Per sezoną į parduotuvių lentynas – apie 20 tonų uogų

Daugiau kaip dešimtmetį pietų Lietuvoje, netoli Merkinės šilauoges auginantis V. Marcinkevičius pasakoja, jog šių uogų populiarumas kasmet tik auga – tai motyvuoja dar labiau rūpintis ūkiu.

„Pirmąsias šilauoges su žmona Mante pasodinome dar 2012 metais – nors tuo metu šios uogos nebuvo populiarios, mus sužavėjo išskirtinis jų skonis. Svetur buvome matę šilauogių sėkmingo auginimo pavyzdžių, tačiau Lietuvoje turėjome vos keletą pradedančiųjų augintojų“, – pranešime spaudai apie savo veiklos pradžią pasakoja ir lietuviškam prekybos tinklui „Maxima“ uogas tiekiantis ūkininkas.

Šiuo metu ūkininkų šeimos auginamų šilauogių plotai siekia apie 8 hektarus. Prie ūkio plėtros labai prisidėjo ne tik sėkmingi pirmieji derliaus bandymai, bet ir jų dėka užsimezgusi partnerystė su didžiausiu lietuvišku prekybos tinklu.

Tautiečiai pirmenybę teikia vietinėms uogoms

V. Marckinkevičius pasakoja, jog stengiasi pasiūlyti tik itin kokybiškas ir skanias uogas. Daug dėmesio skiriama ir uogyno įrengimui – lyginant su kitomis uogomis, pavyzdžiui, braškėmis, serbentais ar avietėmis, rezultatui pasiekti reikalingos didesnės investicijos.

„Šilauogių derliui labai didelę įtaką turi meteorologinės sąlygos – pavasaris joms turi būti nei per daug ankstyvas, nei per vėlyvas. Labai svarbi ir optimali temperatūra, mat šios uogos nepakelia stipraus karščio. Džiaugiamės, nes šiemet uogienojus aplenkė dideli iššūkiai – uogos sunoko joms įprastu laiku“, – pasakoja ūkininkas.

Prie ūkio sėkmės iš dalies prisideda ir šiuolaikiniai įrenginiai: įrengta automatizuota laistymo sistema, kuri padeda palaikyti drėgmę net ir nesant sausroms, taip pat automatizuota apsauga nuo šalnų, ypač praverčianti ankstyvą pavasarį. Tobulėjančių technologijų dėka, V. Marcinkevičiaus teigimu, derlius būna gausesnis – be jų pastarasis sumažėti gali apytiksliai iki 30 ar 50 proc.

Pasak prekybos tinklo Komunikacijos ir korporatyvinių reikalų departamento direktorės Indrės Trakimaitės-Šeškuvienės, nors šilauogėmis prekybos tinklo parduotuvėse prekiaujama ištisus metus, šviežias lietuviškas derlius yra ypač laukiamas ir vertinamas pirkėjų.
Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė

„Vietos augintojų uogos visuomet sulaukia daugiau simpatijų nei atvežtinės, tad stengiamės užtikrinti ir pirkėjams pasiūlyti tik kokybiškas uogas. Laiku pasirodęs derlius turi įtakos ir kainoms – šiemet lietuviškų šilauogių kaina išliko tokia pati kaip pernai – 200 g šilauogių indelį pirkėjai gali įsigyti už 1,99 Eur. Tai išties unikalios uogos, pasižyminčios visa palete gerųjų savybių, ypatinga nauda sveikatai ir plačiu panaudojimu kulinarijoje“, – pasakoja I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Skonio orientyras – sodriai mėlyna spalva su pilku atspalviu

Kad šilauogės yra ne tik skanios, bet ir naudingos, antrina ir jų augintojas V. Marcinkevičius.

„Dietologai šioms uogoms žarsto komplimentus ne šiaip sau – šilauogėse gausu vitaminų, o jų skonis patinka ir suaugusiems, ir vaikams. Mes, augintojai, taip pat valgome jas dideliais kiekiais. Daugiausiai mėgaujamės šviežiomis uogomis, tačiau jos puikiai tinka trintų kokteilių, salotų ar net kepinių pagardinimui“, – dalijasi ūkininkas.

Mėgstantiems šilauoges ūkininkas primena, jog šių uogų skoniui didelę reikšmę turi laikas po nuskynimo – kuo ankščiau ją ragausite nuskintą nuo krūmo, tuo uoga bus saldesnė.

„Vieną dieną uogas skiname, o kitą jos jau keliauja į sandėlį. Nuo mūsų auginamo krūmo į parduotuvių lentynas šilauogės keliauja maždaug dvi dienas. Norint uogas namuose išlaikyti šviežias ilgiau, patariama jas laikyti šaldytuve 4 laipsnių temperatūroje. Tačiau jei šilauoges suvartoti planuojate per keletą dienų, galite laikyti ir kambario temperatūroje“, – pranešime spaudai pataria V. Marcinkevičius.

Ūkininkas pasakoja, jog perkant uogas būtina atkreipti dėmesį ne tik į uogos dydį, bet ir mėlynos spalvos intensyvumą – kuo uoga bus didesnė ir sodresnės spalvos, tuo skanesnė: „Šilauogių paviršius turėtų būti šiek tiek pilkšvas, uogos tarsi pasidabruotos. Žinoma, spalva gali skirtis priklausomai nuo veislės. Pavyzdžiui, rūšis „Pink Limonade“ pasižymi rožiniu atspalviu. Tačiau visais kitais atvejais dominuoja sodriai mėlyna spalva su papilkėjimu“.