Pavyzdžiui, Madonna, būdama 51-erių, pasirašė pelningą kontraktą su „Dolce&Gabbana“. O 52-ejų Sharon Stone tapo „Dior“ kosmetikos veidu. Arba Elle Macpherson (47 m.), kuri ne per seniausiai po 20 m. pertraukos vėl pasirodė ant podiumo ir pademonstravo Marco Jacobso („Louis Vuitton“) kolekciją (pavadintą pagal feministinį šedevrą “Ir Dievas sukūrė moterį”).

M. Jacobsas pagarsėjo ir tuo, kad pasikvietė Laetitią Castą, kuri, būdama 32-ejų, modelių pasaulyje vadinama senute. O po sėkmingo Twiggy bendradarbiavimo su „Marks&Spencer“, Yasmin le Bon pasakė, kad manekenės, norėdamos daugiau darbo, slepia savo amžių - apsimesdamos, kad yra... vyresnės, rašo "The Guardian".

Dizaineriai ir mados blogų autoriai trimituoja, kad atėjo vyresnių moterų aukso amžius. Po daugelį metų egzistavusių dvigubų standartų, kai vyrai, pavyzdžiui, Cary Grantas ir Seanas Connery išliko geidžiami ir įžengę į 8-ąją dešimtį, o 40-ies sulaukusios dailiosios lyties atstovės buvo “nurašomos”, vyresnės moterys staiga vėl pasirodo viešumoje.

72-ejų metų Jane Fonda reklamuoja „L’Oreal“ kremus, skirtus vyresnio amžiaus moterims; rudens-žiemos kolekcijų pristatymuose matėme daug vyresnių nei įprasta manekenių („Calvin Klein“ kolekciją demonstravo “prisirpę” 39-43 m. modeliai); britų “Vogue” neseniai išspausdino “pagyvenusios” 36-erių metų manekenės nuotrauką.

E. Macpherson ir vyrų komanda (tarp jų ir dizaineris Julienas Macdonaldas) vertina “Britain’s Next Top Model” dalyves ir aiškina šioms jaunoms ambicingoms merginoms, jog jų išvaizda bus kelias į turtus ir sėkmę. Kadangi dvigubi standartai nebemadingi, laukime britų vyrų modelių konkurso, kuriame žiuri narė bus Naomi Campbell...

Šitiek metų kartojome sau, kad esame to vertos - gal pagaliau įtikinome ir visuomenę? Gali būti, jog mados pasaulis galiausiai suprato, kad daugelis jų klienčių yra pasiturinčios subrendusios moterys ir kad būtų protinga stengtis joms įtikti. Teisybė ir tai, kad mados industrija mėgsta save stebinti - ir kas gali šokiruoti labiau nei pripažinimas, kad vyresnės moterys (o kartais ir neabejotinai senos, pavyzdžiui 81-erių manekenė Daphne Selfe, demonstravusi Joanna’os Sykes kolekciją) gali būti nuostabios ir nešančios pelną?

Visgi nenuginčysime fakto, kad visos šios moterys atrodo bent 20-30 metų jaunesnės nei iš tiesų. O ypač - nuotraukose. „Dior“ reklamuojanti Sharon Stone atrodo nuostabiai. Bet tuo pačiu primena japoniško filmuko heroję, sukurtą pagal jos atvaizdą prieš 30 metų. “Nuotraukos” yra taip nudailintos, kad labiau panašios į paveikslus: nerasime nė mažiausios mimikos ar juoko raukšlelės - ką jau kalbėti apie žilus plaukus.

Seanas Connery, prieš 10 metų meilikavęs Sharon Stone filme “Spąstai”, buvo net ne žilas, o plikas! Ir vis tiek buvo vadinamas sekso dievaičiu. Štai jei Sharon Stone būtų žila (ar pliktelėjusi!) ir vis tiek geidžiama „Dior“, tada galėtume kalbėti apie mūsų požiūrio į vyresnes moteris evoliuciją - o gal net revoliuciją. Kad vyresnės moterys laikomos gražiomis, patikėtume tik tuomet, jei pamatytume raukšlelę, dėmelę, bent vieną pragyventų metų įrodymą. Tačiau daugeliu atveju taip nėra: visuomenė reikalauja, kad moterys atrodytų kaip mergaitės.

Kaip Madonna. Naujoji „Dolce&Gabbana“ išplatino lygiai taip pat išdailintas nuotraukas kaip ir „Dior“: nuostabiai atrodanti Madonna eina su jaunu, vos dvidešimtmetį perkopusiu vaikinu ir neatrodo nė diena vyresnė.

Ar reiškinį, kai vyresnės moterys nuotraukose atrodo jaunos, galima vadinti progresu? Nesusilaikysime truputį nepaliežuvavusios, bet ar gali būti, kad Madonna, Sharon ir Elle, galbūt, na, tik galbūt, yra pasidariusios bent po mažulytę plastinę operaciją? Ką jau kalbėti apie jų ekstremalias dietas ir treniruočių programas… Tai mūsų jaunystės kulto simptomai: vyrai aktoriai irgi jaučia spaudimą atrodyti kuo geriau, tačiau tikrai ne taip, kaip mes, moterys.

Tuo tarpu mintis, kad vyresnės moterys gali ne tik susitikinėti su jaunesniais, bet ir už jų ištekėti, vis dar šokiruoja ir nusipelno pakliūti į žinias. Apie tai net kuriami serialai (“Pumų miestas” su Courtney Cox). Moterys, susitikinėjančios su jaunesniais vyrais, neišvengia pravardžių (pavyzdžiui, yra vadinamos pumomis), o vyrai, draugaujantys su jaunesnėmis moterimis, išlieka tiesiog vyrais.

Paparacai suklūsta kaskart, kai Madonna pasirodo su jaunesniu vyru; tuo tarpu jos buvęs sutuoktinis Guy Ritchie gali susitikinėti su 28-erių metų mergina, ir niekam nė raumenėlis nesuvirpa. Kai Sam Taylor-Wood praėjusiais metais susižadėjo su 19-mečiu, kilo sumaištis. Žymiausia “puma” išlieka Demi Moore, atvirai prisipažinusi, kad jaunatvišką išvaizdą susikūrė plastinėmis operacijomis - kad atrodytų perpus jaunesnė ir galėtų už tokio paties ištekėti.

Esmė ta, kad kol Madonna ir Demi Moore atrodo kaip 30-metės ir yra pakankamai turtingos šia iliuziją išlaikyti dar truputį ilgiau, tikrasis jų amžius yra tik skaičius pase.

Jos tik dar aukščiau užkelia kartelę mums, ne tokioms garsioms ir turtingoms. Su kiekviena nauja raukšlele pasijuntame senesnės nei iš tiesų esame. Tai tikrai ne požiūrio evoliucija, pagal kurią subrendusios moterys turėtų būti laikomos patraukliomis. Priešingai - grožio industrija primygtinai siūlo ištrinti laiko įspaustas žymes. Logiškas žingsnis - apkaltinti moteris, kad jos, sulaukusios 52-ejų, nesugeba atrodyti taip puikiai kaip Sharon. Idealiu atveju turėtume bandyti susitaikyti su faktu, kad senstame, o jei nepavyksta, reikėtų bent jau panaikinti dvigubus standartus.

Tačiau nėra jokio reikalo griebtis kraštutinumų - galbūt kultūrinis jaunystės fetišas ir lėkštas, tačiau jis taip pat yra tiesiog apsaugos prieš mūsų mirtingumo faktą mechanizmas. Veidmainiautume, jei sakytume, kad negalime sulaukti, kol pasensime ir atrodysime, jausimės ir būsime senos. Juk vis tiek dažome ar dažysime žilus plaukus, ar ne?

Tačiau verta atkreipti dėmesį į mąstymo ir elgesio neatitikimus. Vadinkite tai nesąmoningumu, neigimu ar tiesiog nesąžiningumu: šios laike užsišaldžiusių moterų nuotraukos patvirtina Oscaro Wilde'o posakį: praradęs grožį, žmogus praranda viską. Kaip modernūs Doriano Grėjaus portretai, šios nuotraukos skirtos tam, kad nuo savęs paslėptume tai, ko nesinori matyti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją