Kur saugoti perteklinę saulės energiją?

Elektros skirstymo operatoriaus (ESO) Ryšių su visuomene projektų vadovė Rasa Juodkienė aiškina, kad pirmiausia gaminančiam vartotojui reikėtų įvertinti savo poreikius ir statytis tokio galingumo elektrinę, kad nebūtų didelio pagamintos elektros energijos pertekliaus. Jeigu buitinis gaminantis vartotojas iš anksto žino, kad sugeneruos per daug – jis gali pasirinkti mokėti už naudojimosi tinklais paslaugą elektros energijos kiekiu, nuo šių metų balandžio pirmos dienos tai bus 32% nuo į tinklą patiekto energijos kiekio, bet tuomet už tinklus pinigais mokėti nereikės. Taip pat galimas perėjimas į grynojo atsiskaitymo modelį, kai į tinklą patiekta elektros energija yra kaupiama ne kilovatvalandėmis (energijos kiekiu), o pinigais, generacijos metu parduodant tą elektrą. Tokiu atveju klientui reikia pačiam gerai įvertinti, ar tai – finansiškai naudingas sprendimas.

Jeigu elektrinė jau įrengta, gamintojai ją kaupti gali ESO tinkluose. Pasak saulės energijos bendrovės „Saulės grąža“ privačių klientų skyriaus vadovo Vaido Brazinsko, sukauptą elektros energiją jie gali vartoti tada, kai atsiranda poreikis, pavyzdžiui, kai saulės elektrinė pagamina mažiau elektros, nei jos reikia. Tokių situacijų pasitaiko šaltuoju metų laiku arba išaugus elektros energijos poreikiams.

Atsiskaityti už elektros energijos pasaugojimą galima trimis būdais – yra trys skirtingi planai, kuriuos kiekvienas gamintojas gali pasirinkti savo nuožiūra:

  • Atsiskaitymas ESO už pagamintos ir susigrąžintos elektros energijos kilovatvalandę – 0,07139 centai
  • Mėnesinis mokestis ESO už instaliuotą saulės elektrinės galią – 5,2514 Eur už kW per mėnesį.
  • Mokėjimas ESO savo pagaminta elektros energija dalį jos atiduodant į tinklą.


„Elektrinę galima priskirti keliems objektams. Tai reiškia, kad keliuose namuose gali būti vartojama saulės generuojama elektros energija. Pavyzdžiui, jei saulės elektrinė yra pastatyta ant namo, esančio Vilniuje, stogo, ji gali aprūpinti elektros energija ne tik šį būstą, bet ir sodybą, esančią pajūryje. Tokiu atveju visi objektai turi būti registruoti kaip gamintojai“, – sako V. Brazinskas.

R. Juodkienė priduria, kad gaminančių vartotojų modelis yra sukurtas savo poreikių patenkinimui: „Elektrinę galima išdalinti ir priskirti kitiems objektams, bet visuose šiuose objektuose elektros tiekimo sutartis turi būti sudaryta su tuo pačiu klientu. Taip pat nuosavybės savininkas turi būti tas pats, kuris yra registruota registrų centre“.

Vasarą pagamintą elektrą galima naudoti ir žiemą

Vienas iš variantų pačiam gamintojui suvartoti perteklinę energiją – jos saugojimas ateičiai. Tokia elektros energija kaupiama elektros tinkluose, virtualioje ESO sąskaitoje. Tačiau tai – ne vienintelis būdas. Anot V. Brazinsko, galima elektros energijos perteklių kaupti ir namuose, tačiau tokiu atveju reikalingos didesnės investicijos. Namuose turi būti įrengti akumuliatoriai, kuriuose ir saugoma elektros energija. Tokiu atveju namų ūkis gali naudoti dieną pagamintą elektros energiją tamsiuoju paros metu. Taip užtikrinamas nenutrūkstamas elektros energijos tiekimas, todėl jos nereikia papildomai pirkti iš elektros tinklų. Elektros energijos perteklių esant poreikiui galima panaudoti bet kuriuo metu. Pavyzdžiui, šaltuoju metų laiku, kai saulės mažiau.

ESO atstovė pabrėžė, kad nors vienas iš variantų saugoti perteklinę pagamintą energiją – kaupikliai, jais naudotis apsimoka tik trumpuoju periodu (priešingu atveju, toks būdas brangus) – elektros energija turėtų būti suvartota per dieną ar savaitę.

Perteklinės elektros pardavimas – griežtai reguliuojamas

Jeigu gamintojas dar prieš įsirengdamas saulės elektrinę galvoja, kad atsiradus energijos pertekliui, galės ją parduoti ar pasidalinti su artimaisiais – planas neišdegs. R. Juodkienė priminė, kad energijos perdavimas kaimynams, giminėms ar draugams būtų komercinė elektros tiekimo veikla, kuri yra licencijuojama ir griežtai reguliuojama.

„Gaminantis vartotojas negali perduoti elektros energijos pertekliaus kaimynams, draugams ar įmonėms. Ją jis turi suvartoti pats. Gaminantis vartotojas ESO tinkluose elektros energiją kaupia ribotą laiką. Elektros tiekėjas kiekvienais lyginiais metais (pavyzdžiui, 2024 m.) peržiūri gamintojo sukauptą energijos kiekį. Jei pastebimas neišnaudotas perteklius, tuomet tiekėjas gamintojui skiria kompensaciją, o vartotojas pradeda iš naujo kaupti elektros energiją nuo balandžio 1 dienos iki kitų metų kovo 31 dienos“, – aiškino V. Brazinskas.