Remiantis pastarųjų metų duomenimis, pasaulinei kalėdinių lempučių rinkai prognozuojamas apie 5–6 proc. augimas kiekvienais metais. Tačiau tai reiškia ne tik šviesesnes ir puošnesnes Kalėdas, bet ir augančius smulkiosios elektronikos atliekų kiekius.

Kad galėtume mėgautis kalėdinių lempučių ir girliandų šviesa be didesnio neigiamo poveikio aplinkai, svarbiausi yra du aspektai – kad mūsų naudojamos kalėdinės lemputės ir girliandos būtų tvarios, o joms susidėvėjus būtų tinkamai rūšiuojamos.

Kalėdiniai papuošimai tampa vis išmanesni

Kaip keičiasi pirkėjų susidomėjimas kalėdinėmis lemputėmis ir girliandomis – kokios tendencijos šiandien vyrauja šioje srityje? Kaip pastebi „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ Prekės ženklų vadovas Egidijus Sabaitis, susidomėjimas kalėdinėmis lemputėmis visada tik auga, o tam daro įtaką kiekvienais metais auganti jų įvairovė prekybos vietose.
Egidijus Sabaitis

„Tamsiuoju paros metu vis daugiau tiek gyventojai, tiek verslai nori papuošti ir pakelti bendrą nuotaiką. Elektrinių girliandų gamintojai taip pat nesnaudžia, dabar pardavimo vietose galima rasti nuo šviečiančių eglučių, žaisliukų iki įvairiausių kalėdinių figūrų, tad alternatyvų elektrinės girliandos turi kaip niekada daug“, – pastebi E. Sabaitis.

Jis pažymi, kad kalėdinės lemputės, kaip ir visos technologijos, vis daugiau keliauja išmanumo link. Jau ne vienas prekės ženklas (kaip pvz., „Twinkly“, „NanoLeaf“) pradėjo kurti išmaniąsias lemputes ar šviečiančias dekoracijas, kurias galima valdyti nuotoliu, specialia programėle išmaniuosiuose įrenginiuose, pavyzdžiui, telefonuose.

„Programėle galima nustatyti ne tik veikimo laiką, bet ir apšvietimo intensyvumą, spalvą, blyksėjimo rėžimą. Tokiu būdu kalėdinės lemputes tiks prie kiekvienų metų pasikeitusių poreikių, pavyzdžiui, vienais metais turite poreikį, kad lemputės šviestų šiltą geltona spalvą, kitąmet – mėlyna, raudona ar sumiksuota skirtingų spalvų palete“, – išmanias galimybes vardina E. Sabaitis.

Tvariau rinktis ilgiau tarnaujančius gaminius: kokie jie yra?

Šiuolaikinėse alternatyvose vis svarbesnis tampa ir tvarumo aspektas. E. Sabaičio teigimu, minėtos išmaniosios girliandų lemputės dažniausiai yra aukštesnės klasės ir yra patvaresnės. Tačiau pašnekovas pažymi, kad, norint mažinti atliekų kiekį, geriau investuoti kartą į aukštos kokybės elektrines girliandas, kurios gali atlaikyti kelis švietinius sezonus.
Vilnius pasipuošęs Kalėdoms

„Jeigu nesirenkate išmanių elektrinių girliandų, taip pat yra lemputės su laikmačiais, kurie padės reguliuoti girliandų veikimą, kai jos reikalingos ar nereikalingos. Tai padeda taupyti energiją ir užtikrina, kad šviesos būtų įjungtos tik tada, kai reikia. Pasirinkite LED (šviesos diodų) lemputes, o ne tradicines kaitrines lempas. LED šviestuvai yra energetiškai efektyvesni, mažiau kaista, tarnauja ilgiau ir paprastai yra patvaresni“, – kaip tvariau pasipuošti per žiemos šventes, pataria E. Sabaitis.

Dar vienas specialisto įvardinamas patarimas – jeigu renkatės lauko lemputes, galite pasirinkti lemputes su saulės baterija. Anot E. Sabaičio, šios lemputės naudoja saulės energiją, sumažindamos elektros poreikį ir sumažindamos bendrą poveikį aplinkai. Taip pat būtina nuvalyti lemputes, kad jos ryškiau šviestų.

„Na ir, žinoma, svarbu kasmet atlikti elektrinių girliandų inventorizaciją ir neveikiančias girliandas išmesti į elektronikos perdirbimo surinkimo punktus. O jeigu norisi atsinaujinti, tai dar veikiančias elektrines girliandas visada galima paaukoti labdaros organizacijoms, kurios rūpinasi jautriausiais visuomenės nariais“, – pataria E. Sabaitis.

Svarbu nepasiduoti begaliniam vartojimui ir pirkimui

Kur gyventojai gali išmesti nereikalingas kalėdines lemputes ir girliandas – ar jas galima rūšiuoti? Kuo išsiskiria šios atliekos iš kitų? Kaip sako „EMP Recycling“ Generalinis direktorius Darius Valeika, su tokiomis elektronikos atliekomis kaip kalėdinės girliandos, dekoracinės lemputės ar kita, galima atsisveikinti keliais būdais.

Darius Valeika

Visų pirma, galima užsakyti nemokamą elektronikos „atliekų taksi“ išvežimą, kurio metu „EMP Recycling“ darbuotojai išneša ir išveža iš gyventojų ar įmonių nebereikalingus prietaisus. Taip pat atliekas galima priduoti į supirktuves, kurios veikia didžiausiuose Lietuvos miestuose, ir gauti už jas atlygį.

Dar viena alternatyva – išmesti šiuos prietaisus į specialius rūšiavimo konteinerius bei dėžutes, kurias galima rasti visuose prekybos centruose, taip atsakingai atsisveikinant su nebereikalinga ir neveikiančia elektronika.

„Kalėdines girliandas, dekoracijas, kaip ir kitus elektros ir elektroninės įrangos prietaisus, draudžiama mesti į komunalinėms atliekoms skirtus konteinerius, statyti šalia jų, laikyti atviroje vietoje, ardyti patiems, atiduoti surinkėjams ar metalo supirkimo įmonėms, neturinčioms jų sutvarkymui reikalingų leidimų. Tai – pavojinga aplinkai bei žmonių sveikatai“, – įspėja D. Valeika.

Jis pabrėžia, kad šiandien svarbu ne tik pasidžiaugti kalėdinių papuošimų kuriama šventine nuotaika, bet susimąstyti ir apie tvarų kalėdinių lempučių ir girliandų panaudojimą, kad išvengtume nereikalingų elektronikos atliekų kaupimosi.
Tvariausia Kalėdų eglė

„Visuomet stengiamės gyventojams priminti, kad šventes galima sutikti tvariai, atsakingai bei sąmoningai, nepasiduodant begaliniam vartojimui ir pirkimui. Pavyzdžiui, jau turimas girliandas ir kitas Kalėdines dekoracijas galima naudoti kelis kartus iš eilės, nebūtina pirkti naujų, kadangi senos vis dar gali puikiai tarnauti. O jeigu esamos dekoracijos nebeveikia, jomis būtina atsikratyti teisingu būdu. Vienas iš „EMP Recycling“ bendrų projektų kartu su „Litexpo“ ir „Švenčių studija“ – 2023 metų Tvariausia Kalėdų eglutė. Ji buvo gyvas pavyzdys gyventojams, kaip galima sąmoningai ir tvariai sutikti šventes bei, kaip iš paprastų dalykų galima sukurti šį tą gražaus“, – sako D. Valeika.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją