Įsigaliotų nuo Naujųjų

Sekdama kitų šalių pavyzdžiu, Lietuva ruošiasi keisti atsiskaitymo sistemą – saulės elektrinių tiekiamos energijos taupyti nebegalės, ją teks parduoti. Kitaip tariant, kaupti bus galima ne energiją, o pinigus. „Ignitis“ verslo klientų ir plėtros vadovas Haroldas Nausėda sako, kad Europos Sąjungos sprendimas vartotojams tokiu pokyčiu suteikia galimybę tapti aktyviais rinkos dalyviais.

„Senoji sistema neleido tokiems būti, nes elektros energija būdavo tik kaupiama, ir tokia sistema nesukūrė paskatų taupyti arba reaguoti į valandinius kainos pokyčius. Naujoji sistema, gryno atsiskaitymo, kuri dabar pristatoma teisės aktų projekte, leis aktyviai reaguoti į kainų pokytį, ir jei kainos labai užkyla, bus galima savo pagamintą elektrą parduoti, o jei kaina labai nukrenta, galima daugiau vartoti savo pagamintos elektros. Atsiras paskatų kaupti akumuliatoriuose, kurie iki šiol Lietuvoje nebuvo patrauklūs“, – sako H. Nausėda.

Anot pašnekovo, kol kas tokios naujovės pritaikymas orientuotas į verslo įmones ir planuojama, kad naujovė Lietuvoje įsigalios nuo naujųjų metų.

Haroldas Nausėda

„Dabartiniam buitiniam vartotojui galios ta pati sistema su vadinamuoju kaupimu, – pabrėžia Lietuvos energetikos agentūros direktorius Virgilijus Poderys. – Tiems namų ūkiams, kurie turi ar ant stogų, ar nutolusias elektrines, niekas nesikeis. Kodėl tik verslui? Nes verslas savo vartojimą gali „pastumdyti“, keisti. Tai labai sveika ir visai elektros sistemai, nes kai yra maža kaina, vadinasi, yra perteklius, verslas tuomet galėtų savo vartojimą didinti ir, atvirkščiai, kai kaina didelė, vartojimą galėtų sumažinti.“

V. Poderys sako, kad verslas turi kompetencijos taip dalyvauti elektros kainų rinkoje, o valstybė dar suteiks pagalbą tiems, kurie nori įsigyti specialių elektros kaupimo baterijų.

Buitiniams vartotojams šis modelis kol kas neplanuojamas taikyti, tačiau juos palies tokie elektros energetikos pokyčiai. H. Nausėda papildo, kad kartu diegiami ir išmanieji skaitikliai tiek verslui, tiek buitiniams vartotojams, tad technologijos leis sekti tikslų suvartojamos elektros kiekį.

Dėmesys vėjo energetikai didėja

Šiuo metu, V. Poderio žiniomis, Lietuvoje įdiegta apie 430 tūkstančių išmaniųjų skaitiklių, planuojama, kad iš viso jų reikės per milijoną vien su pirmąja skaitiklių įdiegimo banga.

„Buitiniai vartotojai taip pat galės pereiti prie tokių planų, kad elektrą vartos pagal tos valandos kainą ir reguliuos savo vartojimą. Kaina žinoma iš anksto – rytdienos žinome pavalandžiui. Tarkime, vakar kokias 7–6 valandas buvo nulinė kaina ar minusinė, tai tuo metu, kam reikia, gali vartoti – skalbyklei, indaplovei ir taip toliau“, – paaiškina V. Poderys, kaip buitiniai vartotojai gali mažinti elektros sąskaitas.

Pašnekovas vardija, kad Europoje būna net apie minus 100 eurų kaina, ir nors Lietuvoje neigiama kaina būna gerokai mažiau kaip nulis centų, išmanieji skaitikliai leidžia pasirinkti elektros naudojimą tuomet, kai elektros kaina yra žemiau nei nulis centų.

Virgilijus Poderys

„Sumaus, tvarus elektros naudojimas – tokie žodžiai šiuo atveju tinka. Yra programėlių, tad verslas, planuodamas savo gamybos dieną, jau gali žinoti, kokios kainos bus rytoj. Pagal tai galėtų planuoti gamybinius režimus, valdyti vartojimą ir elektros energijos paklausą“, – paaiškina H. Nausėda.

Pašnekovas sako, kad jie, kaip įmonė, neskatina verslo kurti milžiniškų elektrinių, o skatina naudotis elektra tvariai, apgalvojant savo vartojimą.

„Lietuvoje atsiranda ir dar viena atsinaujinančios energetikos sritis, į kurią labai stipriai investuojama ir bus investuojama ateityje, – tai vėjo energetika. Saulės energetika, vėjo energetika ir buvimas rinkoje, dalį elektros energijos perkant biržoje pagal valandines kainas, – tai tas receptas, kuris verslui padės išlikti ir konkurencingam, ir valdyti kainos stabilumą“, – sako elektrą ir dujas tiekiančios įmonės atstovas.

Pasak Lietuvos energetikos agentūros direktoriaus, baterijos energijai kaupti reikalingos, nes kainų skirtumai per parą labai stipriai svyruoja, tad investicijos leis saugoti pigiausią elektrą ir nereikės sukti galvos dėl kainų šuolių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją