Laikydamiesi žemiau pateiktų instrukcijų – o jos tikrai nesudėtingos, daržoves, uogas ir prieskonius paversite dažais, kuriais saugiai dažyti kiaušinius galės ir vaikai, rašoma goodhousekeeping.com.

Dažymo procesas

Pirmiausia išvirkite kiaušinius, leiskite jiems atvėsti, o tada panardinkite į natūralius pačių pasigamintus dažus. Spalvų sodrumas priklauso nuo jūsų noro: jei norite jų ryškesnių, teks įdėti daugiau priemonių, pavyzdžiui, papildomų svogūno lukštų, ir ilgiau palaikyti. Jei patinka pastelinės spalvos, kiaušiniams dažuose leiskite mirkti 30 minučių. Jei norite, kad jie taptų ryškūs, kiaušinius dažuose palikite per naktį.

Kaip pasigaminti natūralių velykinių kiaušinių dažų

1. Vidutiniame puode sumaišykite 1 litrą vandens ir 2 šaukštus baltojo acto.
2. Užvirinkite ir įdėkite tų maisto produktų, kokią spalvą norite išgauti (jie išvardyti žemiau).
3. Sumažinkite ugnį ir pavirkite 30 minučių.
4. Atvėsinkite. Nukoškite dažus, kad neliktų maisto likučių.
5. Į gautus dažus panardinkite kiaušinius ir palikite mirkti mažiausiai 30 minučių. Kai pasieks norimą spalvą, išimkite kiaušinį žnyplėmis ar kiaurasamčiu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.

Kaip išgauti norimas natūralias spalvas

Norėdami išgauti vieną ar kitą spalvą, tam skirtas daržoves, uogas ar prieskonius suberkite į vandens ir acto mišinį ir atlikite 2–5-ą aukščiau nurodytus veiksmus (jei nenurodyta kitaip).

Kad gautumėte raudonus / tamsiai rožinius kiaušinius, į vandens ir acto mišinį suberkite 4 puodelius pjaustytų burokėlių ir vadovaukitės aukščiau pateiktomis instrukcijomis (2–5 punktu).

Norėdami oranžinių kiaušinių į vandens ir acto mišinį sudėkite 4 puodelius geltonųjų svogūnų lukštų ir vadovaukitės aukščiau pateiktomis instrukcijomis. Norėdami gauti ryškesnę oranžinę spalvą, palikite kiaušinius dažuose per naktį.

Šviesiai oranžinius kiaušinius gausite naudodami šį metodą dažams paruošti. Užvirinkite 2 puodelius vandens. Įberkite 4 šaukštus paprikos, įpilkite baltojo acto ir maišykite, kol išsimaišys. Supilkite mišinį į indą ir palikite atvėsti iki kambario temperatūros. Panardinkite kiaušinius ir mirkykite, kol šie taps norimos spalvos. Išimkite kiaurasamčiu ir nuplaukite vėsiu vandeniu. Leiskite nudžiūti.

Geltoni kiaušiniai gimsta į vandens ir acto mišinį įbėrus 3 šaukštus ciberžolės ir vadovaujantis aukščiau pateiktomis instrukcijomis.

Norėdami šviesiai mėlynų kiaušinių į vandens ir acto mišinį įdėkite 3 puodelius kapotų raudonųjų arba violetinių kopūstų ir laikykitės aukščiau pateiktų instrukcijų. Jei norisi ryškesnės mėlynos spalvos, leiskite kiaušiniams dažuose pabūti per naktį.

Tamsiai mėlyni kiaušiniai išeis, jei į vandens ir acto mišinį subersite 4 puodelius mėlynių ir vadovausitės aukščiau pateiktomis instrukcijomis.

Sodriai raudonus kiaušinius gausite į puodą įpylę 2 puodelius vandens ir 3 šaukštus baltojo acto, sudėję 6 raudonųjų svogūnų lukštus. Šį mišinį užvirinkite ir virkite 15 minučių. Leiskite jam atvėsti iki kambario temperatūros, tada supilkite į dubenį. Į mišinį panardinkite kiaušinius ir palikite juos mirkti, kol šie įgaus norimą spalvą. Kiaušinius išimkite kiaurasamčiu ir nuplaukite vėsiu vandeniu. Leiskite nudžiūti.

Norėdami žalios spalvos kiaušinių į puodą įdėkite špinatų lapų, užpilkite 2 puodeliais šalto vandens ir 4 šaukštais baltojo acto ir atlikite aukščiau nurodytus veiksmus (žr. 2–5 punktą).

Violetiniai kiaušiniai išeis į indą įpylus puodelį raudonojo vyno ir panardinus kiaušinius. Palikite juos mirkti, kol šie įgaus norimą spalvą. Tada kiaušinius išimkite kiaurasamčiu ir nuplaukite vėsiu vandeniu. Leiskite nudžiūti.

Deginto apelsino atspalvio margučiai gaunami šiuo būdu. Virdulyje užvirinkite vandenį. Supilkite vandenį į indą su 3 maišeliais juodosios arbatos ir palikite 30 minučių. Leiskite vandeniui atvėsti iki kambario temperatūros. Į arbatą panardinkite kiaušinius ir palikite mirkti, kol šie nusidažys norima spalva. Paskui kiaušinius išimkite kiaurasamčiu ir nuplaukite vėsiu vandeniu. Leiskite jiems nudžiūti.

Parengta pagal www.goodhousekeeping.com straipsnį „How to Make Homemade Natural Easter Egg Dyes With the Food in Your Kitchen“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją