Atėjus vasarai tik tinginiai neplanuoja piknikų su kepsniais, įžymybės – ne išimtis. Kieno receptas geresnis? Pasirinkus teisingą marinatą ir mėsos rūšį, galima šį patiekalą paversti sveikesniu ir skanesniu. Kaip pasiruošti sveikesnius šašlykus, žurnalui "Zdorovje" pasakoja gydytojai dietologai.
Šašlykai
© Corbis/Scanpix

Pirmoji vieta: Jautiena ir baltasis vynas

Reikia: kilogramo jautienos išpjovos, stiklinės sauso baltojo vyno, pusės stiklinės augalinio aliejaus, dviejų didelių svogūnų, česnako galvutės, citrinos, žalumynų, juodųjų pipirų.

Mėsą supjaustome nedideliais kubeliais, pašlakstome aliejumi, sudedame supjaustytas daržoves, žalumynus ir pipirus, pašlakstome vynu, paskui citrinos sultimis, kruopščiai sumaišome ir paliekame nuo dviejų valandų iki paros, priklausomai nuo mėsos kietumo. Mauname ant iešmų paeiliui su marinuoto svogūno žiedais. Kepame penkiolika minučių, pasukiodami ir pašlakstydami aliejumi.

Dietologės komentarai. Klasikinis receptas, geriausiai tinkantis sveikam ir skaniam piknikui. Pirma, šašlykas pagaminamas greitai, o tai reiškia, mėsa nepraranda savo maistinių savybių. Antra, marinate optimaliai dera vynas ir aliejus.

Antroji vieta: Aviena ir granatų sultys

Reikia: avies kojos minkštos dalies, granatų sulčių, smulkiai supjaustyto svogūno, grūsto česnako, džiovinto raugerškio, visokių žalumynų, druskos, pipirų.

Mėsą supjaustome, sudedame į emaliuotą indą. Visus kitus ingredientus sumaišome ir sudedame ant viršaus. Uždengiame ir palaikome parą prispaustą. Kad mėsa būtų aromatingesnė ir švelnesnė, geriau kepti šašlykus ant beržinių malkų.

Dietologės komentarai. Paprastas ir dietiniu požiūriu tinkamas variantas. Ingredientai parinkti idealiai ir visai suderinami. Tačiau laikyti mėsą marinate visą parą nebūtina – taip ji tik praranda savo maistines savybes.

Trečioji vieta: Jautiena ir kefyras

Reikia: jautienos išpjovos, kefyro, norimų prieskonių, druskos, svogūnų, kalendros.

Į didelį molinį indą sluoksniais dedame mėsą, žiedais supjaustytą svogūną, smulkiai supjaustytą kalendrą. Kiekvieną sluoksnį sūdome ir apibarstome prieskoniais, iš viršaus užpilame kefyru. Dedame kitą sluoksnį. Pastatome dubenį į šaldytuvą penkioms-šešioms valandoms arba nakčiai. Prieš kepant šašlykus marinatą reikia nupilti į atskirą indą ir juo šlakstyti mėsą kepant.

Dietologės komentarai. Atsargiai: kai kuriems žmonėms mėsos ir pieno produktų derinys gali sukelti meteorizmą ir rėmenį. Be to, su šašlykais paprastai geriamas vynas, o jis labai prastai derinasi su kefyriniu marinatu: maistas virškinamas lėčiau, gali sutrikti žarnyno veikla.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Gydytojas žino, ką pakeisti, kad laimingesni būtų tiek medikai, tiek pacientai (88)

Mano Idėja Lietuvai – padaryti taip, kad pacientai , kuriems iš tikrųjų reikia...

Reketininkams pasipriešinęs kaunietis papasakojo, kaip sulaukė keršto ir bėgo iš Lietuvos namuose vyras turėjo pinigų kambarį (140)

Kai dauguma išvykusių iš Lietuvos pradeda pasakoti savo istorijas, dažniausiai sako, kad...

Orai: į šalį užsuks žiema (3)

Pirmomis savaitės dienomis rudeniškus orus keis žiemiški: sparčiai atšals, o lietų keis...

Diatlovo perėjos incidentas: kraują stingdanti mįslinga istorija (105)

1959 metų sausį 23 metų Igoris Diatlovas aštuonių jaunų Sovietų Sąjungos žygeivių grupę...

Sutrypto „Žalgirio“ treneris pratrūko žaibais: reikėtų išvaikyti pusę komandos (13)

Labai abejotina, ar fiasko rudenį patyrusio Vilniaus „Žalgirio“ kapitono tiltelį ateinantį...

Aukso amžius baigiasi: laukia kitokių degalų kainų (183)

Kilus neramumams Saudo Arabijoje – ramybės nėra ir naftos rinkoje. Ekonomistai ir degalų...

Blogiausiai dirbančiu ministru gyventojai išrinko Verygą (227)

Negebėjimas susitvarkyti su Gedimino kalno irimu – tikrai ne vienintelė priežastis, kodėl...

Žadėjo, kad dirbs ūkyje, bet pateko į sekso vergiją: emigrantės pasakoja siaubingus dalykus (134)

Vos baigusios mokyklą jos emigravo, tikėjosi pradėti dirbti ūkyje, tačiau pateko į tikrų...

Pripažino: dėl Gedimino kalno buvo gaištamas laikas (117)

21-as mėnuo – maždaug tiek laiko praėjo nuo tada, kai Gedimino kalnas akis badančiomis...

Mažeikiuose perėjoje mirtinai sužalota moteris, įtariamo vairuotojo ieško policija (29)

Sekmadienio vakarą Mažeikiuose, Žemaitijos gatvėje, perėjoje, rasta automobilio mirtinai...