Vis dėlto, prieš ketverius metus minimalizmo ir tvarumo entuziastė Miglė Gruodytė-Misikė socialiniame tinkle „Facebook“ sukūrė unikalią grupę – „AUGALŲ atiduotuvė“. Šiandien ši grupė vienija daugiau nei 50 tūkstančių žmonių, o įspūdingiausiems augalams namų yra ieškoma kasdien.

Grupę sukūrė, nes norėjo konkretumo

„AUGALŲ atiduotuvė“ grupės įkūrėja M. Gruodytė-Misikė pasakoja, kad pati ilgą laiką buvo gana aktyvi kitų grupių, kuriose talpinami atiduodami daiktai, dalyvė. Vis dėlto, prieš ketverius metus ji pastebėjo, kad kitose grupėse keliama informacija yra pernelyg plati.

„Aiškiai jutau, kad jei esi konkretaus daikto paieškose, sunku atsirinkti informaciją, mat grupėse talpinamos informacijos srautas – itin didelis. Prie grupės sukūrimo idėjos prisidėjo ir tai, kad su vyru neseniai buvome įsikraustę į naujus namus. Norėjosi juos padaryti jaukesniais, tačiau biudžetas buvo ribotas – augalai ir jiems skirti aksesuarai tikrai nebuvo prioritetų viršūnėje“, – prisimena ji.

Orinta Mass photography nuotr.

Ji sako, kad anuomet labai troško didelių kambarinių augalų, tačiau parduotuvėse jų įsigyti nebuvo paprasta. O ir kainos dažniausiai viršydavo jaunos šeimos lūkesčius.

Pirmieji nariai – draugai, vėliau prisijungė ir būrys bendraminčių

Tvarumo entuziastė teigia, kad sukūrus grupę nariai pradėjo rinktis gana greitai. Vis dėlto, pirmiausia ji pakvietė prisijungti savo draugus ir pažįstamus.

„Tačiau, praėjus keletui savaičių, narių skaičius ėmė augti žaibiškai. Pamenu, pirmieji 20 tūkst. narių susirinko vos per keletą mėnesių. Grupė iki šiol labai aktyviai auga“, – džiaugiasi ji.

M. Gruodytė-Misikė prisipažįsta, kad kurdama grupę nemanė, kad ji bus tokia populiari ir joje talpinamas turinys – toks aktualus žmonėms.

„Vis tik, panašu, kad žmonės vis labiau „įsileidžia“ tvarumo konceptą į savo gyvenimus. Atidavimas bei mainai – puiki galimybė atsinaujinti. Grupės populiarumą lėmė ir tai, kad augalų augintojai – žmonės, kurie užsiima savo mėgstamu hobiu. Tai veikla, kuri suburia bendraminčius, suvienija, padeda dalintis patirtimi ir resursais. Žmonės nori dalintis ir džiaugtis kartu su savo bendraminčiais“, – įsitikinusi pašnekovė.

Grupė padeda visai nemokamai įgyvendinti svajones

Grupės įkūrėja pasakoja, kad pradžioje nariai daugiausiai atiduodavo bei mainydavosi kambariniais augalais. Tačiau šiuo metu vis dažniau talpinama skelbimų su lauko augalais, daržovių daigeliais, sodininkystės priemonėmis. Ji neatmeta galimybės, kad ateityje žmonės mainysis net medžiais ir krūmais.

„Kadangi grupėje labai daug narių, o skelbimų kiekis – išties nemenkas, neturiu galimybės nuolat sekti, kas vyksta grupėje. Vis dėlto, ir pati kartais dalyvauju mainuose bei augalų atidavime. Pavyzdžiui, grupės įkūrimo pradžioje svajojau apie Streliciją. Prieš kelis metus įsigyti ją Lietuvoje buvo tiesiog neįmanoma. Ir, nepatikėsite, vieną dieną grupėje pamačiau, kad ją atiduoda! Labai apsidžiaugiau, skubėjau važiuoti augalo pasiimti“, – prisimena M. Gruodytė-Misikė.

Ji sako, kad pati grupėje išmainė ar pasiėmė maždaug 10 skirtingų augalų. Vienus iki šiolei augina pati, kitus išdalino draugams, kaimynams. Augalais žmonės mainėsi bei juos atiduodavo net koronaviruso pandemijos metu. Pašnekovė prisimena, kad augalus grupės nariai palikdavo laiptinėse, prie namų durų.

Vienam tai – šiukšlės, kitam – lobis

Minimalizmo ir tvarumo entuziastė įsitikinusi, kad mainai grupėje vyksta nuolat. Juk kai „susergi“ augalų auginimu – sustoti nebepavyksta. Anot jos, tuomet tenka išmokti palaikyti sveiką balansą: kažką padovanoti, atiduoti. Taip gali į namus priimti ir naujus augalus.

„Manau, augalų atidavimas ir mainai jais turi daug pliusų. Pasaulis yra nuostabus ir pilnas resursų, tačiau problema dažniausiai būna ne resursų trūkumas, o netinkama sistema ir nežinojimas, kaip tais resursais pasinaudoti. Yra toks angliškas posakis: „One man‘s trash is another man‘s treasure“ (liet. Vieno žmogaus šiukšlės gali būti kito žmogaus lobis). Šis posakis nuostabiai gali būti pritaikytas visur“, – sako pašnekovė.

Orinta Mass photography nuotr.

Anot jos, džiugina pasaulyje vykstančios vis didesnės ir patogesnės tvarumo iniciatyvos, kurios apjungia daiktų mainymą, atidavimą, taisymą.

„Nors „AUGALŲ atiduotuvė“ atsirado dėl finansinio aspekto, dabar į finansus visiškai nebesiorientuojame. Daug svarbiau suprasti, kad pasaulyje jau yra visko, tik reikia mokėti pasiimti ir duoti“, – teigia M. Gruodytė-Misikė.

Ji išskiria ir dar vieną svarbų šios grupės privalumą. Tai – socializavimasis, bendruomeniškumas. Grupėje žmonės bendrauja, diskutuoja, gali susipažinti su bendraminčiais.

Aktyvumas didesnis šiltuoju metų laiku, tačiau mainytis ir atiduoti norinčių yra visada

Žmonės intensyviausiai augalais mainosi bei siūlo juos atiduoti pavasarį ir vasarą. Grupės įkūrėja pastebi, kad būtent šiltuoju metų sezonu aktyvumas yra didesnis.

„Sezoniškumas egzistuoja ir dėl transportavimo galimybių. Kadangi augalai jautrūs temperatūrai, mainus tiesiog paprasčiau įgyvendinti esant šiltam orui“, – teigia ji.

M. Gruodytė-Misikė pamini ir tai, kad atsiradus naujai galimybei, grupėje sukūrė pokalbių platformą „chat“. Anot jos, nesinori grupės „teršti“ vis naujais įrašais ir klausimais apie kenkėjus, augalų priežiūrą ir kitais, su atidavimu ir mainais nesusijusiais, dalykais. Tokiu būdu nariai nuolat turi galimybę diskutuoti.

„Man vis dar labai svarbus yra grupės turinio tikslumas. Juk tai – pirminė mano idėja, dėl kurios ir kilo noras sukurti „AUGALŲ atiduotuvę“.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Sutaupyk“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją