, užpilti vandens ir pagal kiekį įpilti bent du šaukštus acto. Viską virti apie 15 minučių. Siūloma įvairių variantų, tačiau užtenka, kad skystis nusidažytų atitinkama spalva. Belieka skystį kartu su tirščiais arba be jų supilti į pasirinktą sandarų indą ir įdėti į tą masę virtus kiaušinius. Šį kartą pasirinkome mažus 0,5 litro talpos stiklainius, nes dažėme tik po vieną kiaušinį. Galiausiai, stiklainius su kiaušiniais reikia palikti per naktį arba visą dieną šaldytuve.
Natūraliais dažais nudažyti kiaušiniai
Dažymas sultimis
Tarp pasiūlytų sulčių variantų buvo keli: vynuogių, mėlynių ir serbentų. Pasirinkome vynuogių. Remiantis tinklaraštininkų patarimais, užtenka jas pakaitinti puode ir įpilti du šauktus acto. Kaip ir kitais atvejais, sultis supylėme į stiklainį, įdėjome virtą kiaušinį ir palikome šaldytuve, kad spalva įsigertų į lukštą.

Dažymas ciberžole

Šis – pats paprasčiausias ir geriausiai pavykęs būdas. Vienintelis jo trūkumas – ciberžolės paliktas geltonas žymes sunku nuplauti nuo indų. Taigi, reikia du ar daugiau (priklauso nuo ruošiamo kiekio) arbatinius šaukštelius maltos ciberžolės užpilti karštu vandeniu ir įpilti du šaukštus (ar daugiau) acto, išmaišyti bei palikti šiek tiek nusistovėti. Dar šiltą skystį perpylėme į stiklainį, idėjome virtą kiaušinį ir palikome šaldytuve per naktį.

Rezultatai

Labiausiai nepasiteisino dažymas sultimis. Margutis įgavo keistą spalvą, tačiau, reikia pripažinti, atrodo labai įdomiai.

Vynuogių sultimis nudažytas kiaušinis
Ryškiausiai kaip dažai suveikė ciberžolė ir mėlynasis kopūstas.
Ciberžole nudažytas kiaušinis
Mėlynuoju kopūstu nudažytas kiaušinis
Burokėliais dažytas kiaušinis labai primena dažytą svogūnų lukštais.
Burokėliais nudažytas kiaušinis
Svarbu atkreipti dėmesį į dar du dalykus. Pirmiausiai, kad pasirinkome kiaušinius rudu lukštu, todėl tai turėjo įtakos rezultatams. Kita svarbi atsargumo priemonė reikalinga išimant kiaušinius iš dažų: dažai neįsigeria į kiaušinius, o padengia juos plonyte plėvele, kurią nagais ar kitais daiktais galima netyčia nubraukti ir sugadinti spalvą. Dėl to reikėtų šaukštu išimti kiaušinius iš dažų ir palikti margučius džiūti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)