Nerado naujos statybos namo, kuris atitiktų lūkesčius

Apie naujus namus Irmantas su žmona pradėjo svajoti dar 2018 metais. Vyras pasakoja, kad būtent tada su žmona grįžo į Lietuvą iš Jungtinės Karalystės ir nusprendė laikinai apsistoti pas žmonos tėvus.

„Žinoma, nėra nieko pastovesnio už laikinumą. Gyvendami pas žmonos tėvus pradėjome dairytis nekilnojamojo turto. Kadangi aš užaugęs kaime, žmona visą gyvenimą gyveno mieste, tačiau nuosavame name, apie butą nė nesvarstėme. Pradžioje dairėmės į naujos statybos būstus, tačiau mums niekas nepatiko“, – pasakoja pašnekovas.

Anot jo, jiems su žmona tai namo išplanavimas netiko, tai objekto kaina pasirodydavo visiškai neadekvati. Taip jie ir liko gyventi pas žmonos tėvus ir apie savus namus pagalvodavo vis rečiau.

Sodybą nusipirko ilgai negalvoję: pasiryžo ją prikelti naujam gyvenimui

Paskyros „Namas liepų gatvėje“ kūrėjas pasakoja, kad 2021 metų vasarą jo žmonos sesuo dairėsi sau namo. Apie vieną aplankytą objektą ji papasakojo ir Irmantui. Giminaitei jis nelabai tiko, nes namas buvo senas, reikėjo kapitalinio remonto.

„Kaina buvo nedidelė, tad ekspromtu sugalvojome mes tą objektą apžiūrėti. Na, ir sužavėjo mus mažas ir jaukus kaimelis, rami aplinka. Vaikštinėdami po namą jau įsivaizdavome galimus išplanavimo variantus ir stengėmės objektyviai įvertinti, kiek darbo viskas pareikalautų“, – prisimena vyras.

Grįžę po apžiūros jie su žmona pradėjo svarstyti, kiek kainuotą šį namą prikelti naujam gyvenimui ir ar apskritai tą daryti verta.

„Persigalvojome gal kokius 3 kartus. Galiausiai, po pokalbio su mano tėčiu, apsisprendėme – namą perkame. Vos po kelių savaičių jau turėjome ir namo raktus“, – teigia pašnekovas.

Prieš šeimai įsigyjant būstą, jis buvo naudojamas kaip vasarnamis. Irmantas sako, kad jo stogas keliose vietose buvo kiauras, perdanga šiek tiek patręšusi, namo langai buvo seni, o ir elektros instaliaciją reikėjo keisti.

Nusprendė renovuoti iš pagrindų

Atslūgus pirminei euforijai, vyras, drauge su žmona, pradėjo dėliotis galimus būsto išplanavimo variantus.

„Nusprendėme palikti tik namo sienas, tad reikėjo griauti visą stogo konstrukciją ir perdangą. Taip pat nusprendėme griauti keletą vidinių pertvarų, panaikinti kelis langus ir du iš jų didinti. Susidėlioję savo poreikius, nuvykome pas architektą užsisakyti projekto. Mūsų atveju projektas kaip ir nebuvo būtinas, bet dėl šventos ramybės nusprendėme daryti projektą ir išsiimti statybų leidimą“, – sako pašnekovas.

2021 metais jie pradėjo pirmuosius griovimo darbus. Reikėjo nukasti seną perdangos apšiltinimą, nugriauti verandą.

„Kiek vėliau išardėme senas grindis. Vis tik, didieji griovimo darbai prasidėjo pavasarį. Nuardėme visą senąją stogo konstrukciją, nugriovėme frontonus ir išardėme perdangą. Visus šiuo darbus atlikome patys. Žinoma, kiek galėjo prisidėjo giminės ir draugai“, – nepamiršta paminėti Irmantas.

Jis sako, kad visą statybinį laužą jie rūšiavo į krūvas. Taip vėliau buvo paprasčiau jį išvežti.

„Vasaros pabaigoje pradėjome ruoštis monolitinio žiedo betonavimui ir po keleto savaičių jau atlikome betonavimo darbus. Monolitiniam žiedui sustingus buvo galima pradėti stogo konstruktyvo statymą. Šio etapo labai laukiau, nes visi griovimo darbai buvo labai nusibodę. Dar po kelių savaičių stogo konstrukcija jau buvo padaryta. Tą minėdami net iškėlėme vainiką“, – pasakoja vyras.

Vėliau laukė stogo dengimo danga etapas. Jis, pasak pašnekovo, buvo lengvesnioji dalis.

„Beveik visą dangą vienas pats sudėjau per keturias dienas. Penktą dieną man padėjo brolis. Manau, kad samdydami meistrus būtume už darbą sumokėję bent kokius 15–20 tūkst. eurų. Svarbu ir tai, kad visus šiuos darbus aš dariau pirmą kartą gyvenime“, – sako Irmantas.

Tad, jis įsitikinęs, nėra nieko neįmanomo. Ir nors vyras augo kaime, jo tėtis – išties nagingas, tad ir sūnų išmokė naudotis plaktuku bei pjūklu, profesionalus statybininkas jis niekada nebuvo. Tačiau, turint tikslą ir labai norint, išmokti galima visko.

Darbus atlikdami patys sutaupė įspūdingą sumą: ir tai – dar tikrai ne pabaiga

Praeitą vasarą vyras name išvedžiojo kanalizaciją ir į vidų atsivežė smėlio.

„Kiek būtų kainavęs kanalizacijos išvedžiojimas nesidomėjau, bet manau, kad meistras paimtų bent kokius 700–800 eurų. Smėliui į vidų suvežti samdėme krautuvą. Vienintelis samdytas žmogus ir buvo ekskavatoriaus vairuotojas“, – teigia jis.

Vėliau reikėjo atlikti pamato tvarkymą. Nors pradžioje šeima šiam darbui norėjo samdyti žmones, tačiau vėliau nusprendė pataupyti ir viską atliko pats Irmantas.

„Pamatų atkasimui pasamdėme tą patį ekskavatoriaus vairuotoją. Vėliau, per keletą savaičių suklijavome ir nuarmavome pamato apšiltinimo sluoksnį, įrengėme pamato drenažą ir lietaus kanalizaciją. Šiame etape patys atlikdami darbus sutaupėme bent 4–5 tūkst. eurų. O darbai buvo tikrai nesudėtingi, tiesiog norint juos atlikti reikia šiek tiek pasiraitoti rankoves“ – įsitikinęs pašnekovas.

Vasarą name buvo sumontuoti ir nauji langai. Jų šeima labai laukė. „Šiuo metu namo viduje vyksta elektros instaliacijos 1–ojo etapo darbai. Kadangi pats esu elektrikas, tai tikrai nebuvo minties kažką samdyti. Pirmojo etapo elektros instaliacijos išvedžiojimas tokio dydžio namui atsieitų bent 1000–1500 eurų. Taigi, šiuo metu namas turi naują stogo konstrukciją ir perdangą, naujus langus, išvedžiotą kanalizaciją, įrengtą drenažą ir lietaus kanalizaciją. Greitai bus įrengta ir elektros instaliacija“, – vardija jis.

Pašnekovas skaičiuoja, kad bendrai darydami darbus patys jie jau sutaupė apie 30 tūkst. eurų.

Rekomenduoja nesibaiminti ir darbus atlikti patiems

Paskyros „Namas liepų gatvėje“ kūrėjas sako, kad kitais metais jie planuoja apšiltinti fasadą ir sumontuoti jo apdailą, turėtų būti išbetonuotos ir juodgrindės. Po fasado darbų, anot jo, lauks darbai viduje.

„Esu įsitikinęs – jei norisi sutaupyti, tikrai verta darbus atlikti patiems. Mano nuomone, tai – vienintelis būdas sutaupyti renovuojant senos statybos būstą. Vis tik, taupyti nepatariu renkantis pigesnes medžiagas, mat dažnu atveju jos nebus kokybiškos ir ilgaamžės“, – teigia pašnekovas.

Vis dėlto, jis teigia, kad net ir perkant kokybiškas medžiaga, galima sutaupyti. Anot jo, reikia stengtis nepirkti prekių kainomis, kurios nurodytos internete. Verta rašyti vadybininkui ir prašyti pasiūlyti geresnę kainą.

„Devyniais atvejais iš dešimties, bent keletą procentų sutaupysite. Kartais kaina sumažėja net keliolika ar keliasdešimt procentų. Mes asmeniškai visas medžiagas perkame Lietuvoje. Tikime, kad reikia remti vietinį verslą ir skatinti savo šalies ekonomiką. Į Lenkiją pigesnių medžiagų įsigyti niekada nevykome“, –nurodo vyras.

Vyrą sekanti auditorija didėja kasdien: nemokamai dalinasi itin vertingais patarimais

Pradėjęs renovuoti senos statybos namą Irmantas susikūrė ir paskyrą „Instagram“ socialiniame tinkle. Čia jis kasdien pasakoja ne tik apie renovaciją, atliktus ir planuojamus atlikti darbus, tačiau ir dalinasi elektriko darbo užkulisiais.

„Pradėjęs renovuoti namą bandžiau rasti panašių paskyrų, kuriose būtų kalbama apie tokio tipo renovaciją. Vis dėlto, beveik nieko neradau. Buvo nemažai paskyrų, kuriose žmonės dalijosi patarimais, kaip renovuoti rąstinius namus, bet apie plytinius informacijos nelabai buvo. Tad, pagalvojau, kad su žmonėmis dalinsiuosi visa remonto kelione – kaip ką darau, kokius techninius sprendimus priimu. Noriu parodyti, kad beveik viską galima atlikti pačiam“, – teigia pašnekovas.

Vyras įsitikinęs – viskas yra padaroma, tereikia pastangų ir motyvacijos. „Gal ir skamba banaliai, tačiau vartydamas nuotraukų galeriją, šia tiesa nė neabejoju. Prieš keletą metų nebūčiau patikėjęs, kiek daug galiu, kai tiesiog imu ir darau, o ne ieškau pasiteisinimų“, – sako Irmantas.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)