„Planuodami naujus namus, žmonės dažniausiai susiduria su sunkumais įrengdami virtuvę ir vonios kambarius. Pastarieji naujakuriams kelia itin daug streso, mat priklijavus plyteles atitaisyti klaidas gali būti itin brangu ir sudėtinga. Nors virtuvė lengviau suplanuojama, ji taip pat reikalauja ypatingo dėmesio net smulkiausioms detalėms. Čia praleidžiama itin daug laiko, tad viskas turi būti ergonomiška, patogu, talpu“, – įsitikinusi interjero dizainerė Rugilė Jautakaitė-Morkuvienė.

Specialistė pasakė, kas svarbiausia nutarus virtuvę įsirengti patiems.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

Svarbiausia – individualus skonis, o ne mados

R. Jautakaitė-Morkuvienė įsitikinusi, kad ruošiantis įrengti virtuvės patalpas, būtina aiškiai susidėlioti jos viziją.

„Pagalvokite, kokią virtuvę norėtumėte matyti kasdien. Galbūt jums patiktų, jei virtuvė tarsi susilietų su likusiu namų interjeru, būtų mažiau matoma? O gal, atvirkščiai, svajojate, kad būtų lyg ryškus namų akcentas?“ – rekomenduoja apsvarstyti dizainerė.

Ji sako, kad nusprendus virtuvę įrengti taip, kad ši patalpa būtų išskirtinai ryški, vertėtų suprasti, kad tas spalvas matysite kiekvieną dieną. Būtent todėl reikėtų rinktis tik tikrai mėgstamus atspalvius, kurie kasdien neerzins.

„Taip pat rekomenduočiau nebijoti eksperimentuoti. Visgi būtų geriau, jei eksperimentai vyktų pasitarus su dizaineriu. Profesionalo patirtis gali padėti atsiskleisti ir jūsų vidinėms idėjoms“, – įsitikinusi pašnekovė.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

Interjero dizainerė išskyrė 10 pagrindinių klaidų, dėl kurių dažniausiai gailisi virtuvę įsirengiantys naujakuriai. Vienos iš šių klaidų ištaisomos lengvai, tačiau yra ir tokių, dėl kurių kasdien naudotis virtuve tampa sunkiau, be to jos brangiai kainuos, jei norėsis ištaisyti.

1. Netinkamas prietaisų išdėstymas gali apkartinti kasdienybę

Anot dizainerės, patys planuodami virtuvės patalpas, žmonės neretai nepagalvoja, kaip patogiausiai išdėstyti prietaisus.

„Pavyzdžiui, žmonės įsirengia plautuvę visai prie pat kaitlentės arba atvirkščiai – itin toli vieną nuo kitos. Juk visi žinome, kad šie du prietaisai turi būti ne per arti, jog būtų patogu nuplovus maistą jį paruošti, bet taip pat ir ne per toli“, – sako specialistė.

Ji teigia, kad žmonėms, kurių virtuvė yra apie 4 metrus ar net daugiau, nerekomenduojama šių dviejų prietaisų įrengti itin toli vienas nuo kito. Padarius tokią klaidą, anot dizainerės, reikės nemenkai pabėgioti ruošiant maistą.

 Rugilė Jautakaitė-Morkuvienė. Nuotraukos autorė Silvija Valeišaitė

2. Patinkantį stilių būtina išsirinkti dar prieš remontą

Prieš imantis virtuvės įrengimo darbų, dizainerė rekomenduoja nuspręsti, koks būsimas šios patalpos stilius labiausiai priimtinas visai šeimai.

„Apsispręskite, ar labiau linkstate prie minimalizmo, o gal – prie maksimalizmo. Minimalizmas pasižymi tuo, jog įrengiant patalpą siekiama sukurti kuo švaresnį vaizdą, išvengti didelio spalvų ir daiktų kiekio. Tokiam interjerui dažniausiai pasirenkamos uždaros spintelės, o jei jos atviros – jose esantys daiktai apgalvoti iki smulkmenų“, – teigia pašnekovė.

Kiek kitoks, anot specialistės, yra maksimalizmas. Jam būdingos atviros lentynos, žaidžiama įvairiomis spalvomis ir tiesiog nevengiama daiktų bei įvairių jų kompozicijų.

3. Viena dažniausių klaidų – pasirinktos netinkamos medžiagos

Prieš pradedant remontą virtuvėje, interjero dizainerė rekomenduoja pasidomėti galimomis baldų medžiagomis. Pasak jos, medžiagas vertėtų rinktis pagal save ir savo gyvenimo būdą.

„Tikriausiai visi žinome, kas yra MDF plokštė. Ji labai mėgstama klasikinio stiliaus mėgėjų. Tokios dažytos plokštės ypatybė ta, kad galime išfrezuoti bet kokį raštą ir taip išryškinti interjero akcentus. Vis dėlto šios plokštės minusas – tai yra minkšta medžiaga, itin jautri įbrėžimams. Taigi savo klientams, ypač tiems, kurie turi vaikų ar gyvūnų, MDF plokštes rekomenduoju rinktis tik viršutinėms virtuvės spintelėms“, – pataria R. Jautakaitė-Morkuvienė.

Pašnekovė priduria, kad apatinėms spintelėms dažniausiai rekomenduoja rinktis LMDP arba ypač matines plokštes.

4. Neretai tenka gailėtis dėl stalviršio pasirinkimo

Virtuvės stalviršis dažnai dar vadinamas ir darbo stalu. Juk būtent ant jo sustatyti įvairūs kilnojami prietaisai, jis kasdien liečiamas, ant jo dedami įvairūs daiktai. Dizainerė sako, kad netinkamas stalviršis dažniausiai pasirenkamas neįvertinus savo gyvenimo būdo.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

„Kai kurie esame labiau užmaršūs, pamirštame kasdien nuvalyti stalviršį užtiškus vandeniui. Tokiu atveju rekomenduočiau drėgmei atsparius stalviršius. Tai galėtų būti „Compact HPL“ plokštė“, – teigia specialistė.

Būtent šių tipų stalviršiai, pasak pašnekovės, visai nebijo vandens, tad nereiks jaudintis, kad plokštė išsipūs ir ją greitai reiks keisti.

5. Nereikia nukrypti nuo pirminės idėjos

Spalvų pasirinkimas įsirengiant virtuvę – labai svarbus. Dizainerė sako, kad atliekant remontą svarbu nenutolti nuo pirminės idėjos.

„Pavyzdžiui, atvykę į baldinių plokščių saloną, galite išvysti labai daug gražių tamsių atspalvių ir jais susižavėti. Nors virtuvėje ir planavote šviesius atspalvius, ekspromtu nusprendžiate juos keisti tamsiais. Tai – blogas sprendimas, mat dažniausiai tokį sprendimą priėmę žmonės ilgainiui ima gailėtis“, – patirtimi dalinasi specialistė.

Ji teigia, kad tamsios plokštės sunkiau prižiūrimos, ir net jei žmogus yra visiškas pedantas, reikėtų įvertinti, ar tamsus stalviršis ir juodas fasadas labai neapsunkins kasdienybės.

6. Net ir renkantis spintelių rankenėles galima suklysti

Parduotuvėse galima rasti itin gausų virtuvės spintelių rankenėlių asortimentą. Vis dėlto jas besirenkant interjero dizainerė rekomenduoja viską apsvarstyti, nepirkti ekspromtu.

„Jeigu esate minimalistinio stiliaus šalininkas, tikriausiai rinksitės fasadus su paslėptomis rankenėlėmis. Ir nors tai – gana geras sprendimas, reikėtų atkreipti dėmesį, kaip bus atidaroma indaplovė ir šaldytuvas. Dėl savo specifikos jiems atidaryti reikia daugiau jėgos. Jei ilgesni nagai ar stambesni pirštai, gali būti sunkiau tai padaryti“, – sako ji.

Pasirinkus baldų fasadus su paslėptomis rankenėlėmis specialistė nerekomenduoja dažytos MDF plokštės baldų, mat tokiu atveju reikalingas tvirtesnis baldų profilis.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

7. Netinkamai parinkta orkaitės vieta ateityje gali sukelti keblumų

R. Jautakaitė-Morkuvienė sako, kad šiuo metu labai populiaru virtuvę planuoti tarsi rėmelį: iš šonų statyti aukštus šaldytuvo ir orkaitės blokus, o viduryje suplanuoti darbastalio vietą.

„Kompozicija puiki, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį, kad orkaitė nebūtų suplanuota prie lango su užuolaidomis. Ateityje karšti garai audiniui gali pakenkti“, – teigia pašnekovė.

