„Internetas suteikia kiekvienam mūsų daugybę galimybių įdarbinti savo žinias, gebėjimus, laiką, daiktus, nekilnojamąjį turtą, pinigus ir gauti papildomų pajamų šalia mūsų nuolatinio uždarbio. Kita vertus, yra labai svarbu žinoti, kurios iš šių galimybių yra patikimos ir saugios, o kurios gali būti sukčių spąstai“, – pataria E. Jurevičius ir pateikia kelis saugius būdus papildomai užsidirbti neišeinant iš namų.

Internetiniai kursai

Jei esate kurios nors srities ekspertas, apsvarstykite galimybę gauti pajamų iš savo žinių.

„Internetinių kursų paklausa šiuo metu yra didelė ir tikėtina, kad jų kūrėjams pinigus šis šaltinis neš dar ilgai. Turiniu galite dalintis savo verslo interneto puslapyje arba parduoti jį tam skirtoms platformoms. Kursus talpindami nuosavoje svetainėje patys rinksitės platinimo būdą ir kainą, visą uždarbį pasiliksite sau. Kitu atveju, priklausysite nuo pasirinktos kursų platformos, tačiau nereikės pačiam administruoti kursų puslapio“, – pasakoja ekspertas.

Bet kuriuo atveju, jei tikitės ilgalaikio pajamas nešančio rezultato, turėsite pradžioje skirti laiko pasiruošimui. Svarbiausia tinkamai pasirinkti ir pažinti auditoriją, kuriai kalbėsite, bei atliepti jos poreikius. Kuriant kursų medžiagą svarbu įsitikinti, kad jūsų turinys būtų ne tik informatyvus ir struktūruotas, bet ir įtraukiantis.

Nenaudojamų daiktų pardavimas internete

Jei turite nenešiojamų rūbų ar nenaudojamų buities prietaisų, perskaitytų knygų, parduokite juos internete. Svarbiausia, pasak eksperto, įsitikinti, kad pirkėjas yra patikimas asmuo, ir nesiųsti produkto, kol klientas nesumokėjo. Taip pat reikėtų išlikti budriems ir nevesti savo kortelės duomenų bei nedaryti pavedimų, kurie neva reikalingi tam, kad parduotumėte daiktą.

„Lietuvoje tam turime ne vieną platformą. Jose uždirbamos lėšos priklauso nuo prekės ženklo, kokybės, stiliaus ir taikomų mokesčių. Nuo to, kokią pardavimo platformą pasirinksite, priklausys auditorija, kuriai bus įdomios jūsų siūlomos prekės, tačiau vienos geriausios platformos nėra. Rinkitės tą, kuria bus lengva naudotis, kuri yra patikima ir turi daug vartotojų. Taip daiktus parduosite greitai ir saugiai“, – pranešime spaudai sako E. Jurevičius.

 Edvinas Jurevičius

Investavimas ir indėliai

Jeigu papildomų pajamų jums nereikia labai staigiai ir turite sukaupto kapitalo, verta pinigus įdarbinti investuojant ar padedant juos į indėlį, pataria E. Jurevičius. Jeigu ketinate pats investuoti į įmonių akcijas, iš pradžių tam reikės sukaupti nemažai žinių apie rinkas ir investavimo riziką, o vėliau – skirti laiko reguliariai peržiūrint savo investicinį portfelį bei domintis, kas vyksta akcijų rinkose, sako ekspertas.

„Paprastesnis būdas yra patikėti savo lėšas profesionaliems investuotojams, rinktis investicinius fondus ar indėlius. Pavyzdžiui, terminuotasis indėlis yra papildomų lėšų gavimo būdas, kai nustatytą terminą pinigus laikote atskiroje sąskaitoje. Už tai gaunate garantuotą ir fiksuotą palūkanų normą. Kitaip tariant, įdarbinate savo esamus pinigus, kad šie generuotų jums naujas pajamas“, – sako E. Jurevičius.

Jeigu vis dėlto norisi patiems išbandyti investavimą akcijų biržoje, ekspertas pataria pradėti nuo nedidelės sumos ir palaipsniui kaupti žinias, nuolat domėtis naujienomis. Ilgainiui tai gali tapti pasyvių pajamų šaltiniu, tik svarbu atminti, kad investavimas visada yra susijęs su rizika.

Būsto nuomos platformos

Jeigu turite nekilnojamojo turto, galite pabandyti užsiimti trumpalaike būsto nuoma, pataria E. Jurevičius.

„Trumpalaikė nuoma suteikia daug lankstumo. Dėl to daugybė žmonių visame pasaulyje naudojasi skaitmeninėmis būsto nuomos platformomis patys ieškodami ar suteikdami galimybę kitiems išsinuomoti būstą. Tai gali būti lengvas pajamų šaltinis, ypač jei išvykstate ilgesnių atostogų arba tiesiog turite laisvą kambarį ar rečiau naudojamą sodybą“, – sako banko ekspertas.

Tokiose platformose nuomininkai gali patys nustatyti būsto prieinamumą, galimus nuomos laikotarpius ir kainas. Dėl to tai naudinga žmonėms, siekiantiems padidinti savo pajamas, tačiau nenorintiems įsipareigoti ilgesniam laikui.

Internetinės apklausos

Jeigu turite daugiau laisvo laiko, kurio negaila skirti siekiant užsidirbti kad ir kelis eurus, galima išbandyti apklausų tinklalapius, kurie moka atlygį už apklausų atlikimą.

„Atsakinėti į apklausas gali kiekvienas, turintis išmanųjį įrenginį ir interneto ryšį. Tiesa, šitaip, tikėtina, kad uždirbsite vos kelis eurus per dieną, tačiau turint laisvo laiko, tai yra neblogas būdas praleisti kelias minutes ir papildomai užsidirbti neįdedant didelių pastangų“, – pasakoja E. Jurevičius.

Vis dėlto, nereikėtų pamiršti, kad internetas gausus sukčių. Banko atstovas pataria pirmiausia visada pasidomėti apklausų svetaine ir įmone, kurios apklausą ketinate pildyti. Siekiant didesnio saugumo susikurkite atskirą el. paštą, kad siunčiami laiškai iš svetainių nesudarytų papildomų rūpesčių. Be to, nedelskite atsiimti iš šių svetainių už apklausas uždirbtų pinigų, kad jeigu, retu atveju, jos pakeistų savo taisykles ar bankrutuotų, neprarastumėte savo uždarbio.

„Tačiau kad ir kokia papildoma veikla beužsiimtumėte, rekomenduojama pasikonsultuoti Valstybinės mokesčių inspekcijos specialistais – jie padės perprasti kiekvienos veiklos rūšies pajamų apmokestinimo tvarką, nuo kokios sumos taikomi papildomi mokesčiai bei atsakys į kitus panašius klausimus“, – pataria banko ekspertas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją