„Eurovaistinė“ skaičiuoja, kad šią vasarą vien prie jų vaistinių tinklo prisijungia net 50 ką tik studijas baigusių vaistininkų ir farmakotechninkų. Organizacijos atstovė sako, kad toks skaičius vidutiniškai prie 272 vaistines turinčio tinklo prisijungia kasmet, o laisvų pozicijų vaistininkams šiame vaistinių tinkle vis tiek yra:

Vaistininkų poreikis šalyje išties auga. Laisvų pozicijų įvairiuose Lietuvos miestuose turime nuolat. Siekiame, kad vaistinės atlieptų kuo daugiau gyventojų poreikių gerai savijautai, nuo medikamentų iki skiepų, tyrimų, grožio paslaugų. Be to, vėl kylant COVID-19 rizikai turime užtikrinti, kad vaistinėse pacientus visuomet aptarnautume kokybiškai ir profesionaliai“, – sako minėtojo vaistinių tinklo direktorė Aušra Rubė.

Jaunas farmacininkas ar su patirtimi?

Kalbėdama apie ką tik studijas baigusius farmacijos specialistus A. Rubė teigia, kad studijų žinių visiškai pakanka iškart konsultuoti pacientus savarankiškai:

„Farmacijos specialisto profesija unikali, nes yra išties mažai „žingsnių“ nuo studijų baigimo iki realaus klientų konsultavimo. Žinoma, mūsų vaistinėse farmacijos specialistai kaip ir visi nauji komandos nariai turi įvedimo programą, susipažįsta su įmonės sistemomis, veikimo principais, bet jaunas profesionalas iškart prisijungia kaip lygiavertis komandos narys“.
 Aušra Rubė

Tiesa, vaistininko asistento pozicija organizacijoje egzistuoja. Tokioje pozicijoje darbą renkasi dar farmacijos ar farmakotechnikos studijose studijuojantys žmonės, šiuo metu ir farmacinį išsilavinimą turintys Ukrainos piliečiai.

Profesijai vis daugiau visuomenės pasitikėjimo

Pranešime spaudai Vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė pastebi, kad farmacijos specialistų profesija per pastaruosius metus keitėsi ir visuomenėje įgavo dar daugiau reikšmės:

Pastarųjų metų patirtis parodė, kad vaistininkai itin svarbi sveikatos sistemos dalis, o vaistinės geba greitai reaguoti ir suteikti aktualiausias sveikatos paslaugas šalies gyventojams. Vienas iš pastarųjų pavyzdžių yra skiepai vaistinėse. Realizuojant šią paslaugą vaistininkai įgijo išplėstinės praktikos licencijas, vaistinės įrengė specialius skiepijimo kabinetus ir šiuo metu jau skiepija net keliomis vakcinomis, t. y. nuo erkinio encefalito, COVID, gripo ir neseniai pradėjo skiepijimą nuo pneumokoko“, – apie vaistinės paslaugas kalba K. Nemaniūtė-Gagė.

Kalbėdama apie vaistinių paslaugų plėtrą, K. Nemaniūtė-Gagė dalinasi, kad artimiausiu metu Lietuvos pacientams planuojama sudaryti galimybes ne tik įsigyti ir atsiimti vaistus vaistinėje, tačiau ir prasitęsti kompensuojamuosius receptus.
 Kristina Nemaniūtė-Gagė

„Tokia paslauga vaistinėse jau yra teikiama 19-oje Europos Sąjungos valstybių, be to 70 proc. gyventojų, dalyvavusių bendrovės „Spinter tyrimai“ vykdytoje apklausoje, mano, kad kompensuojamųjų vaistų recepto pratęsimo vaistinėje būtų naudinga paslauga. Šiuo metu vyksta paruošiamieji darbai valstybinėse institucijose, tad tikimės ir laukiame, kad vaistininkai ateityje galės dar efektyviau padėti pacientams“, – apie planus pasakoja vaistinių asociacijos vadovė.

Vaistininkas ne vien klientų konsultacijai

Vaistinių asociacijos pirmininkei antrina ir „Eurovaistinės“ atstovė, sakydama, kad vaistininko profesija neapsiriboja veikla konsultuojant klientus:

„Kai kalbame apie paslaugų plėtrą vaistinėse ir farmacijos specialistų poreikį, ne visuomet kalbame tik apie darbą pačioje vaistinėje. Farmacijos specialistai turi galimybių save realizuoti visos organizacijos veikloje – jie aktyviai prisideda prie farmacinės paslaugos tobulinimo sprendimų, daro vidinę karjerą į farmacinės veiklos projektų vadovus, vaistinės vedėjus ar įmonės administracijoje“, – dalinasi A. Rubė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)