8. Suplanavus per mažai rozečių klaidą atitaisyti bus sudėtinga

Interjero dizainerė pamini ir tai, kad neretai žmonės virtuvėje įrengia per mažai rozečių. Anot jos, projektuojant šią patalpą reikia numatyti planuojamų prietaisų skaičių, kur jie stovės. Svarbu apgalvoti, ar prietaisai bus uždaromi, įmontuojami, ar laisvai pastatomi ant stalviršio. Specialistė pabrėžia ir tai, kad svarbu įrengti pakankamą kiekį rozečių prie darbastalio, – jų prireiks maistui gaminti.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

9. Nereikalinguose tarpuose tik kaupsis dulkės

Kaip dar vieną iš klaidų, kurias neretai padaro virtuvės patalpą patys projektuojantys žmonės, dizainerė pamini kalbėdama apie viršutines spinteles.

„Žmonės dažnai nepagalvoja ir palieka tarpą tarp viršutinių spintelių ir lubų. Visgi, jeigu įmanoma, tarpų siūlyčiau vengti. Karštas oras su riebalais nusėda ant spintelių, tad jas reikės reguliariai valyti. Jei tarpo nėra, išvengiama nebūtinų namų ruošos darbų, taupomas laikas“, – sako R. Jautakaitė-Morkuvienė.

10. Neapgalvotai suplanuotas apšvietimas – sunkiai ištaisoma klaida

Interjero dizainerė išskiria paskutinę, tačiau itin svarbią klaidą, kurią neretai padaro namus įsirengiantys žmonės. Tai – nesuplanuotas apšvietimas.

„Atrodo elementaru, kad po apatinėmis spintelėmis turėtų būti apšvietimas, tačiau kartais žmonės pamiršta išvesti laidą bei paruošti vietą jungikliui, kad būtų galima įrengti LED apšvietimą“, – teigia pašnekovė.

Projektuojant virtuvę, ji pataria apgalvoti, kurioje vietoje bus gaminamas maistas, kur norėsis prisėsti paskaityti knygą ar pasidarbuoti kompiuteriu. Būtent tokiose vietose reikalingas kokybiškas apšvietimas, suteiksiantis komforto virtuvėje.

Gerdos Baltrūnaitės nuotr.

Būtina apsvarstyti, kokio tipo paskola reikalinga

Neretai apie namų atnaujinimą svajojama ne vienus metus. „Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas sako, kad prašymų suteikti paskolą būstui, o taip pat ir virtuvei įrengti bei atnaujinti sulaukia nuolat.

„Kiekvieno kliento poreikiai individualūs, tad neretai skiriasi ir įrengti reikalingas biudžetas bei prašoma paskolos suma. Jei reikalinga suma yra iki 20 000 eurų, gyventojai dažniausiai renkasi vartojimo paskolą namams, mat tokiu atveju nereikalingas būsto įkeitimas ir pradinis įnašas“, – teigia pašnekovas.

T. Pulikas pabrėžia, kad jei reikia didesnės finansuojamos sumos, dažniausiai pasirenkama būsto paskola.

„Verta paminėti, kad būsto paskola gali būti suteikta virtuvės patalpoms įrengti, tačiau baldai bei buitinė technika su šia paskola negali būti finansuojami. Minėtiems objektams finansuoti bankas gali suteikti vartojimo paskolą namams arba paskolą įkeičiant nekilnojamąjį turtą“, – paaiškina jis.

Banko atstovas sako, kad žmogui, kuris galvoja apie būsto remontą ar įrengimą, svarbu tiksliai įsivardinti ir surašyti visus būsimus remonto darbus, kuriuos reikėtų atlikti.

„Detaliai sąmatai sudaryti reikėtų skirti pakankamai laiko, apgalvoti visas galimas ir neplanuotas išlaidas, kurios įprastai siekia iki 10 proc. bendros remonto sąmatos. Aiškus planas ir biudžeto sudarymas – itin svarbus žingsnis. Be to, įrengiant būstą, reikėtų atsižvelgti į prietaisų, kurių ypač gausu virtuvės zonoje, energijos vartojimo efektyvumą ir tikėtinas elektros sąnaudas. Vertėtų pasirinkti energetiškai efektyvius ir taupius prietaisus“, – pataria T. Pulikas.

Jis pamini ir tai, kad įrengus būstą ne ką mažiau svarbu pasirūpinti jo draudimu. Tai – lyg apsauga, kad nutikus staigiam ir netikėtam įvykiui būtų ramu dėl patirtų nuostolių padengimo.

Šaltinis
Specialus projektas „Tvarūs namai“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją