Įranga saulės modulių valymui išpopuliarėjo pastaraisiais metais

Įmonė „Vijusa Baltic“ prekiauja įvairiomis profesionaliomis prekėmis, skirtomis palaikyti švarą. Vienos jų – įranga, skirta valyti saulės elektrinių modulius. Įmonės atstovė Irina Bartkevičienė teigia, kad tokių prekių paklausa išaugo per pastaruosius metus.

„Ypatingai daug prekių įsigyjama žiemos metu, iškritus dideliam kiekiui sniego. Vartotojai vis labiau įsitraukia į modulių priežiūrą, todėl tai pastebima ir prekių paklausoje“, – nurodo pašnekovė.

Ji pabrėžia, kad saulės modulių priežiūros įranga yra sezoninės prekės, tad dauguma vartotojų jų ieško šaltuoju metų sezonu.

„Išties saulės elektrinių populiarumas lėmė paklausą ir jų valymo įrangai bei valymo įrankiams. Per pastaruosius trejus metus šių prekių paklausa augo eksponentiškai, o augimo priežastis – spartus naujų saulės elektrinių įsirengimas ir didelis sniego kiekis žiemos sezono metu“, – sako I. Bartkevičienė.

Anot specialistės, išaugęs saulės elektrinių įsigijimas sukuria palankias rinkos sąlygas ir valymo prekių tiekėjams. Vis tik svarbu suvokti, kad modulių valymo įranga geriausiai parduodama tada, kuomet šalta ir daug sniego.

Nerekomenduoja gremžti sniego

Įmonės atstovė pasakoja, kad jų klientai dažnai renkasi valymo komplektus saulės elektrinėms, kurie sudaryti iš teleskopinio 9 arba 11 metrų koto ir sniego nubraukimo įrankio, kuris yra su stora guma, tad užtikrina efektyvų valymą.

„Žiemą kolektorius prižiūrėti svarbu. Tai užtikrina efektyvų saulės elektrinės veikimą. Būtina nuolat šalinti sniegą nuo modulių paviršių, kad saulės spinduliai galėtų juos pasiekti ir moduliai galėtų nepertraukiamai veikti. Nerekomenduojame valyti, o ypač – gremžti kolektorių, esant susidariusiam ledui. Tai gali pažeisti saulės elektrinės sistemos komponentus“, – sako pašnekovė.

I. Bartkevičienė pataria nuo modulių valyti tik sniegą, o ledą palikti tol, kol jis pats palaipsniui nutirps.

Jokios specialios priežiūros nereikia

Kiek kitokios nuomonės dėl sniego nuo saulės modulių valymo yra saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovas Vaidas Brazinskas. Anot jo, jokios privalomos elektrinių priežiūros nėra, vis tik, egzistuoja tam tikros rekomendacijos, kuriomis gali vadovautis visi, kurie nori, kad saulės elektrinė tarnautų kuo ilgiau bei veiktų efektyviai.

„Rekomenduojama įrangą patikrinti kasmet: patikrinti izoliacijos varžas, atnaujinti programinę įrangą, įvertinti, ar moduliai stabiliai laikosi ant stogo ir jokios tvirtinimo detalės nejuda. Bet to, svarbu apžiūrėti, ar elektrinė yra švari, ar nereikia jos nuplauti“, – pataria specialistas.

Jis sako, kad jei namas, ant kurio stogo yra saulės elektrinė, yra šalia miško, neasfaltuoto kelio ar kitų objektų, kurie gali užteršti modulius, juos reikėtų nuplauti kas kelerius metus. Tai – visa priežiūra, kurios, anot V. Brazinsko, pakanka. Žiemos metu sniego nuo modulių valyti, jis įsitikinęs, nereikia.

Vargti valant sniegą nerekomenduoja

Kiekvienais metais saulės elektrinių turėtojai diskutuoja apie tai, ar verta valyti sniegą nuo modulių, ar ne.

„Mes esame kai kurias teorijas patikrinę praktikoje. Kadangi turime daug sumontuotų elektrinių, palyginome ant stačių stogų sumontuotų elektrinių, ant kurių niekas neužsilaiko, veiklą su elektrinėmis, kurios sumontuotos ant gulstesnių stogų, kur sniegas laikosi visą žiemą. Peržiūrėję rezultatus galime drąsiai sakyti, kad valyti saulės modulių neverta. Žiemą saulės elektrinė pagamina nedaug elektros energijos. Saulėtų dienų šaltuoju laikotarpiu mažai, pasirodžiusi saulė laikosi žemai horizonte ir turi mažą intensyvumą“, – paaiškina ekspertas.

Anot jo, žiemą elektrinė pagamina vos kelis procentus visos elektros energijos, kurią pavyksta pagaminti per metus. Tad valant modulius situacija nepasikeis, o darbas bus atliktas perniek.

„Be to, neatsargiai valant modulius su grubiais daiktais galima elektrinę pažeisti“, – įspėja V. Brazinskas.

Mįslinga modulio skilimo istorija sukėlė įtarimą

Specialistas turi ir kitų, itin naudingų patarimų saulės elektrinių savininkams. Jis teigia, kad klientui nusprendus visgi valyti modulius, verta laikytis tam tikrų taisyklių.

„Nereikėtų naudoti jokios chemijos, kad viršutinis grublėtas stiklas nepakeistų savo savybių ir spalvos. Taip pat negalima naudoti grubių daiktų valymui, nes taip gali būti subraižytas viršutinis stiklas. Žinoma, jokiu būdu negalima lipti ant paties modulio ar ant rėmo, kad stiklas neskiltų“, – teigia įmonės atstovas.

Ir nors valyti modulių pašnekovas nerekomenduoja, dar tvirtesnę nuomonę jis turi dėl ledo gremžimo. Tai – ne tik nerekomenduojama, tačiau ir pavojinga. Saulės elektrinės modulio viršutinis stiklas yra grublėtas, todėl intensyviai jį valant galima subraižyti stiklą.

„Esame vykę pas klientą, kuris pranešė, kad modulis žiemą savaime suskilo. Nuvažiavę radome mechaninį pažeidimą. Nors klientas teigė, kad pats prie modulių nelindo ir jis suskilo pats, ant stogo radome sniego valytuvą ir ilgą lazdą su grandikliu. Iš to padarėme išvadą, kad klientas valė stogą ar modulius ir pats užlipęs ant jo modulį suskaldė“, – viena iš praktikoje pasitaikiusių istorijų dalinasi V. Brazinskas.