Pernai pirmąsias žibutes Gitana rado kovo 25-ąją. Šiemet rado kovo 4 d., tuomet buvo nuostabiai šiltas penktadienis. Žibučių užuomazgų mažeikiškė visuomet pradeda ieškoti vasario pabaigoje.

Žibutės, nuotr. iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo

„Pas mus yra upė Venta, prie jos, nusileidus į pakalnę prie sugriuvusio namo, yra šlaitas, kuris yra nuostabiai apšviestas saulutės. Vasario 20 dieną, pažvelgusi iš aukštai pamačiau, kad priaugo žibuoklių lapų, supratau, kad greitai turėtų pasirodyti ir žiedelių“, – šypsosi pasakodama Gitana.

Gitana pasakoja, kad kovo 4-ąją atėjusi prie šlaito iš viršaus žibuoklių nepamatė. Nusileidusi takeliu pagalvojo, kad gal tikrai jų dar nėra, bet nusprendė pažiūrėti, kas yra po lapais. Ir tuomet pamatė nuostabų, šitaip ilgai lauktą vaizdą: „Pradėjau šokinėti iš džiaugsmo! Takeliu pro šalį ėjusi moteris dar pažiūrėjo į mane, ar viskas man gerai (juokiasi, aut. pastaba). Kitą dieną sugrįžau ir jas apklojau senais lapais, nes buvau palikau atidengtas, pergyvenau, kad naktimis šalnos ir kad jos neišgyvens“.

Moteris sako, kad kai jau pradeda žibuoklės žydėti, pas juos Pavenčiuose visur jų yra, atsveria nuostabūs mėlyni šlaitai, ji labai mėgstanti tiesiog žiūrėti į jas žydinčias.

Žibutės, nuotr. iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo

Dažo kiaušinius, žiedelius cukralizuoja

Paklausus, ką daro su nuskintomis žibutėmis, Gitana sako, kad jas cukralizuoja, taip pat džiovina, dažo jomis kiaušinius per Velykas, gamina žibučių cukrų.

„Kiaušinius dažau su ąžuolo žieve ir svogūnų laiškais, dar dedu į kinrožių arbatą. Viską sudedu į puodą, užverdu mišinį, tuomet suvynioju kiaušinius, aplipdau žibutėmis, tuomet į merliuką ir verdu apie 15 min. Tuomet palieku dar parai mirkti tame virale.

Margutis, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontunienės archyvo

Po Velykų likusius kiaušinius nunešu paukščiukams į mišką.

O cukralizavimas vyksta taip: reikia imti po vieną žibutę ir pamerkti ją į šaltą vandenį, tuomet į cukrų. Tuomet išdėlioti kiek jų pricukralizavote ant popieriaus džiūti.

Cukralizuota žibutė, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo
Cukralizuotos žibutės, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo

Kai išdžiūna, galima jomis puošti gaminius. Pačios žibutės skonio neturi, jos naudojamos dėl grožio.

Žibutėmis puoštas Gitanos pyragas, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo

Taip pat gaminu žibučių cukrų. Čia irgi viskas labai paprasta: žibutes su cukrumi sugrūdu grustuve ir išdžiovinu.

Dar džiovinu žibutes ir lapelius tiesiog knygose“, – pasakoja Gitana.

Džiovinta žibutė, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo
Margučiai, nuotrauka iš asmeninio Gitanos Kontutienės archyvo
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją