Primena „LEGO“ konstruktorių

Pasak Studijos „AIAI architects“ įkūrėjo architekto Žygimanto Gudelio, tokio tipo statinys nuo tradicinių skiriasi keliais aspektais. Visų pirma, kaip teigia jis, skiriasi pats statybos procesas: moduliniai namai yra montuojami gamykloje ir atskirais elementais transportuojami į surinkimo vietą.

Paprastai tariant, vietoje, kurioje stovės namas, jis paprasčiausiai surenkamas ir montuojamas ant iš anksto paruoštų pamatų, atitinkančių namo specifikacijas. Dėl šios priežasties kai kurie juokauja, kad moduliniai namai yra tarsi „LEGO“ kaladėlės – turimos detalės statybvietėje paprasčiausiai surenkamos į visumą. Tokią paralelę įžvelgia ir architektas, paklaustas, kuriuos pastatus projektuoti architektams paprasčiau – tradicinius ar modulinius.

„Pirmas projektas visuomet būna šioks toks iššūkis, bet vėliau susipažinus su modulinių statinių specifika procesas tampa vienu malonumu, lyg žaidžiant „LEGO“ konstruktoriumi. Žinoma, visi sprendimai turi būti sugalvoti ir įgyvendinti moduliuose prieš jiems paliekant gamyklą, tad viskas turi būti gerai sustyguota.

Galbūt įprastinėje statyboje galimas didesnis namo formų pasirinkimas bei ambicingesni konstrukciniai sprendimai, tačiau tai tik niuansai. Paprasčiausias palyginimas būtų su „IKEA“ baldais – yra tam tikri išmatavimų ribojimai, tačiau pasitelkus fantaziją – viskas daugeliu atveju įmanoma. Modulinius namus norintys įsigyti žmonės, greičiausiai, renkasi kompaktišką namo formą bei efektyviai išnaudotas vidaus erdves“, – sako Ž. Gudelis.

Modulinis namas

Pastato vos per du mėnesius

Tai, kad didžioji dalis darbų atliekama gamykloje, lemia ir pirmąjį šių statinių privalumą – kur kas trumpesnį statybų terminą. Kaip aiškina architektas, lyginant su įprastais namais, modulinis namas iškyla kur kas greičiau, nes jo statybai įtakos neturi oro sąlygos ir kiti vėlavimai statybų vietoje.

Statant įprastus namus, visas statybų procesas gali užtrukti nuo kelių mėnesių iki metų, kartais netgi ilgiau. O štai modulinių namų gamintojai deklaruoja, kad tokį pastatą be vargo galima pagaminti ir sumontuoti net žiemą, o terminas nuo gamybos pradžios iki raktų atidavimo įprastai užtrunka iki dviejų mėnesių. Be to, kaip teigia kalbintas specialistas, toks namas gamykloje montuojamas technologiškai geresnėmis ir tvaresnėmis sąlygomis.

„Moduliniai namai yra vertinami dėl savo aukštos kokybės statybos, nes yra gaminami kontroliuojamoje aplinkoje taikant griežtas kokybės kontrolės priemones. Svarbus ir tvarumo bei ekologiškumo aspektas, kadangi jų gamybai galima naudoti energiją taupančias medžiagas ir sistemas, o naudojant tvarias medžiagas ir gerąją praktiką galima sumažinti statybos proceso poveikį aplinkai“, – teigia Ž. Gudelis.

Architektas Žygimantas Gudelis

Dar vienas svarbus privalumas – kaina. Pasižvalgius į modulinių namų gamintojų kainynus internete, galima pastebėti didžiulę kainų įvairovę, tačiau akivaizdu, kad modulinį namą galima įsigyti ir už keliolika tūkstančių. Tiesa, savo dydžiu jis labiau primins ne namą, o vieno kambario butą.

Didesnės kvadratūros modulinis namas gali kainuoti keliasdešimt tūkstančių, siekti net ir 100 tūkstančių, todėl norint palyginti modulinių namų pranašumą su tradiciniais namais kainos atžvilgiu, reikėtų atsižvelgti į individualius projektus. Tačiau, architektas pabrėžia, kad moduliniai namai dažnu atveju būna kompaktiškesni bei vieno aukšto, tad kvadratūros tikrai mažesnės nei įprastų didesnių namų.

„Moduliniai namai (ypač jeigu jie yra kartotiniai projektai) dažnu atveju yra pigesni nei įprasti pastatai, kadangi gamybos medžiagos perkamos dideliais kiekiais, o statybos procesas yra supaprastintas. Konkrečias kainų skirtumų sumas įvardinti būtų sudėtinga. Viskas juk priklauso nuo to, kokius parametrus bei namų atributus tarpusavyje lyginsime.

Pavyzdžiui, įprasto tinkuoto namo su mažais langais bei aukštos klasės skarda apdailinto modulinio namo su didelėmis vitrinomis kainų skirtumas gali būti ir ne itin ženklus. Dėl argumentuotų kainų skirtumų reikėtų kreiptis į modulinių namų gamintojus, kurių rinka nuolat plečiasi, tad ir kainų amplitudė svyruojanti. Bet vėlgi, reikėtų lyginti vertinant vienodo lygio apdailų komplektacijas bei nepamiršti laiko dedamosios“, – aiškina Ž. Gudelis.

Modulinis namas

Na ir galiausiai, dar vienas svarbus aspektas – mobilumas. Kaip aiškina Ž. Gudelis, „prireikus modulinį pastatą galima lengvai išardyti ir perkelti į naują vietą“. Tad galima ir pajuokauti, kad atsibodus vienam gamtos peizažui ir erdvei, kurioje stovi namas, be vargo galima jį iškeldinti kitur ir taip išsikraustyti ne tik su daiktais, bet ir su visu namu.

Turi trūkumų

Išvardinti privalumai gali sudaryti įspūdį, kad šio tipo namas turi gerokai daugiau privalumų nei tradicinis būstas. Tačiau, anot pašnekovo, moduliniai namai taip pat turi ir trūkumų.

„Kalbant apie architektūrinių sprendinių galimybes, yra tam tikri niuansai, kuriuos su moduline statyba įgyvendinti yra sudėtingiau arba tiesiog neįmanoma. Pavyzdžiu, didelės konsolės arba didelės erdvės be kolonų. Tačiau didžioji dauguma sprendinių lengvai išsprendžiami“, – sako jis.

Daugelis abejoja ir dėl šio pastato šiluminių ir sandarumo savybių. Tačiau, kaip aiškina architektas, moduliniai namai šiais aspektais niekuo nesiskiria nuo įprastinės statybos dėl aiškios priežasties – jiems taikomi tie patys reglamentai ir reikalavimai, kaip ir įprastinei statybai. Be to, šiems namams, kaip ir įprastiems, taikomas ta pati, privaloma pagal LR civilinį kodeksą, 20 metų garantija paslėptiems darbams.

„Kalbant apie apdailą – modulinėje statyboje daugiau techninių siūlių, taip pat renkantis medžiagas reikia vertini galimas modulių deformacijas, ypač transportavimo metu. Svarbu įsivertinti ir modulių transportavimo į statybvietę išlaidas, kadangi viską lemia, kiek būsimo namo sklypas yra nutolęs nuo gamyklos. Kelias link sklypo turi būti pravažiuojamas spec. transportui bei modulius nukeliančiam kranui. Tad jeigu sklypas yra sodų bendrijos glūdumoje – būtinai reikia tai įsivertinti“, – tikina specialistas.

Modulinis namas

Architekto teigimu, kad pastatas būtų kokybiškas ir jo eksploatavimas nekeltų rūpesčių ateityje – būtina laikytis ir tvaraus projektavimo principų.

„Galbūt pirminės investicijos į patikimas medžiagas ir energetiškai efektyvius sprendimus yra didesnės, tačiau ilgalaikėje perspektyvoje tai atsiperka. Bet kurioje statyboje, ar tai būtų įprastas namas, ar modulinis – viskas svarbu: tinkami architektūriniai sprendimai, kruopštus jų įgyvendinimas iš rangovo pusės, naudojant patikimų gamintojų medžiagas.

Modulinėje statyboje mažiau rizikos nei įprastoje. Projektai būna išdirbti, o gamybos procesai ne kartą patikrinti. Renkantis vidaus ir išorės apdailos medžiagas reikėtų pasitikėti architektais, kurie atsižvelgiant į kliento finansines galimybes gali pasiūlyti geriausius variantus. Renkantis gamintoją – būtina kruopščiai išanalizuoti rinką, nepatingėti aplankyti pavyzdinių objektų bei užsukti susipažinti su gamybos procesais bei aplinka“, – patarimais dalijasi jis.

Modulinis namas

Kreipiasi ir dėl finansavimo

Pasiteiravome ir finansinės institucijos atstovų, ar gyventojai kreipiasi dėl finansavimo galimybių būtent šio tipo statiniams. Kaip teigia „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas, gyventojų poreikiai būsto įsigijimui ar statybai yra labai skirtingi ir priklauso nuo daugybės aspektų.

„Kalbant apie modulinius namus, kartais sulaukiame klientų užklausų finansuoti tokio tipo būstą, tačiau pastebime, kad tai nėra dažni atvejai. Dažniausiai tokį būstą gyventojai įsigyja kaip skirtą poilsiui, galbūt investicijai. Žinoma, pasitaiko pavienių atvejų, kuomet toks būstas įsigyjamas ir pritaikomas nuolatiniam gyvenimui.

Nustatant finansavimo sąlygas, bankas dažniausiai atsižvelgia į namų ūkio sukauptą pradinio įnašo dydį, bendrų namų ūkio pajamų tvarumą ir turimus įsipareigojimus, kredito istoriją. Finansavimo sąlygos būtent tokiam turtui taip pat yra nustatomos labai individualiai ir gali nuo daug ko priklausyti, tačiau be aukščiau minėtų aspektų, svarbu įvertinti ir tokio turto likvidumą, jo pritaikymą nuolatiniam gyvenimui“, – sako jis.