Tad, kiek realiai sutaupo gyventojai, investavę į saulės elektrinę? Ar daug besikreipiančių dėl paskolos elektrinei bei ką daryti, jei elektrinės norisi, tačiau neaišku, nuo ko pradėti planuojant būsimus darbus? Apie visą tai pasakoja patys elektrines įsigiję gyventojai bei banko atstovas.

Įsirengę elektrinę po metų nusprendė didinti jos galią

Kaunietis Vilmantas (tikras vardas redakcijai žinomas) gyvena miesto pakraštyje, nuosavame vieno aukšto name. Drauge su žmona vyras augina du sūnus. Jis pasakoja, kad į šį namą įsikėlė prieš trejus metus. Jį po truputėlį įsirenginėjo, tvarkėsi ir aplinką. Prieš kiek daugiau nei metus šeima nusprendė įsirengti ir saulės elektrinę.

„Mūsų namas 153 kv. m. dydžio. Pradžioje įsirengėme beveik 8 kW galingumo elektrinę. Jai gavome paramą. Vis tik, per metus laiko įsitikinome, kad turint nuosavą elektrinę, pinigų tikrai susitaupo. Nusprendėme galią padidinti, dabar ji siekia 12,09 kW. Iš tinklų elektros neperkame, jos mums pilnai užtenka“, – pasakoja pašnekovas.

Jis teigia, kad elektrinę jie įsirengė ant savo namo stogo. Saulės elektrinė yra sumontuota pietryčių kryptimi.

„Gegužės mėnesį nuosava elektrinė pagamino net 2200 kWh, birželį – 2000 kWh, liepos mėnesį – 1500 kWh. Manau, tai optimalus kiekis ir ji puikiai patenkina mūsų šeimos poreikius. Rezultatai būtų geresni, tačiau vasara, kol kas, nedžiugina itin saulėtomis dienomis.“, – pasakoja kaunietis.

Vilmantas įsitikinęs, kad saulės elektrinė – puiki investicija. Jis sako, kad šeima pradėjo svarstyti ir apie elektromobilį, kurio išlaikymas turint elektrinę nebūtų brangus, o ir kasdienis važinėjimas transporto priemone taptų tvaresnis.

Dėl elektrinės nesigailėjo nė akimirkos

Vilnietis Saulius (tikras vardas redakcijai žinomas) gyvena nuosavame dviejų aukštų name, sostinėje. Saulės elektrinę ant namo stogo jis su šeima įsirengė šį pavasarį.

„Mūsų namas 160 kv. m. dydžio. Jame gyvename keturiese. Saulės elektrinę įsirengėme visai neseniai, tačiau mus jau džiugina jos pagaminamos elektros kiekis. Gegužės mėnesį pagaminta 2100 kWh, birželį – 1700 kWh, liepą – 1500 kWh. Turbūt svarbu paminėti ir tai, kad elektrinė yra nukreipta į pietų pusę“, – pasakoja jis.

Vyras teigia, kad iš tinklų elektros pirkti netenka. Jos visai pakanka tiek, kiek gaunama iš nuosavos saulės elektrinės. Jos galia – 10,04 kWh.

Norėjo elektrinės galią padidinti, tačiau persigalvojo

Kaunietis Rokas (tikras vardas redakcijai žinomas) nuosavos saulės elektrinės gaminama energija džiaugiasi jau 1,5 metų. Vyras nurodo, kad dviejų aukštų name gyvena keturiese – du suaugę ir du vaikai. Jų namas – 150 kv. m. dydžio.

„Įsirengėme 7,8 kWh galios elektrinę. Ji nukreipta pietų kryptimi. Įsirengus elektrinę svarstėme padidinti jos galią, tačiau paskaičiavome, kad per metus saulės elektrinė pagamina dvigubai didesnį elektros energijos kiekį, negu šeima sunaudoja, tad persigalvojome. Iš tinklų elektros pirkę nesame“, – teigia jis.

Pašnekovas sako, kad gegužės mėnesį saulės elektrinė jiems pagamino 1370 kWh, birželį – 1260 kWh, o liepą – 1170 kWh.

Saulės elektrinės vis populiarėja

„Swedbank“ Vartojimo paskolų ir automobilių finansavimo departamento direktorius Tomas Pulikas sako, kad 2023 metų pirmąjį pusmetį, paskolų saulės elektrinėms suteikta už daugiau nei 6 mln. eurų.

„Palyginti su pernai metų tuo pačiu laikotarpiu, ši suma padidėjo 1,5 karto. Šias paskolas pradėjome teikti 2020 metų viduryje ir pastebime, kad poreikis elektrinėms tik augo“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, tokio tipo paskoloms įtakos turi metų sezonas. Dažniausiai paskolų poreikis saulės elektrinių finansavimui būna didesnis nuo ankstyvo pavasario iki rudens vidurio. Kiek mažesnė paklausa, specialisto teigimu, matoma žiemos mėnesiais. Jis pastebi ir tai, kad dažnai poreikis finansavimui sutampa ir su Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) teikiamų valstybės paramų laikotarpiais.

Paskola gali padėti namus paversti išmanesniais

T. Pulikas pabrėžia, kad „Swedbank“ paskolą saulės elektrinei klientai gali gauti bet kuriai iš šių paskirčių: saulės elektrinei (nutolusiai iš saulės parko ar nuosavai ant namo stogo arba sklype), šilumos siurbliui, energijos kaupimo akumuliatoriams.

