Nėra būtinybės keisti planų

„Ignitis“ privačių klientų padalinio vadovas Andrius Kavaliauskas paaiškina, kad plano nepasirinkusiems žmonėms nereikėtų jaudintis: elektros tiekimas nebus nutrauktas.

„Šiuo metu likę apie 100 tūkstančių klientų, kurie vis dar nepasirinko plano. Svarbu pasakyti, kad jie gali ir nesirinkti – jis bus pritaikytas automatiškai. Nebent klientai domisi, žiūri ir patys nori nuspręsti, kokį planą geriausia turėti, – paaiškina A. Kavaliauskas. – Nepasirinkusiems plano bus pritaikytos palankiausios sąlygos. Mes matome įdomų reiškinį: kaip ir kiekvieną žiemą, šiek tiek kyla kainos dėl įvairių priežasčių, tai klientams, kurie jau gavo tą pasiūlymą, o jį gauna likus 30 dienų iki sutarties pabaigos, kainos yra geresnės už dabar siūlomas.“
Andrius Kavaliauskas

Lietuvos energetikos agentūros laikinoji direktorė Agnė Bagočiūtė teigia, kad kiekvienas turės apsvarstyti asmeniškai, kokį planą rinktis, – reikės įvertinti savo turimus apskaitos įrenginius ir norimą kainą.

„Ką gyventojui patartina pačiam sau atsakyti? Reiktų pačiam nuspręsti, ar labiau nori užtikrintumo ir žinoti tikslią kainą kažkuriam laikotarpiui. Tokiu atveju vartotojui rekomenduotume išsirinkti geriausią trijų tiekėjų siūlomą planą ir jį pasirinkti. Planas gali būti fiksuojamas įvairiems laikotarpiams. Tie, kuriems tai nėra labai svarbu, gali rinktis vadinamąjį biržos planą. Jei žiūrime, kas pigiau, kas palankiau, tai matome, kad šiuos besibaigiančius metus mažiausiai mokėjo tie vartotojai, kurie buvo pasirinkę biržos planus – jie buvo pigesni nei visuomeninis tiekimas“, – į ką reikėtų atkreipti dėmesį renkantis planą, įvardija A. Bagočiūtė.

Kaina kinta dėl vieno iš dedamųjų

Nepriklausomi elektros tiekėjai Lietuvos gyventojams siuntė priminimus apie planų pasirinkimo galimybes. Be to, pranešama, kad nuo sausio mėnesio elektra brangs, nes auga reguliuojamos elektros kainos dalis.

„Laiškų turėtų sulaukti visi be išimties. Visiems vartotojams reikia žinoti, kad galutinė elektros kaina susideda iš dviejų dedamųjų – valstybės reguliuojamos dalies, kuri nustatoma visiems vienoda ir kinta tais pačiais laikotarpiais, nepriklausomai nuo to, kurį tiekėją esi pasirinkęs; kita dalis yra tiekėjo, ir čia jau svarbu, kuriam laikotarpiui kaina fiksuojama, ar keičiamos kainos. Tie, kurie sudarė sutartis, tarkime, dviem ar vieniems metams seniau, gaus informaciją, kad keičiasi reguliuojamoji dalis, bet tiekėjo kainos dalis nekinta. Dažnai gyventojai pamiršta į tai atkreipti dėmesį, galvoja: sudariau sutartį tą dieną ir tos dienos kaina man galios visą laikotarpį“, – paaiškina pašnekovė.
Agnė Bagočiutė

Trečiasis liberalizavimo etapas – jau šiais metais

Permainos laukia ir dar vienos Lietuvos gyventojų grupės – tų, kurie vis dar nėra pasirinkę nepriklausomo tiekėjo paslaugų.

„Į trečią liberalizavimo etapą patenka apie kelis šimtus tūkstančių gyventojų. Nemaža jų dalis jau yra pasirinkę nepriklausomus tiekėjus, tačiau tiems, kuriems vis dar taikomas visuomeninis tiekimas, jis gali likti iki pat liberalizavimo pabaigos. Greičiausiai taip ir bus. Be abejo, juos labiausiai veikia kaina“, – sako A. Kavaliauskas.

A. Bagočiūtė įspėja, kad garantinis elektros tiekimas gali būti nutrauktas.

„Pagal teisės aktus, užtikrinti tiekimą privalo tik pusę metų, po šio laikotarpio įspėję gali nutraukti. Kol kas man nėra žinoma atvejų, kad ta teise būtų pasinaudota, <...>; mes rekomenduojame visiems rinktis nepriklausomus tiekėjus, juolab kad rinktis yra iš ko – yra trys tiekėjai, yra planų. Gyventojai neturėtų laukti įspėjimo“, – teigia pašnekovė.

A. Bagočiūtė sako, kad vartotojai, kuriems taikomas garantinis elektros tiekimas, vienu metu gavo mažiausią kainą, dėl biržoje esančių svyravimų yra garantijų, kad taip bus ir toliau. Palyginęs trijų tiekėjų kainas, kiekvienas gali pasirinkti jam tinkamą.

A. Kavaliauskas sako, kad žmonės turėtų perskaityti gautus pasiūlymus, ar juos tenkina. Jei pasiūlymas tinkamas, tuomet nereikia nieko daryti ir nuo sausio 1-osios elektra bus tiekiama pagal tiekėjo siūlomus įkainius.