Sistema strigo nuo antplūdžio, išdalino per pusantros valandos

Delfi skaitytojas kreipėsi į redakciją pranešdamas, kad vasario 27 d. nuo 8 val. ryto interneto svetainė, kurioje teikiama paraiška dėl paramos, jau neveikė, o kai vėl ėmė veikti – kvietimas teikti paraišką paramai jau buvo pasibaigęs. Tai įvyko dėl didžiulio kiekio norinčių gauti paramą:

„Nuo pat 7 valandos ryto jau matėm didžiulį susidomėjimą ir apie 5 tūkst. vartotojų buvo prisijungę prie mūsų informacinės sistemos. Tik paskelbus kvietimą nuo 8 val. ryto, prie sistemos jungėsi visas tas srautas. Dėl srauto ribojimo paraišką vienu metu galėjo pildyti apie 600 vartotojų, bet jau 8:30 val matėme, kad vartotojų skaičius – apie 7 tūkst., tuo tarpu paramos gali tikėtis tik apie 4 tūkst. gyventojų. Po truputį tas srautas ėjo link paraiškos vertinimo ir labai greitai, per pusantros valandos, užsipildė visa suma, skirta kvietimui“, – komentavo Aplinkos projektų valdymo agentūros (APVA) direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vrubliauskas.

Anot V. Vrubliausko, norinčių įsirengti saulės elektrinę skaičiai išties didžiuliai, o paramos kiekis ribotas, tad šiuo metu vyksta diskusijos su Energetikos ministerija dėl paraiškų teikimo sąlygų, svarstoma suteikti galimybę teikti paraišką paramai tik tiems pareiškėjams, kurie jau įsirengė saulės elektrines.

Vytautas Vrubliauskas

Tolimesnio elektrinių pigimo tikėtis neverta

Pasak „Saulės grąža“ direktorės Deimintos Noreikienės, labai daug žmonių laukė šios paramos, jau buvo pasiruošę reikiamus dokumentus: „Kadangi turime vyresnio amžiaus klientų, kuriems patiems sudėtinga įveikti tą sistemą, buvo daug apsilankymų mūsų fizinėje prekybos vietoje. Kadangi ta parama per pusantros valandos baigėsi, buvo žmonių, kurie atėjo ir nespėjo užpildyti tos paraiškos, mat viskas trunka pakankamai ilgai, kol apskritai pavyksta prisijungti prie sistemos. Turime vyresnio amžiaus klientę, kuriai tai – jau antra parama, kai nepavyksta užpildyti, nors žmogus įdėjo tiek pastangų, kad net atvažiavo į vietą.“

D. Noreikienės įsitikinimu, siekiant bendro valstybinio tikslo, kad kas trečias gyventojas turėtų atsinaujinantį energijos šaltinį, parama išlieka svarbia motyvacine priemone ir nebūtų protinga apriboti galinčių gauti tokią paramą ratą, apsiribojant tik mažas pajamas gaunančiais lietuviais.

„Tikėtina, kad saulės elektrinių kainos tikrai nebekris, nes aplinkybės keičiasi. Yra situacija, kad laivai nebegali praplaukti per Sueco kanalą ir plaukia aplink visą Afriką. Tai pakankamai kelia kainą. Susidomėjimas taip pat kelia kainą, nes pasaulinė saulės energetikos rinka taip pat nestovi vietoje. Didelio kainų kritimo, manau, nereikėtų tikėtis, be to, jei viskas vyks taip kaip pas mus vyksta Lietuvoj, kai yra dirbtiniai deficitai ir dirbtinės bangos, tai daro dirbtines eiles ir poreikis nesusibalansuoja taip kaip galėtų“, – komentuoja „Saulės grąža“ direktorė.

Kitą paramos bangą planuoja trečią metų ketvirtį

2024-iesiems bendra numatyta suma paramai saulės elektrinei siektų apie 85 mln, o kito kvietimo paramai, sako APVA direktoriaus pavaduotojas, gyventojai galėtų tikėtis šių metų trečiąjį ketvirtį, tačiau šiuo metu Energetikos ministerija vertina paramos skyrimo sąlygas, tad jos gali šiek tiek kisti.

„pirmiausia, labai norėtume aiškesnės žinutės, ko tikėtis jau įsirengusiems elektrines, taip pat labai svarbu žinoti, ar ta nauja parama irgi galios tuo pačiu principu, kad galima įsirengti anksčiau ir paskui kreiptis dėl paramos, kad nesustotų tas ciklas. Reikia turėti omenyje, kad prasideda saulėtas periodas – tik pradės šviesti saulė ir žmonės pradės galvoti apie elektrinę, tad ar jie gali tai daryti ir paskui gauti paramos, ar turi laukti tos žinutės. Būtų toks prašymas iš rinkos didelio kiekio dalyvių, kad parama būtų kuo ankstesnė ir žmonės galėtų tą naudą iš saulės gauti anksčiau, nelaukdami rugsėjo ar spalio mėnesio“, – verslo ir vartotojų lūkestį įgarsina D. Noreikienė.