„Šilumos siurblys yra dar vienas sprendimas, kuris padeda tausoti aplinką. Jo dėka, vietoje kietojo kuro ar kito naudojamo sprendimo, pasirenkamas atsinaujinančią energiją naudojantis šilumos siurblys. Pavyzdžiui, klientai gali įsigyti saulės elektrinę ir šilumos siurblį, kuris naudotų nuosavos elektrinės pagamintą energiją namų šildymui. Taip siekiame paskatinti gyventojus, kurie turi neefektyviai biomasę naudojančius individualius katilus, pakeisti juos į efektyvesnes technologijas“, – teigia pašnekovas.

Anot jo, tai leistų žmonėms, kurie nėra prijungti prie centralizuotai tiekiamos šilumos sistemos, sumažinti energijos suvartojimą šilumos gamybai ir karštam vandeniui namuose.

„Tokiems išmaniems sprendimams praėjusiais metais gyventojai taip pat galėjo gauti valstybės subsidijas. APVA duomenimis, per keturis metus, beveik 10 tūkst., namų šildymui naudotų neefektyvių biokuro katilų, buvo pakeisti į efektyvesnius šildymo įrenginius. Dažniausiai gyventojai senus, neefektyvius biokuro katilus keitė į šilumos siurblius oras-vanduo (68 proc.) ir 5 klasės reikalavimus atitinkančius biokuro katilus (27 proc.)“, – pasakoja specialistas.

T. Pulikas informuoja, kad „Swedbank“ Gyventojų turto draudimo apsauga galioja ir saulės elektrinėms bei kitiems elektros gaminimo bei namų šildymo sprendimams.

Planuojant įsirengti saulės elektrinę: žingsniai, kurie palengvins visą procesą

Jei vis dažniau pasvarstote apie saulės elektrinės įsirengimą, svarbu susidėlioti visų būsimų darbų planą. Vadovaujantis šiais paprastais žingsniais visas procesas nesukels galvos skausmo bei neužtruks ilgai.

Kur elektrinę statyti? Tai pirmasis klausimas, į kurį teks atsakyti. Jei gyvenate bute ar nuosavame name, kurio stogas – visai nepalankus elektrinės įrengimui, labiausiai apsimoka rinktis nutolusią saulės elektrinę. Jei gyvenate nuosavame name arba jūsų sklype yra ūkinių pastatų, ant kurių galima elektrinę montuoti, paprasčiausia taip ir padaryti. Nuosavos saulės elektrinės priežiūros kaštai, lyginant su nutolusios, mažesni.

Kokį elektrinės galingumą rinktis? Tai dar vienas svarbus dalykas, kurį turėsite nuspręsti patys. Įvertinant, kokio galingumo saulės elektrinę rinktis, svarbu žinoti, kiek elektros energijos sunaudojate. Galite pagalvoti ir apie ateitį: galbūt svarstote apie šeimos pagausėjimą, tad elektros sunaudosite daugiau? Tikėtina, kad iškart įsirengiant galingesnę elektrinę, už kiekvieną kilovatą mokėsite mažiau, nei mokėtumėte vėliau, norėdami pasididinti galingumą.

Kokia kryptis elektrinei palankiausia? Nusprendus, kokio galingumo elektrinę įsirengti, svarbu įsitinkinti, kad ant stogo jai užteks vietos. Jei elektrinė bus įrengiama ant šlaitinio stogo, vieno kilovato galios elektrinei vidutiniškai prireiks 6 kvadratinių metrų stogo ploto. Renkantis elektrinės lokaciją, būtina žinoti, kad efektyviausiai ji veiks, jei bus nukreipta į pietų pusę. Taip pat, verta paminėti, kad efektyviausiai ji veiks, kuomet moduliai bus paversti 45 laipsnių kampu.

Kaip išsirinkti saulės elektrinės pardavėjus ir montuotojus? Įsivertinus būsimos elektrinės galingumą, galima neatidėliotinai imtis kito darbo – ieškoti patikimų pardavėjų. Rekomenduojama kelioms įmonėms išsiųsti užklausas su savo pageidavimais, taip bus galima pasilyginti kainas. Vis tik, svarbu nepagailėti laiko, pasiskaityti komentarus bei atsiliepimus apie išsirinktas įmones. Neverta susižavėti itin pigia kaina. Juk itin svarbios yra garantijos.

Ar prireiks paskolos? Sužinojus, kiek saulės elektrinė kainuos, svarbu pasiskaičiuoti, ar prireiks paskolos. Kadangi elektrinės dažniausiai perkamos pasinaudojus valstybės parama, būtina žinoti, kad paramos pinigai yra pervedami tik po saulės elektrinės įrengimo. Jei su rangovu galimybės atsiskaityti neturėsite, galima kreiptis į bankus dėl paskolos suteikimo

Kaip nepražiopsoti paramos teikimo? Artimiausias kvietimas dėl paramos saulės elektrinių įrengimui numatomas 2024 metų pirmąjį ketvirtį. Prašymą elektrinei įsirengti reikia užpildyti ESO savitarnos sistemoje. Gavę ESO sąlygas turite užpildyti paramos paraišką APVIS sistemoje.

Štai ir viskas. Tai – patys svarbiausi žingsniai, kuriuos reikės atlikti norint įsirengti saulės elektrinę. Svarbu aiškiai įvertinti savo poreikius, rinktis tik patikimas specializuotas įmones bei nepamiršti kreiptis dėl paramos gavimo.