Darbuotojai kasmet jaučiasi nusivylę dėl jiems suteikiamų motyvacinių priemonių, o įmonėms dažnai trūksta duomenų, ko darbuotojai iš tikrųjų nori iš darbdavio. Dėl šios priežasties darbo skelbimų portalas „CV-Online“ rugpjūčio mėnesį atliko apklausą – dirbančių ir ieškančių darbo pasiteiravo, kokie motyvaciniai priedai ir privalumai patys svarbiausi darbuotojams.

Darbdaviai ir darbuotojai naudas mato skirtingai

„CV-Online“ rinkodaros vadovė Rita Karavaitienė sako, kad apklausa buvo vykdoma visoje Lietuvoje, internetinėje apklausoje dalyvavo virš tūkstančio respondentų.

„Esmė buvo tokia – iš kelių šimtų darbo pasiūlymų „ištraukėme“ 41 papildomą naudą, ką dažniausiai darbo skelbimuose mini darbdaviai, pradedant neretai pašaipų sukaukiančiomis naudomis „laiku mokamas atlyginimas“, „visos socialinės garantijos“, „draugiškas kolektyvas“, „atsakingas darbas“, „tarptautinė kompanija“, „dinamiškas darbas“. Taigi išrinkome 41 vadinamąją naudą, nors kartais sunku tai pavadinti nauda, ir paklausėme: kokioms teiktumėte prioritetą? Neskirstant nei pagal amžių, nei vietovę, nei užimamas pareigas, pirmoje vietoje darbuotojai ir ieškantys darbo pasirinko mokymus, apmokymus ir kvalifikacijos kėlimą. Šie žmonės žiūri į priekį, į ateitį, galvoja, kad nesimokant, netobulėjant bus gana sunku išlikti rinkoje“, – tyrimo rezultatais dalijasi R. Karavaitienė.

Pašnekovė pastebi, kad rinkos tendencijas itin gerai atspindi ir žmonių poreikis derinti darbą su poilsiu.

„Trys iš tų naudų siejamos su laisve: hibridinis darbo modelis, papildomos atostogų dienos, laisvas darbo grafikas. Tai parodo, kur link krypsta darbo rinka, – žmonės nori turėti daugiau pasirinkimo laisvės, kada jie dirba, kur dirba, ir daugiau orientuotis į rezultatą, o ne į vietą, iš kur atliekamos užduotys. Dar trys svarbios iš dešimties naudų susijusios su kvalifikacija: svarbu karjeros galimybės, asmeninis profesinis tobulėjimas, – tyrimo rezultatai parodo gan sveiką darbo rinką“, – įvardija R. Karavaitienė.

Atlyginimas jau nėra vienintelis prioritetas

Darbo ieškantys žmonės dabar nebesieja darbo tik su finansine nauda, visgi tyrimas atskleidė, kad papildomo uždarbio galimybės darbuotojai pasigenda. Net bene didžiausią atlygį gaunantys IT srities specialistai apklausose nurodė, kad darbe tikisi turėti galimybių papildomai užsidirbti.

„Norėjosi panagrinėti ir gan priešingas profesijas, kokie jų prioritetai; tai administracinio ar biuro pobūdžio darbas su technologijomis ir gamyba, kur hibridinio darbo nelabai pasirinksi, Informacinių technologijų srityje, vos prasidėjus tyrimui, labai aiškiai į pirmą vietą šovė viskas, kas susiję su laisve, – darbas nuotoliu, laisvas darbo grafikas, papildomos atostogų dienos. Žemiau yra asmeninio profesinio tobulėjimo galimybės. Beje, draugiškas kolektyvas IT specialistams taip pat svarbus, bet ne tiek, kiek gamybos srities darbuotojams. Gamybos srityje darbuotojai pirmenybę teikia mokymams, apmokymams, galimybėms kelti kvalifikaciją, užsidirbti, taip pat draugiškam kolektyvui – tai vienas svarbesnių faktorių, kai renkasi darbovietę“, – pasakoja pašnekovė.
Rita Karavaitienė

Nuotolis darbas išlieka svarus

R. Karavaitienė sako, kad buvo įdomu sužinoti, ko tikisi švietimo srities darbuotojai.

„Tikriausiai atspėsite, ko jie tikisi, pirmiausia – draugiško kolektyvo ir gero mikroklimato. Gali būti, kad to šiuo metu šiek tiek pasigenda. Jiems itin svarbus palaikymas ir gera atmosfera darbe“, – teigia pašnekovė.

Apklausos rodo, kad nuotoliniu būdu dirbti galintys darbuotojai kartais nesupranta, kodėl darbdaviai juos nori sugrąžinti į biurus.

„Dingo priežastingumas, kodėl turėtų dirbti biure, jei viskas tvarkingai išeina ir namuose. Pandemija tikrai pakeitė, ir ne visos įmonės geba prisitaikyti. Gal ir pasitikėjimo klausimas, – kiek jos pasitiki savo darbuotojais. Neretai tai būna ir pačios organizacinės sistemos priežastis – kiek yra vadovų, kiek jie palaiko artimus ryšius su darbuotojais, kiek juos pažįsta, kiek jais gali pasitikėti. Tai priklauso nuo pačios struktūros, įmonės dydžio, kuo ji užsiima, ar bus leista, ar neleista dirbti hibridiniu būdu, – įvardija R. Karavaitienė. – Darbo skelbimai, kur nurodoma nuotolinio darbo galimybė, yra vieni populiariausių. Jei darbo skelbime nenurodyta, kad yra nuotolinio darbo galimybė, finansininkai, buhalteriai apsisuka ir žiūri kitus darbo pasiūlymus.“

R. Karavaitienė sako, kad neretai darbdaviai gerai net nežino, kokios naudos išties patrauklios, kai kurioms įmonėms tiesiog trūksta žinių, o skelbimai nekeičiami dešimtmečius. Tyrimo duomenys atviri darbdaviams, tad tai puiki informacija tiems, kurie nori kurti išties patrauklias darbo vietas.
Nuotolinis darbas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją