Šis antradienis – tikra eglučių diena: pirmoje dienos pusėje Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius socialiniuose tinkluose prabilo apie iniciatyvą vis dėlto atsisakyti rekordiškai brangios Kalėdų eglės. Meras viešai pasiūlė sostinėje statyti itin kuklią žaliaskarę, o likusius eglutei numatytus pinigus aukoti Ukrainai. Po pusdienio su tokiu pačiu pasiūlymu pranešimą išplatino ir Kauno miesto savivaldybės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija.

Kone ketvirtį milijono turėjusi kainuoti Vilniaus Kalėdų eglė sulaukė audringos aplinkos reakcijos ir antradienį R. Šimašius puolė situaciją taisyti: „Man nepatinka tik tai, kad eglutės Lietuvoje virto savotiškomis lenktynėmis, kieno geresnė ir gražesnė. Turime gerą progą tai sustabdyti – šiemet, deja, turėsime pirmas Kalėdas karo metu. Kalėdos jauki šventė ir reikia grįžti prie paprastesnio jaukumo. Ačiū Dievui, mieste reikalus sprendžia ne tik meras, o daugeliui miestiečių visada patikdavo didesnė, vis labiau šviečianti eglė. Tuo keliu buvo nueita ir šiemet“, – savo įraše skelbė meras, kartu ragindamas taupyti.

Visgi, meras neslepia, jog, nepaisant užgimusios iniciatyvos, pinigai jau yra leidžiami: „Aišku, konkursas jau įvyko, sutartis pasirašyta, pinigai jau leidžiami pirminėms idėjoms realizuoti. Aš apie tai sužinojau šiek tiek vėliau, nei būčiau norėjęs, bet tai dabar nesvarbu. Tačiau vis dar turime galimybę pasukti darnesniu ir nuosaikesniu keliu. Kalbuosi ir tariuosi su Tarybos nariais, ar jiems tinka toks planas.“

Komentaruose netrūko sveikinančių mero idėją, tačiau atsirado ir abejojančių, ar šis kelias – tikrai racionaliausias, turint omeny, kad sutartis jau pasirašyta, galimi finansiniai nuostoliai ją nutraukiant ir t.t. Vis dėlto, kone daugiausiai reakcijų sulaukė tinklaraštininko Skirmanto Malinausko mintys apie R. Šimašiaus idėją:

„Kas yra idiotizmas? Miesto valdžia pasiūlo eglę už brangiai. Kelis kartus brangesnę nei anksčiau. Tuo metu, kai elektra brangi, ją raginama taupyti, kai krizė ir t.t. Čia idiotizmas? Ne, čia gali būti daug visko – begalinis noras nueinant padaryti įspūdį, kažkieno manymas, kad tiek išleidus apie Vilniaus eglę koks užsienio portalas parašys ir bus cool reklamėlė, natūralus noras užsidirbti ir t.t. Žodžiu, įprasta interesų mišrainė.

Idiotizmas yra tai, kad shitstormą pamatęs meras netikėtai praregi ir sako „oi ne, man nepatinka, Vilnius turės kukliausią kalėdinę eglutę Lietuvoje, o sutaupytus pinigus paaukosim Ukrainai“. Portalai ima siūlyti balsuoti, ar reikia kuklesnės eglutės, apie tai rašomi tekstai, rodomi reportažai, net diskusijos laidose vyksta.

Mere, jūs nieko nesutaupėt. Nei cento. Priešingai, daug resursų skirta oro virpinimui ir populistiniam PRui. Atitrūkę nuo realybės politikai siūlo pinigų švaistymo projektus, kurie, sulaukus kritikos, tiesiog ore verčiami tų pačių politikų reklama už mūsų visų pinigus.

Taip švaistūnai staiga tampa kukliais, geras meras oponuoja blogai tarybai, nors joje turi daugumą, galima taupyti šimtus tūkstančių, nors nesutaupoma nieko, galima „aukoti“ Ukrainai, nors aukoti žmonės (taip pat ir meras) gali tik iš savų pinigų, o vadžios institucijos gali skirti paramą iš viešų (mūsų visų) lėšų ir tai turi daryti ne savireklamos tikslais lipant iš skandalo, o apgalvotai.

Kaip jau rašiau komentare, reikėjo sugalvoti pirkti eglutę už milijardą, tai dabar galėtume visi diskutuoti, kaip „sutaupytą“ milijardą išleisti. Kiekvienam miestiečiui po 2 tūkst. eurų būtų galima šventėms padovanoti. Čia yra idiotizmas. Nebūkime idiotais“, – feisbuke rašė S. Malinauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)